Μαΐου 28, 2017

Η 28η Μαίου στην Ιστορία

1172. Στη Βενετία λιντσαρίστηκε μπροστά στο Ναό του Αγίου Ζαχαρία ο Δόγης Βιτάλε Μικιέλ Β΄ λόγω της αποτυχίας της εκστρατείας κατά της Κωνσταντινούπολης, αλλά και επειδή «έφερε την Πανούκλα στην πόλη».

1259. Η Γαλλία και της Αγγλία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Παρισιού με την οποία ο Ερρίκος Γ αναγνώρισε την απώλεια των ηπειρωτικών του κτήσεων.
1291.To τελευταίο οχυρό των Χριστιανών στην Ακρε του Ισραήλ, το Φράγκικο Κάστρο κατέρρευσε, σκοτώνοντας όλους σχεδόν τους υπερασπιστές του.Σκοτώθηκαν όλοι οι Ναΐτες, και περίπου οι μισοί των ανδρών του Σουλτάνου Αλ Χαλίλ που έκαναν επίθεση. Με την πτώση του τελευταίου χριστιανικού προπύργιου στους Αγίους Τόπους, η Ρωμαιοκαθολική Ευρώπη δεν εκδήλωσε καμία περαιτέρω επιχείρηση προς ανατολάς.

1453. Οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν τις προπαρασκευές τους για την τελική εξόρμηση κατά της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ οι πολιορκούμενοι Έλληνες μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

1503.Υπογραφή της συνθήκης Διαρκούς Ειρήνης ανάμεσα στη Σκοτία και στην Αγγλία.

1588. Η ισπανική Αρμάδα, με 130 πλοία και 30.000 άνδρες, σαλπάρησε από τη Λισαβόνα προς το αγγλικό κανάλι της Μάγχης.

1741. Ισπανία και Βαυαρία ένωσαν τις δυνάμεις τους στον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής.
1812. Στις 16/28 Μαΐου υπογράφηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου με την οποία τελείωσε ο έκτος Ρωσο-τουρκικός πόλεμος 1806-1812. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Οκτώβρη του 1811 στη σημερινή Ρούσε της Βουλγαρίας και η Αγγλία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κλείσει το μέτωπο. Επικεφαλής της διαπραγμάτευσης ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του Μιχαήλ Κουτούζωφ, κόμης Αντρέι Ιταλίνσκι που πριν τον πόλεμο ήταν ο ρώσος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη. Για τους Τούρκους υπέγραψε ο Ρείς Εφέντης Μεχμέτ Σαίντ Γκαλίπ που τον υποστηριζε ο Μεγας Βεζύρης Λαζ Αζίζ Αχμέτ Πασά. Στην ουσία όμως τη συνθήκη διαπραγματεύτηκε ο άγγλος επιτετραμμένος στην Κωνσταντινούπολη Στράτφορντ Κάνινγκ. Οι μεγάλοι χαμένοι ήσαν ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης και οι Σέρβοι. Τον Κουτουζωφ διαδέχτηκε ο ναύαρχος Τσιτσαγκόφ που 4 ημέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης, στις 20 Μαίου/1 Ιουνίου 1812

1820. Ο Πούσκιν έφτασε στο Αικατερίνοσλαβ.

1871. Έπειτα από 72 ημέρες καταπνίγηκε η εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας. Κατά την «εβδομάδα του αίματος», από 21 έως 28 Μαΐου, υπήρξαν 20-30,000 νεκροί.

1905. Κατά την Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμος τερματίστηκε η καταστροφική για τους Ρώσους ναυμαχία της Τσουσίμα.

1918. Οι Τάταροι κήρυξαν την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν. Διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας. Ο Λένιν υπέγραψε το διάταγμα για την ίδρυση της συνοριοφυλακής.

1926.Πραξικόπημα στην Πορτογαλία, που επέβαλε στρατιωτική δικτατορία υπό τον στρατηγό Μανουέλ Γκόμες ντα Κόστα για να δημιουργήσει το Νέο Κράτος.

1938. Ο Χίτλερ ενέκρινε την έναρξη κατασκευής της «γραμμής Ζικφριντ». που χτίστηκε μεταξύ 1938 και του 1940.

1940. Παραδόθηκε στους Γερμανούς ο βασιλιάς των Βέλγων Λεοπόλδος που επικαλέστηκε την αδυναμία διαφυγής στο Λονδίνο.

1941. Οι Βρετανοί χωρίς να ενημερώσουν τις Ελληνικές δυνάμεις εκκένωσαν τη νύχτα την πόλη του Ηρακλείου . Οι αγγλικες δυνάμεις υποχωρούν προς τα Σφακιά. Ιταλικά στρατεύματα από τα Δωδεκάνησα, αποβιβάστηκαν στην Σητεία και κατέλαβαν το νομό Λασιθίου. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Σούδας

1942. Περίπου 240.000 σοβιετικοί αιχμαλωτίστηκαν στο Χάρκοβο. Αυτή ήταν η τελευταία νικηφόρα μάχη της Βέρμαχτ.

1952. Ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος για παροχή πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων στις Ελληνίδες.To Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα διοργάνωσε διαδήλωση στο Παρίσι με αφορμή την άφιξη στη Γαλλία του νέου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγού Ριντγουέι.Στις συγκρούσεις με την αστυνομία 2 νεκροί. 718 συλλήψεις. Μαζί και ο ΓΓ του ΚΚΓ Ζακ Ντυκλό.
1955. Η Μαρία Κάλλας τραγούδησε τη «Τραβιάτα» στην Σκάλα του Μιλάνου.

1958.Παραιτήθηκε εν μέσω διαδηλώσεων η κυβέρνηση του Πιέρ Φελμάν στη Γαλλία.

1963. Στη Μητρόπολη Αθηνών εψάλλει η εξόδιος ακολουθία για τα Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 4 το απόγευμα. Την κηδεία παρακολούθησαν όλοι οι αρχηγοί και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεκάδες χιλιάδες λαού. Στη Θεσσαλονίκη νεολαίοι κατέθεσαν λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του βουλευτή, στην οδό Σπανδωνίδη. Ο φοιτητής της Νομικής, Αντώνης Ντεντιδάκης, μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, συνελήφθη εκεί και τρεις χωροφύλακες τον πέταξαν στο καπό ενός αυτοκινήτου και τον κούρεψαν. Με αφορμή το περιστατικό, ο τότε αρχηγός της Χωροφυλακής τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

1964. Ιδρύθηκε η οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

1974. Η Σια έβαλα βόμβα στην Μπρέσια, της Ιταλίας, σε συγκέντρωση «ενάντια στο φασισμό». Σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίστηκαν 103.

1979.Υπογράφηκε στο Ζάππειο από τον Κ. Καραμανλή η Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

1987. Ο 19χρονος Γερμανός Ματίας Ρουστ προσγειώθηκε με αεροπλάνο στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, εξευτελίζοντας τη σοβιετική αεράμυνα. Στις 3/9/1987 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και τελικά αποφυλακίστηκε με χάρη στις 3/8/1988.

1991. Πατενταρίστηκε η ουσία ταξόλ, η οποία χρησιμοποιείται ως σκεύασμα για τη θεραπεία του καρκίνου. Προέρχεται από το σπάνιο δέντρο τάξο του βορειοδυτικού Ειρηνικού (Taxus Brevifolia)

1998. Σε δημοψήφισμα στη Δανία εγκρίθηκε η Συνθήκη του Άμστερνταμ με 56%
1999.Κατα την 66η ημέρα της επίθεσης  του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και  πολλοί τραυματίστηκαν στην νυκτερινή  επίθεση κατά του Αλέξινατς . Καταστράφηκαν 10 σπίτια, και περίπου 30 υπέστησαν ζημιές.

Καταστράφηκε ολοσχερώς το ρελέ τηλεπικοινωνιών στην Ούζιτσε. Με βόμβες γραφίτη βραχυκύκλωσαν το δίκτυο  ηλεκτρισμού  στο Βελιγραδίο,  τη Νις, το Πίροτ, και το Βλαντίτσιν Χαν και σε αρκετές πόλεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετά σταμάτησαν για να αφήσουν το αεροπλάνο του Τσερνομίντιν να προσγειωθεί στο Βελιγράδι. . Μετά από μια σύντομη δήλωση προς τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Σούρτσιν πήγε να μιλήσει με τον  Προέδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αναφερόμενος στον Αχτισάαρι είπε ότι θα έπρεπε   να ερχόταν μαζί του αλλά το ανέβαλε λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης να εκδώσει κατηγορητήριο εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ είπε ότι του δόθηκε πολιτική έγκριση για να επιτεθεί στο δίκτυο τηλέφωνων  και υπολογιστών στη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να κόψει τις επικοινωνίες μεταξύ του Βελιγραδίου και γιουγκοσλαβικών δυνάμεων  στο Κοσσυφοπέδιο. Ένας από τους κύριους στόχους της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου Βίκτορ Τσερνομίρντιν Βελιγράδι ήταν razjašanjavanje Γιουγκοσλαβική ηγετική θέση στην ανάπτυξη των διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο Μιλάνο της Ιταλίας, μετά από 22 χρόνια εργασιών αποκατάστασης, ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν  και πάλι ανοικτός  για το κοινό.

Στην Ελλάδα ένοπλος Αλβανός κατέλαβε  λεωφορείο των ΚΤΕΛ και το οδήγησε  από το Σχηματάρι Θεσσαλονίκης ως την Κρυσταλλοπηγή κρατώντας 16 επιβάτες ως ομήρους και ζητώντας λύτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου