Μαΐου 29, 2017

Η 29η Μαΐου στην ιστορία

1453. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, μετά από πολιορκία 53 ημερών.

1508.Καταστρεπτικός σεισμός έπληξε το Χάνδακα (Ηράκλειο) της Κρήτης και ισοπέδωσε την Ιεράπετρα.

1555.Υπογράφηκε στην Αμάσεια η Συνθήκη μεταξύ του Σάχη του Ιράν και του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία έληξε ο πόλεμος των Οθωμανών με τους σιίτες Σαφαβίδες, (1532-1555), ορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ του Ιράν και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ακολούθησαν είκοσι χρόνια ειρήνης.

1807. Υπό την πίεση των Γιαμακλάρ και των Γενιτσάρων ο Σουλτάνος Σελίμ ο Γ παραιτήθηκε υπέρ του Μουσταφά Δ΄ και τέθηκε υπό περιορισμό.

1809. H δεύτερη μάχη του Μπέργκισελ του Ίνσμπρουκ κατά τη διάρκεια του πέμπτου συνασπισμού κατά του Ναπολέοντα. Οι Τυρολέζοι που επαναστάτησαν για την ελευθερία τους, με αρχηγό τον Αντρέας Χόφερ, πολεμούσαν τους Βαυαρους συμμάχους του Ναπολέοντα. Στη δεύτερη μάχη του Μπέργκισελ στις 29 Μαΐου 1809, 4.000 βαυαροί στρατιώτες με 12 πυροβόλα υπό τον φον Ντερόι, αντιμετώπισαν 9,400 αντάρτες του Χόφερ που τους υποστήριζαν 900 Αυστριακοί με πέντε . Οι Βαυαροί που έχασαν 70 νεκρούς και είχαν 100 με 150 τραυματίες, ενώ οι απώλειες των Τυρολέζων ήταν 50 νεκροί και 30 τραυματίες κτάτησαν τις θεσεις τους.

1921. Στις 29 Μάϊου /11 Ιουνίου  του 1921, σε μία συμβολικά επιλεγμένη χρονική στιγμή, 468 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο ΙΒ, αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη και συμμετείχε σε ευρεία στρατιωτική σύσκεψη, στην οποία ορίστηκε ως στόχος η κατάληψη της Άγκυρας και η καταστροφή του σταθμού ανεφοδιασμού του εχθρού, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού επιτελείου θα οδηγούσε τον Κεμάλ σε συνθηκολόγηση. Δημοψήφισμα στο Σάλτσμπουργκ, για την ένωση με το γερμανικό Ράιχ. Το 99,5% ψήφισε υπέρ.

1931. Εκτελέστηκε ο αμερικανός πολίτης Μίκελε Σκίρου λόγω της πρόθεσής του να δολοφονήσει τον Μπενίτο Μουσολίνι.

1940. Έγινε στο Πότσνταμ η κηδεία του Πρίγκιπα Γουλιέλμου της Πρωσίας που υπηρετούσε στη 1η Μεραρχία Πεζικού της Βέρμαχτ στη μάχη της Γαλλίας, και τραυματίστηκε σοβαρά στις 23 Μαΐου 1940 , και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο στο Βέλγιο. Την κηδεία παρακολούθησαν 50.000 άτομα.

1941. Στη μάχη της Κρήτης και την παντελή έλλειψη πυρομαχικών, ο ελληνικός στρατός στο ηράκλειο βρέθηκε σε απόγνωση. Οι Διοικητές των ελληνικών μονάδων που βρίσκονταν στη γραμμή Σπήλια - Αγία Ειρήνη, αποσύρθηκαν προς τις Αρχάνες όπου πληροφορήθηκαν την κατάληψη των Χανίων και του Ρεθύμνου. Η κατάληψη του αεροδρομίου που είχαν εγκαταλείψει οι Βρετανοί σήμανε την αρχή του τέλους Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση και σταμάτησε ο βομβαρδισμός των χωριών.

1945. Έφτασε στην Αθήνα, με πτήση VIP της RAFαπό το Παρίσι, ο σ. Νίκος Ζαχαριάδης και ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΕ. Στη Νορβηγία συνελήφθη για συνεργασία με τους Ναζί ο συγγραφέας Κνουτ Χάμσουν.

1954. Έγινε στο Hotel de Bilderberg στο Ούστερμπικ (Oosterbeek) της Ολλανδίας, η πρώτη δημόσια γνωστή συνάντηση της Λέσχης «Μπίλντερμπεργκ».

1963. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρυ Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Αθήνα η ΑΧΕΠΑ.
Την ιδια ημέρα διαγράφηκε από την Ένωση Κέντρου ο εβραιοκρητικός βουλευτής Λασιθίου Εμμανουήλ Κοθρής.

1965. Παραπέμφθηκαν από τη βουλή σε ειδικό δικαστήριο με τις ψήφους της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α, για τα σκάνδαλα των μυστικών κονδυλίων και της Δ.Ε.Η. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Παναγής Παπαληγούρας ο Νικόλαος Μάρτης .Οι κατηγορίες ήσαν παράβαση καθήκοντος, απάτη και απιστία.

1968 . Με απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης απολύθηκαν από το δικαστικό Σώμα λόγω «αντεθνικής συμπεριφοράς», τριάντα δικαστικοί λειτουργοί, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στυλιανός Μαυρομιχάλης και ο πρωτοδίκης Χρήστος Σαρτζετάκης. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε ο δικαστής στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Θεόδωρος Καμπέρης.

1970. Εγινε η απαγωγή στην Αργεντινη του πρώην προέδρου Πέδρο Αραμπούρου.

1985 .39 Φίλαθλοι σκοτώθηκαν στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ιταλών και Βρετανών φιλάθλων, πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.

1990. Ο Μπόρις Γιέλτσιν, εξελέγη Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ρωσίας.


1999. Η αλβανικη αστυνομία έκανε γιουρούσι στο λεωφορείο που ειχε καταλάβει ο Αλβανός Α. Φλαμούρ, 25 ετών, από τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από το δράστη σκοτώθηκε και ο όμηρος Γιώργος Κουλούρης, 25 ετών.

Κατά την 67η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε το ηλεκτρο-ενεργειακό σύστημα, υπήρξε σχεδόν πλήρης διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Σερβία. Μετά τον βομβαρδισμό της σιδηροδρομικής γέφυρα στην Στίρπτσκε διακόπηκε
η συγκοινωνία  της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Ακόμα, ρίχτηκαν 12 πύραυλοι στο Κέντρο της Τσούπρια , ενώ στην πόλη Κόσοβσκα Βυτίνα ρίχτηκαν 22 βόμβες. Χτυπήθηκαν στόχοι στην Ούζιτσε , (με επτά πυραύλους βομβάρδισαν ένα χωριό κοντά στην πόλη  Βισίμπαμπα Σεβάριτσε).το Βρισατς, την Κουρσούμλια , (όπου ιδιαίτερα  βομβάρδισαν το προάστιο Μαρκοβίτσι), και το κέντρο του Νόβι Σάντ.

Χτυπήθηκε ακόμα το εργοστάσιο των δομικών υλικών «Μιλόγιε  Ζάκιτς».

Ο διοικητής του Σώματος του γιουγκοσλαβικού Στρατού της Πρίστινα Υποστράτηγος Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει άμεσα  τις «προσπάθειες από ένοπλες ομάδες Αλβανών τρομοκρατών για να διεισδύσουν στην γιουγκοσλαβική επικράτεια» και είπε ότι «οι προσπάθειες αυτές άρχισαν μια νέα φάση της επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας.»

Όπως είπε , «το ΝΑΤΟ από  το απόγευμα, βομβαρδίζει  την περιοχή του φυλακίου «Μορίνα» στα σύνορα  Γιουγκοσλαβίας-αλβανίας, στο οποίο άρχισαν να επιτίθενται οπλισμένοι τρομοκράτες και μέλη του Στρατού της Αλβανίας». Σύμφωνα με τον Λαζάρεβιτς, το ΝΑΤΟ έριξε περισσότερους από 30 πυραύλους, αλλά , «οι τρομοκράτες υπέστησαν βαριές απώλειες».

Ο Λαζάρεβιτς, είπε επίσης, ότι « στις 27 Μάιου περίπου 600 τρομοκράτες από την Αλβανία, με την υποστήριξη πυροβολικού από το αλβανικό στρατό επιχείρησαν να διασχίσουν τα Γιουγκοσλαβικά σύνορα με κατεύθυνση το Βρμπνικ στο δρόμο Κούκες-Πρίζρεν, πάνω από το βουνό  Πάστρικ αλλά υπέστησαν  μεγάλες απώλειες».

Ο Λευκός Οίκος  «αντέδρασε συγκρατημένα» στη δήλωση των γιουγκοσλαβικών αρχών ότι θα δεχθούν τις βασικές αρχές για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο που υιοθέτησε στις 6 Μαΐου στη Βόννη η G8.



2005. Οι Γάλλοι σε δημοψήφισμα, καταψήφισαν το ευρώ- Σύνταγμα με 54.8%.

2010. Στην Ουγγαρία ανέλαβε καθήκοντα ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, Βίκτορ Ορμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου