Μαΐου 25, 2017

Η 25η Μαΐου στην Ιστορία

996. Εγκαινιάστηκε στο Κίεβο, ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η πρώτη πέτρινη εκκλησία στη Ρωσία.
1085. Ο Αλφόνσος ΣΤ΄ της Καστίλης ανακατέλαβε το Τολέδο από τους Άραβες 1521. Τερματίστηκε η Δίαιτα της Βορμς, και ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε', εξέδωσε το διάταγμα της Βορμης, με το οποίο
ο Μαρτίνος Λούθηρος ανακηρύχτηκε ως αιρετικός και απαγορεύτηκε η δημοσίευση και διανομή των έργων του.
1579. Ο Ιβάν Γ΄ Γκρόζνι, απέστειλε επιστολή στους Κοζάκους του Δον με την οποία τους αναγνώρισε.
1659. Ο Ρίτσαρντ Κρόμγουελ παραιτήθηκε από Λόρδος Προστάτης της Αγγλίας 1660. Ο εξόριστος Κάρολος Β', έφθασε στο στο Ντόβερ για να αναλάβει τον αγγλικό θρόνο.
1720. Ένα πλοίο από τη Συρία μετέδωσε πανούκλα στην Μασσαλία που απλώθηκε μέχρι την Προβηγκία και την Αβινιόν προκαλώντας τον θάνατο 80.000.
1734. Kατά τη διάρκεια του πολέμου της πολωνικής διαδοχής στο ιταλικό θέατρο του πολέμου έγινε η μάχη του Μπιτόντο στο Βασίλειο της Νεαπολέως, κατά την οποία οι ισπανικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Μοντεμάρ επικράτησαν ολοκληρωτικά των Αυστριακών που ειχαν 2500 αιχμαλώτους ,1000 νεκρούς και 1000 τραυματίες.
1807. Η επανάσταση των Γιαμάκ στην Κωνσταντινούπολη κατά του Σελίμ Γ. 
1810. Πραξικόπημα στο Μπουένος Άιρες και η Χούντα εκδίωξε τον ισπανό αντιβασιλέα Βαλτάσαρ Ιδάλγο ντε Τσισνέρος και δημιούργησαν με την αγγλική προστασία τις Ενωμένες Επαρχίες της Νότιας Αμερικής.
1827. Στις 25 Μάϊου/6 Ιουνίου παραδόθηκε η Ακρόπολη στην Κιουταχή. Φαβιέρος ζήτησε την εγγύηση της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας για την παράδοση της Ακρόπολης Ο ίδιος ο διοικητής της γαλλικής μοίρας Δεριγνύ ανέβηκε στην Ακρόπολη μαζί με το γραμματέα του Κιουταχή για την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης των Ελλήνων.

1840 .Στη Σερβία ξεκίνησε να λειτουργεί η δημόσια ταχυδρομική υπηρεσία. 1872. Ο Ιλαρίων Μακαριοπόλσκι εξελέγη Μητροπολίτης του Τάρνοβο.
1908. Εκλογές στη Βουλγαρία για την 14η εθνική συνέλευση, στις οποίες κέρδισε το Δημοκρατικό Κόμμα.
1911. Ο Πρόεδρος του Μεξικού Πορφίριο Ντίαζ παραιτήθηκε μετά τη νίκη των επαναστατικών δυνάμεων του Εμιλιάνο Ζαπάτα εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων.
1915. Έληξε η δεύτερη μάχη του Υπρ στην οποία 105 000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το δηλητηριώδες αέριο της μουστάρδας.
1917. Άνοιξε το 3ο Συνέδριο του Κόμματος των Σοσιαλεπαναστατών στη Μόσχα. 1926. Ο εβραίος τρομοκράτης Σόλεμ Σβάρτσμπαρντ με εντολή του Χαίμ Ρακόφσκι δολοφόνησε στο Παρίσι τον ηγέτη της Εξόριστης εθνικιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Σιμόν Πετλιούρα.
1937. Έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού .

1946. Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Υπεριορδανίας έγινε ανεξάρτητο από τη βρετανική διοίκηση
1961. Ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Μπένενσον ίδρυσε στο Λονδίνο τη Διεθνή Αμνησία. 
1963. Η Σύνοδος Κορυφής των αφρικανικών χωρών στην Αντίς Αμπέμπα αποφάσισε την ίδρυση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας.
1969 .Στο Σουδάν, έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα του συνταγματάρχη Τζαφάρ Μοχάμεντ Αλ Νιμέιρι.
1973. Το αντιτορπιλικό «Βέλος», ενώ συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ, αποχώρησε και έπλευσε προς τον λιμένα Φιουμιτσίνο της Ιταλίας όπου ο κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Νικολάος Παππάς , 7 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις ιταλικές αρχές, το οποίο ύστερα από πολυήμερη ταλαιπωρία, τους παραχωρήθηκε. Η ενέργειά τους αυτή έπληξε καίρια το γόητρο της στρατιωτικής κυβέρνησης της Αθήνας.

1981.Ιδρύθηκε το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (GCC).

1982. Στον πόλεμο των Φόκλαντ, η αεροπορία της αργεντινής βύθισε το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Coventry» σκοτώθηκαν 19 μέλη του πληρώματος. Άλλοι δώδεκα σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση σε βοηθητικό σκάφος του βρετανικού στόλου. Οι Άγγλοι κατέρριψαν 3 αεροπλάνα της αργεντινής.

1989. Στη Μόσχα άνοιξε το πρώτο συνέδριο των αντιπροσώπων του λαού της ΕΣΣΔ. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέχτηκε Πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ . 1991.Δεκαπέντε χιλιάδες Εβραίοι της Αιθιοπίας μεταφέρθηκαν με αερογέφυρα από την Αντίς Αμπέμπα στο Ισραήλ, καθώς οι ανταρτικές δυνάμεις πλησιάζαν την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας. Ο Γερμανός ηγέτης, Χέλμουτ Κολ, παραβρέθηκε στα Χανιά στον εορτασμό της επετείου από τα 50 χρόνια της Μάχης της Κρήτης.

1993 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 827 για την ίδρυση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία με έδρα τη Χάγη. Ήταν το πρώτο τέτοιο δικαστηρίο μετά από τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης ,(1945-1946), και το Τόκιο (1946-1948). Το 1994 ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα.

1994.Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν επέστρεψε στη Ρωσία μετά από 20 χρόνια εξορίας.

1995. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε μια αποθήκη πυρομαχικών του Στρατού της Σερβικης Δημοκρατίας στο Πάλε . Οι Σέρβοι απάντησαν με τη σύλληψη 377 κυανόκρανων τους οποίους έδεσαν σε στρατιωτικούς στόχους. Από έκρηξη στην κεντρική πλατεία στην Τούζλα, σκοτώθηκαν71 και 108 τραυματίστηκαν.

1996. Ο Τσάρος Συμεών ΙΙ επέστρεψε στη Βούλγαρία μετά από εξορία 50 ετών. 1997. Στο Ιράν, εκλέχτηκε Πρόεδρος της χώρας ο Μοχάμαντ Χαταμί.

1999. Κατά την 63η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία βομβαρδίστηκε το χωριό Ζντράλιτσα στα περίχωρα του Κραγκούγιεβατς. Χτυπήθκε ακόμα το Σάμπατς και μια βόμβα κατέστρεψε το δημοτικό σχολείο «Λάζα Λαζάρεβιτς» και πολλές γειτονικές κατοικίες. Με επτά πύραυλους βομβάρδισαν το δάσος κοντά στο Ομπρενοβατς. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδα και της Τσεχικής Δημοκρατίας, Τζέφρυ Παπανδρέου και Γιαν Κάβαν ανακοίνωσαν πρωτοβουλία για βραχυπρόθεσμη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ. Στη Μόσχα, άρχισαν ρωσο-γαλλικό διαβουλεύσεις για την κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ ετοίμασαν συνάντηση στη Βόννη για να συζητήσουν το Βαλκανικό Σύμφωνο σταθερότητας και την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής.

2001. Δέκα χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι εκπρόσωποι των Κρατών που προέκυψαν μονογράφησαν στη Βιεννη τη συμφωνία σχετικά με την κατανομή της περιουσίας της Γιουγκοσλαβίας.

2005.Οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας ανοίξαν τις στρόφιγγες του πετρελαιοαγωγού Μπακού-Τιφλίδας-Τσεϊχάν, εγκαινιάζοντας το γιγαντιαίο έργο μεταφοράς του πετρελαίου της Κασπίας στις αγορές της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου