Μαΐου 31, 2017

πΓΔΜ-BJRM : Ο Ζάεφ θα τους φέρει και θάλασσα και ανάπτυξη 5%

Ο Zόραν Ζάεφ μίλησε χθες μόνο για 20 λεπτά, (γιατί βιάζεται;) και είπε ότι, «τα μάτια του δημοκρατικού κόσμου είναι πάνω μας»,ενώ ζήτησε υποστήριξη, «ώστε να μπορέσουμε μαζί να κάνουμε ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο Ζάεφ, είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την μείωση της ανεργίας, για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη και ζήτησε από τους 25 υπουργούς του, «να προτείνουν λύσεις και όχι απλά να κάθονται στην καρέκλα τους και να τα περιμένουν όλα από εκείνον».

Ο Ζάεφ είπε ότι το προγράμματος της κυβέρνησης, του είναι υπέρ της μεταρρύθμισης, ότι θα εφαρμόσει το σύνολο των συστάσεων της έκθεσης Πριέμπε, και ότι «θα φέρει καλύτερη ζωή και για όλους».

Μία από τις προτεραιότητες θα είναι «η ίση ανάπτυξη των περιφερειών αλλά «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, παραμένει εκείνη του δικαστικού σώματος». « Η νέα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της χώρας στις ευρω-ατλαντικές», τονίζοντας ότι στόχος του είναι «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν, και, επίσης, η ένταξη στο ΝΑΤΟ», παρέχοντας , «σταθερότητα για το λαό και τη χώρα».

Ο κ. Ζάεφ υποσχέθηκε ακόμα ότι θα εφαρμόσει στο σύνολο της «τη συμφωνία της οδού Πρίζνο» και ότι ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι «μεγαλύτερος από 5%», κατά την διάρκεια της θητείας του».
Τα νέα πάντως από τη στατιστική υπηρεσία ήταν άσχημα. Η Βιομηχανική παραγωγή στη χώρα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους είναι αρνητική και σε δωδεκάμηνη βάση τον Απρίλιο ήταν 1,9% κάτω σε σύγκριση με Απριλίου πέρυσι.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα έχει τρεις πυλώνες. «Οικονομία και ζωή για όλους». «Ισχυροί θεσμοί και δικαιοσύνη για όλους». «Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ και προοπτικές για όλους».

Ο αρχηγός της SDSM είπε ακόμα ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στο Κράτος και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση του θα διασφαλίσει την κατάλληλη χρήση των γλωσσών των κοινοτήτων, ώστε «οι πολίτες να ασκήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα ευκολότερη και πιο αποτελεσματικά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η μακεδονική γλώσσα με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, (ο άλλοτε καπετάν Φορίνα του ΟΥΤΣΕΚΑ), κ.Ταλάτ Τζαφέρι, ξεκίνησε τη συνεδρίαση μιλώντας στα Αλβανικά, και προκάλεσε τις, (εντονότατες), διαμαρτυρίες της ΚΟ του VMRO-DPMNE και μετά από αρκετή ώρα, υποχώρησε, και δήλωσε ότι μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος για τις γλώσσες στις συνεδριάσεις θα χρησιμοποιεί μόνο τη σλαβομακεδονική.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι του Ζάεφ διασκεδάζουν ήδη στο διαδίκτυο με την υλοποίηση των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων του, διότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι εάν κέρδιζε θα συγκροτούσε «ένα λιτό και ευέλικτο σχήμα», το πολύ με 20 υπουργούς, και συγκρότησε μια κυβέρνηση 25 μελών, ενώ η υπόσχεση του για «καθαρά πρόσωπα» υλοποιήθηκε με τους τρεις υπόδικους Αλβανούς. Και στη (μεγάλη) μεταρρύθμιση των Σοσιαλδημοκρατών στο Δήμο των Σκοπίων που αποφάσισαν να επιδοτήσουν τα ποδήλατα για να χτυπήσουν το νέφος ανταποκρίθηκαν 1300 «πράσινοι».

Ο κ. Ζάεφ έκανε μια ντρίμπλα λέγοντας ότι θα υποβάλει ερώτημα στην κα Κάτιτσα, που είναι αναρμόδια, για το αν ερευνώνται πρόσωπα της κυβέρνησης του, ενώ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της μεταρρυθμίσεις θα συσταθεί ένα ειδικό τμήμα στο εσωτερικό του τακτικού Δικαστηρίου που θα αναλάβει τις υποθέσεις από το Γραφείο της Ειδικού Εισαγγελέα.

Από τους 25 του Ζάεφ, οι 17 ανήκουν στην Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), οι 6 ανήκουν στην Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (BDI) και 2 υπουργεία ανήκουν στη Συμμαχία για τους Αλβανούς. Οι αναλυτές της «Κοινωνίας των Πολιτών», (που δεν έγιναν υπουργοί όπως περίμεναν), έδωσαν χρόνο στον
κ. Ζάεφ λέγοντας ότι θα περιμένουν για να σχολιάσουν τις πρώτες 100 ημέρες.

Ο Αλβανός σχολιαστής Τζελάλ Νεζίρι ,είπε ότι ο αριθμός των υπουργείων αυξήθηκε για να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες των στελεχών αλλά τόνισε ότι , «αυτό δεν είναι καλό πράγμα γιατί αντί να στείλουν μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα είναι αποτελεσματική και δεν θα ξοδεύει τα χρήματα του προϋπολογισμού για τα έξοδα των υπουργών, κάνει το ακριβώς αντίθετο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου