Μαΐου 22, 2017

πΓΔΜ-BJRM: Παρέμβαση των Πρεσβειών στις διαπραγματεύσεις

Το σαββατοκύριακο πέρασε ήρεμα με διαβουλεύσεις του κ. Ζάεφ με τους Αλβανούς, οι οποίες όμως δεν εξελίσσονται ομαλά και κυρίως υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των Αλβανών. 
Το κύριο πρόβλημα φαίνεται να είναι ανταγωνιστική συμπεριφορά μεταξύ του Αλί Αχμέτι και του DUI και τη «Μπέσα» και τον Μπιλάλ Κασάμι που δεν αφορά μόνο στην προσωπική αντιπάθεια μεταξύ των δύο, αλλά στο γεγονός ότι το DUI σχετίζεται με τον αμερικανικό παράγοντα ενώ η «Μπέσα» ακούει μόνο τον Ερντογάν. Ένα άλλο πρόβλημα για τον Αχμέτι είναι η ομάδα της κας Αρίφι που δεν συμφωνεί να διοριστούν ξανά οι άνθρωποι του Αχμετι υπουργοί. Επίσης ο κ. Αχμέτι δεν εμπιστεύονται την κ. Γιάνεβα και την ειδική Εισαγγελία και θέλει εγγυήσεις για τα θέματα που τον αφορούν.
Η δυσκολία να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια κυβέρνηση επέβαλε την πρόσκληση στην αμερικανική πρεσβεία του κ. Αχμετι, ο οποίος συζήτησαε με την επιτετραμμένη Μικαέλα Σβάιτσερ-Μπλουμ και τον πρεσβευτή της ΕΕ Σάμουελ Ζμπόγκαρ για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης «και τις προοπτικές».
Το DUI ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση o Αχμέτι επανέλαβε την στάση του Κόμματος για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων από τη διεθνή κοινότητα, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις καλές σχέσεις των εθνικών κοινοτήτων , την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τις διαπραγματευσεις με την «Μπέσα» ανέλαβα ο κ. Σπασόφσκι ως Γενικός Γραμματέας της SDSM που ανήγγειλε ότι «θα συνεχιστούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες». «Σε γενικές γραμμές, μιλήσαμε για τις αρχές βάσει των οποίων πρέπει να διαμορφωθεί η μελλοντική κυβέρνηση» . Όταν ρωτήθηκε αν «η Μπέσα προβάλλει ορισμένες προϋποθέσεις και αν απαιτεί θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα βασίζεται σε συμφωνημένες αρχές και ότι η επιβολή προαπαιτούμενων δεν είναι ένας καλός τρόπος επικοινωνίας».
Ο Γενικός Γραμματέας του SDSM αρνήθηκε να απαντήσει αν αναμένει η «Μπέσα» να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου