Μαΐου 26, 2017

Η 26η Μαΐου στην Ιστορία

1135. Ο Αλφόνσος Ζ΄ της Καστίλλης-Λεόν στέφθηκε Αυτοκράτορας πάσης της Ισπανίας στον καθεδρικό ναό της Λεόν.



1249. Η καταστροφική για τους Γιβελίνους μάχη της Φοσάλτα στο Βένετο, όπου οι Γουέλφοι της Μπολόνιας υπό τον Καρδινάλιο Οταβιάνο Ουμπαλντίνι νίκησαν τον αυτοκρατορικό στρατό από την  Κρεμόνα, τη Μόντενα και τη Σαρδηνία. Στη μάχη πιάστηκε αιχμάλωτος ο γιός του Φρειδερίκου Εντσο και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, στην Μπολόνια.

1538.Απέλαση του Καλβίνου από τη Γενεύη.

1612.Σεισμός 6,5 Ρίχτερ έπληξε τη Λευκάδα.

1670.Υπογράφηκε στο Ντόβερ μυστική συμφωνία ανάμεσα στους Βασιλείς της Αγγλίας Κάρολο Β΄ και της Γαλλίας, Λουδοβίκο ΙΔ΄ για τον τερματισμό των μεταξύ τους εχθροπραξιών.

1734. Μετά τη μάχη του Μπιτόντο το Βασίλειο της Νάπολης, έγινε ανεξάρτητο υπό τον Κάρολο των Βουρβόνων.
1805. Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας στέφτηκε βασιλιάς της Ιταλίας στο «Ντουόμο», τον γοτθικό καθεδρικό ναό του Μιλάνου, φορώντας το σιδηρούν Στέμμα, όπως γινόταν από το Βασίλειο της Λομβαρδίας.
1821. Στις 26 Μαΐου/ 7 Ιουνίου στη Μονή των Καλτεζών, στα σύνορα των σημερινών Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, συγκροτήθηκε η «Γερουσία όλου του Δήμου των επαρχιών της Πελοποννήσου» γνωστή και ως «Γερουσία των Καλτετζών»,
ή «Πελοποννησιακή Γερουσία» με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη .Ταυτόχρονα εκλέχθηκαν ως μέλη ι επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος , ο Σωτήριος Χαραλάμπης, ο Αθανάσιος Κανακάρης, ο Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος (Δεληγιάννης), ο Θεοχάρης (ή Θεοχαράκης) Ρέντης ο Νικόλαος Πονηρόπουλος και ως γραμματέας ορίστηκε ο δραγουμάνος Ρήγας Παλαμήδης. Η Πελοποννησιακή Γερουσία , την επόμενη ημέρα στις 27 Μαΐου μετακινήθηκε στη Μονή Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα.


1831. Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας και του Έσεν και Δούκας της Μόντενα και του Ρέτζιο Φραγκίσκος Δ’ που ανέκτησε την εξουσία στη Μόντενα με την επέμβαση αυστριακού στρατιωτικού σώματος εκτέλεσε τους αρχηγούς της εναντίον του στάσης, Μενότι και Μπορέλι. 


1834. Στο Ναύπλιο απαγγέλθηκε η απόφαση για την καταδίκη εις θάνατο του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα 

1879. Υπογράφηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας η συνθήκη του Γκανταμάκ με την οποία δημιουργήθηκε το κράτος του Αφγανιστάν.

1880. Με Ουκάζιο του πρίγκιπα Αλέξανδρου Βάτεμπεργκ το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας χωρίστηκε σε επαρχίες.

1896. Στη Μόσχα έγινε η στέψη του τελευταίου Τσάρου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Νικολάου Β΄ Ρομανόφ.


1905 . Ιδρύθηκε η Ένωση Συγγραφέων της Σερβίας

1917.Στις 26 Μαΐου / 8 Ιουνίου 1917, οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Ιωάννινα


1932. Ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπαναστασίου που διαδέχθηκε την Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, που παραιτήθηκε μετά την πτώχευση του 1932.Η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπαναστασίου ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και προσωρινά Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, είχε ζωή μόλις 6 ημερών. Ο Βενιζέλος είχε δηλώσει στον Παπαναστασίου ότι θα τον υποστήριζε, αλλά στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων , ο Βενιζέλος δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της κυβέρνησης με επιφυλάξεις επειδή δε συμφωνούσε με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο Παπαναστασίου δε θεώρησε επαρκή τη στήριξη αυτή και υπέβαλε την παραίτησή του στις
5 Ιουνίου 1932.

1938. Ο Χίτλερ έθεσε τον θεμέλιο λίθο του εργοστασίου της Φολκσβάγκεν στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανία.

1940. Ο Χίτλερ αποφάσισε να επιτρέψει την συνέχιση της επίθεσης κατά του θύλακα της Δουνκέρκη, ενώ το αγγλικό ναυτικό άρχισε την Επιχείρηση για την εκκένωση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος.

1941. Ο Νεοζηλανδός στρατηγός Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, διάταξε την εκκένωση της Κρήτης.

1942. Ο υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Άντονι Ήντεν και ο υπουργός εξωτερικών της ΕΣΣΔ Βιάτσεσλαβ Μιχαήλοβιτς Μολότωφ υπόγραψαν στο Λονδίνο 20ετή συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας και συνδρομής και για μετά τον πόλεμο κατά της Γερμανίας του Χίτλερ και των συμμάχων του στην Ευρώπη.

1944. Οι Σύμμαχοι βγήκαν από το προγεφύρωμα του Αντζιο και άρχισαν τη πορεία προς τη Ρώμη. Στη Γαλλία, βομβαρδίστηκαν η Λυών, η Νίκαια, το Σαιντ Ετιέν και η Μασσαλία.

1946. Οι κομμουνιστές πράκτορες των Άγγλων στην Κύπρο, (ΑΚΕΛ) εξέλεξε τους δημάρχους στις μεγάλες πόλεις του νησιού πλην της Πάφου και της Κηρύνειας.

1955.Εφθασε  στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ένωσης με επικεφαλής τον Πρώτο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ Νικίτα Χρουστσόφ. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της ΕΣΣΔ στη Γιουγκοσλαβία μετά το 1948 . Στο τέλος της συνάντησης υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Βελιγραδίου, με την οποία ομαλοποιήθηκαν διμερείς σχέσεις.
Στη Βρετανία, το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, αυξάνοντας τις έδρες του από 320 σε 345.

1968.Εγκαινιάστηκαν τα καθημερινά σιδηροδρομικά δρομολόγια Αθηνών-Μονάχου με το Ακρόπολις Εξπρές που κάλυπτε την απόσταση «εντός μόλις 33 ωρών».

1972.Υπογράφηκε στη Μόσχα η συμφωνία SALT για τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων από τους Μπρέζνιεφ και Νίξον .

1981. Στην Ιταλία παραιτήθηκε η κυβέρνησης του Αρνάλντο Φορλάνι, με αφορμή το σκάνδαλο της μασονικής στοάς P-2.

1992. Τον πλήρη εμπορικό αποκλεισμό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΟΚ. Λύθηκε η πολιορκία του Ντουμπρόβνικ.

1996.Ο συνασπισμός του Κληρίδη κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Στην Αλβανία κέρδισε ο Σαλί Μπερίσα αλλά με καταγγελίες για νοθεία και βία.

1999. Κατά την 64η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και δύο τραυματίστηκαν στο βομβαρδισμό της Κόσοβσκα Βυτίνας. Βομβαρδίστηκαν επίσης το αεροδρόμιο της Πρίστινα «Σλάτινα». Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις έγιναν στο Νόβι Σαντ, τη Βέλικα Πλάνα και το Μπορ. Και πάλι, έγιναν επιθέσεις σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 22.40 χτύπησαν με 9 βόμβες το συνοριακό φυλάκιο «Γιάμενα» .Σκοτώθηκε ο οπλίτης Μίρκο Μπογκντάνοβιτς και άλλοι 2 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Στην περιοχή του Βελιγραδίου στον οικισμό «Πάλια», χτυπήθηκε ένα σπίτι και εξοντώθηκε η τετραμελής οικογένεια που κατοικούσε. (Πατέρας μάνα και δυο παιδιά 5 και 8 ετών).
Άλλα δύο παιδιά σκοτώθηκαν στο Οράχοβατς. Ένα 13χρονο παιδί πέθανε επί τόπου, ενώ το άλλο υπέκυψε στα τραύματά του στο δρόμο για το νοσοκομείο.
Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Στόουμπ Τάμποτ , δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επιμένει στην πλήρη απόσυρση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο. 

2006. Καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά ο 24χρονος Τσετσένος Νουρπάσι Κουλάγεφ, ο μοναδικός επιζών από την ομάδα που πραγματοποίησε την έφοδο στο σχολείο του Μπεσλάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 331 άτομα, κυρίως μαθητές.

2011. Η κυβέρνηση Τάντιτς στη Σερβία παρέδωσε τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου