Μαΐου 24, 2017

Βοσνία & Ερζεγοβίνη: Τράπεζες και Οικονομία

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Σέναντ Σόφτιτς δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει ισχυρές οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις με την ΕΕ και ότι η περαιτέρω ολοκλήρωση θα εξαρτηθεί από το συντονισμό και την κατανόηση των οικονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης είπε ακόμα ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική η εποπτεία των Τραπεζών στις οντότητες εάν γινόταν Κεντρικά. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για τις Τράπεζες της Σέρβικης Δημοκρατίας Σλάβιτσα Ίνιατς, δήλωσε ότι σε σχέση με τις ανακοινωθείσες τροποποιήσεις του νόμου περί Ασφάλισης Καταθέσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν θα υπάρξει καμία μεταφορά αρμοδιοτήτων στο κρατικό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ τόνισε ότι η Υπηρεσία για τις Τράπεζες θα παραμείνει υπό τη δικαιοδοσία της Σερβικής Δημοκρατίας , ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει ούτε θα γίνει οποιαδήποτε μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Στο Διεθνές επενδυτικό Συνέδριο του Σεράγεβο ανακοινώθηκε ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, η αξία των εισαγωγών της Σερβικής Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά 21.2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, και οι εξαγωγές κατά 9%, αλλά το ισοζύγιο παραμένει θετικό. Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον δευτερογενή τομέα, (βιομηχανία, βιοτεχνία, ορυχεία), αυξήθηκε κατά 3,8% κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 και ο μέσος καθαρός μισθός τον Απρίλιο στη Σερβική Δημοκρατία ήταν 821 μετατρέψιμα μάρκα, (410 ευρώ;) ή 0.3% υψηλότερος σε πραγματικούς όρους, σε σύγκριση με τον μέσο καθαρό μισθό του Μαρτίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου