Μαΐου 24, 2017

Κοσσυφοπέδιο-Μετόχι: Και οι άνεργοι ψηφίζουν

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε τα οριστικά στοιχεία για την ανεργία το 2016, που μειώθηκε στο 27,5% , από το 32,9% ένα χρόνο νωρίτερα. Το ποσοστό ανεργίας ήταν πολύ υψηλότερο μεταξύ των γυναικών, (31,8%), έναντι 26,2% για τους άνδρες. Το ποσοστό ανεργίας της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών παρέμεινε , στο 52,4%. Το 2015, ήταν 52,7%.
Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονταν σε εργάσιμη ηλικία, (15-64 ετών), αλλά μόλις το 38,7% ήσαν οικονομικά ενεργοί. Από αυτούς, το 58,3% ήταν άνδρες και μόνο το 18,6% ήταν γυναίκες.
Το ποσοστό απασχόλησης ήταν υψηλότερο στις ηλικίςς 35-44 ετών και 45-54 ετών αλλά το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ήταν στο 12,7%, έναντι 43% για τους άνδρες. Οι Γυναίκες εργάζονταν κυρίως στο λιανικό εμπόριο, στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 29,5% των απασχολούμενων με σύμβαση εργασίας είχε σύμβαση αορίστου χρόνου.
Ο ετήσιος πληθωρισμός του Κοσσυφοπεδίου επιταχύνθηκε τον Απρίλιο και είναι στο 2,2% σε ετήσια βάση.
Οι Τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, αυξήθηκαν 1,7% σε σχέση με τον Μάρτιο, και το κόστος των μεταφορών ανέβηκε κατά 4.7%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία και «συμβούλευε τα πολιτικά κόμματα Κοσσυφοπεδίου να αποφεύγουν να δίνουν υποσχέσεις για αυξήσεις αποδοχών στο δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατειας».
Ο Επικεφαλής του ΔΝΤ στο Κοσσυφοπέδιο, Ρουντ Βερμούλεν , σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης είπε ότι , «στόχος του προγράμματος του Ταμείου τα τελευταία δύο χρόνια είναι η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη. Οποιαδήποτε δημοσιονομικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες πρέπει να συνάδει με τους δημοσιονομικούς κανόνες και το νόμο περί μισθών στο δημόσιο τομέα», τόνισε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου