Μαΐου 27, 2017

Η 27η Μαΐου στην ιστορία

927.Θάνατος του Συμεών των Βουλγάρων σε ηλικία 63 ετών.

1358 . O Λουδοβίκος ο Μεγας της Ουγγαρίας και της Κροατίας υποχρέωσε τη Βενετία με τη Χάρτα του Βίσεγκραντ να εγκαταλείψει τις Δαλματικές κτήσεις της και το Ντουμπρόβνικ έγινε ελεύθερο κράτος.

1525. Δώδεκα ημέρες μετά την ήττα του στη μάχη του Φρανκεχάουζεν αποκεφαλίστηκε στο στρατόπεδο των ηγεμόνων στο Μύλχαουζεν, ο ηγέτης της επανάστασης των Γερμανών Γεωργών Τόμας Μύντσερ.

1679. Ο βασιλιάς Κάρολος Β της Αγγλίας υπόγραψε το νόμο «Habeas Corpus «Έχε το σώμα σου» , που απαγόρευε την αυθαίρετη σύλληψη χωρίς ένταλμα.

1703. Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το Φρούριο Πέτρου και Παύλου στις εκβολές του Νέβα και αυτή θεωρείται ως ημέρα της ίδρυσης της Αγίας Πετρούπολης.

1753. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ναού του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο.

1794. Η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β 'εξέδωσε διάταγμα για την οικοδόμηση νέας πόλης στο Χατζήμπεη (Οδησσός), και ενέκρινε το πρώτο γενικό σχέδιο της πόλης της Οδησσού.

1797. Καρατομήθηκε στην Πλατεία Βαντόμ στο Παρίσι ο ηγέτης του κινήματος των Ίσων, Φρανσουά Νοέλ Μπαμπέφ μαζί με τον Αύγουστο Αλέξανδρο Νταρτέ. Η δίκη του Μπαμπέφ και των Ιακωβίνων οπαδών του, κράτησε από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι την 26η Μαΐου. Αθωώθηκαν όλοι πλην των Μπαμπέφ και Νταρτέ, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο δι' αποκεφαλισμού, χωρίς δικαίωμα έφεσης. Εκτελέστηκαν την επόμενη.



1807. Ο Καποδίστριας έφθασε στην Λευκάδα στις 27 Μαΐου/8 Ιουνίου και πέρασε τις δύο πρώτες νύχτες στα χαρακώματα, καθώς αναμενόταν απόβαση των Τουρκαλβανών. Μαζί του ήρθε και ο αδελφός του Αυγουστίνος Καποδίστριας, και οι νεαροί ακόλουθοί του Κερκυραίοι, Καβάσιλας, Καραντινός και Βάρθης. Συνεχείς ήσαν οι κανονιοβολισμοί των Τουρκαλβανών κατά του φρουρίου «Αλέξανδρος», προετοιμάζοντας την απόβαση, ενώ οι Έλληνες απαντούσαν με τα κανόνια του φρουρίου της Αγίας Μαύρας.

1813.Στον πόλεμο του δολαρίου του 1812 μεταξύ του Κογκρέσου των ΗΠΑ και των Ρότσιλντ , οι Αμερικανοί κατάλαβαν το Φορτ Τζορτζ, στον Καναδά.
1821. Στις 8:30 π.μ. της 27ης Μαΐου/8 Ιουνίου 1821, δύο «ηφαίστεια» απόσπαστικαν από τον Ελληνικό στόλο με για να επιτεθούν στο τουρκικό δίκροτο που βρισκόταν στην Ερεσσό. Το πυρπολικό του Γεωργίου Καλαφάτη, που είχε αφιχθεί από τα Ψαρά και το πυρπολικό του Παπανικολή. Ο Παπανικολής πλεύρισε με επιτυχία το πυρπολικό του κάτω από την πρώρα του τουρκικού πλοίου, και έβαλε μπουρλότο στο πυρπολικό του .Οι φλόγες που ξεπετάχθηκαν, άρχισαν να γλείφουν το δίκροτο. Ο Καλαφάτης έκανε προσπάθεια να πλευρίσει με το πυρπολικό του το τουρκικό , αλλά απέτυχε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει οριστικά από την καταδρομική επιχείρηση.Οι 21 γενναίοι του Παπανικολή, υπό τα καταιγιστικά πυρά των Τούρκων, πήδησαν από το πυρπολικό στη βάρκα διαφυγής και επέστρεψαν στη βάση τους σώοι και αβλαβείς.Στο τουρκικό πλοίο επικρατούσαν απερίγραπτες σκηνές πανικού. Η φωτιά επεκτεινόταν διαρκώς και επικρατούσε η λογική του «σώζων εαυτόν σωθήτω». Πολλοί αξιωματικοί και ναύτες είτε πνίγηκαν πέφτοντας στη θάλασσα, είτε κάηκαν πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου. Η καταστροφή του πλοίου ολοκληρώθηκε με την έκρηξη της πυριταδαποθήκης, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Η τραγωδία του τουρκικού δίκροτου κράτησε μισή ώρα. Σε απάντηση η Τούρκοι προέβησαν στη σφαγή του Αϊβαλή.

1824. Στις 27 Μαΐου/8 Iουνίου ο στόλος της Αιγύπτου επιτέθηκε στην Κάσο  με 45 πλοία και αποβίβασε τέσσερις χιλιάδες στρατό υπό του Χουσεΐν Μπέη.
Η κυβέρνηση των αγγλόφιλων υποσχέθηκε ψευδώς βοήθεια στη απειλούμενη    Κάσσο.


1860.Aρχισε η εξέγερση στο Παλέρμο, τα οποία θα οδηγήσει στη κατάληψη της πόλης από τους εθελοντές του Γαριβάλδη.

1883. Στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο έγινε η στέψη του Αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Γ '. Στην Κόκκινη Πλατεία εγκαινιάστηκε το Ιστορικό Μουσείο.
1941.Τα συμμαχικά στρατεύματα αρχίζουν την εκκένωση της Κρήτης. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Χανιά. Βυθίστηκε το γερμανικό θωρηκτό «Μπίσμαρκ» και πήρε μαζί του 1.947 ανθρώπους.
1942. Η απόπειρα δολοφονίας του «προστάτη του Ράιχ» Ράινχαρντ Χάιντριχ, στην Πράγα. Στις 27 Μαΐου 1942 οι πράκτορες της SoE Γιαν Κούμπις και Γιόζεφ Γκάμπτσικ , οι οποίοι είχαν εκπαιδευθεί και εξοπλιστεί στη Βρετανία πυροβόλησαν την πράσινη Μερτσέντες Χάιντριχ χωρίς αποτέλεσμα αλλά έριξαν, και μια χειροβομβίδα, εμβαπτισμένη σε δηλητήριο που τον τραυμάτισε . Ο Χάιντριχ βγήκε από το αυτοκίνητο με το πιστόλι στο χέρι και τους καταδίωξε.

1960. Πραξικόπημα στην Τουρκία από τον Τζεμάλ Γκιουρσέλ ανέτρεψε τον Πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και τον Πρωθυπουργό Μεντερές.

1971. Παρουσία 103 χιλιάδων θεατών πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο ματς του Λεβ Γιασίν.

1974. Ο βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν διόρισε τον Ζακ Σιράκ. πρωθυπουργό.

1988. Αθωώθηκε για τη δολοφονία του Διαμαντόπουλου την οποία αρχικά είχε ομολογήσει με ψήφους 4-3 ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ.



1999. Η 65η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ήταν η χειρότςερη αό όλες. Έγιναν 741 έξοδοι και συμμετείχαν 308 αεροσκάφη. Την ίδια ημέρα ασκήθηκαν διώξεις για εγκλήματα πολέμου κατά του συνόλου της Γιουγκοσλαβικής ηγεσίας . Η Λουίζ Αρμπόρ απήγγειλε κατηγορίες κατά του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νίκολα Σαΐνοβιτς, του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, Βλάικο Στογίλκοβιτς και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Ντραγκολιούμπ Οϊντάνιτς . Η Αρμπόρ είπε ότι είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους κατηγορούμενους και τους «προέτρεψε να παραδοθούν στο Δικαστήριο».

2011.Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις του ισλαμιστών σουνιτών στις πόλεις της Συρίας. Οι δυτικοί προπαγανδιστές κατηγόρησαν τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ότι συνέλαβαν ένα αγόρι, το βασάνισαν και εν συνεχεία να το πυροβόλησαν. Οι ηγέτες των χωρών που ανήκουν στην ομάδα G8 σμφωνούν να χρηματοδοτήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία με το ποσό των 20 δισ. δολαρίων. Οι ηγέτες, συμπεριλαβανομένου του Μετβέντεφ ζήτησαν την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου