Μαΐου 23, 2017

Κοσσυφοπέδιο –Μετόχι: Η Συνεργασία με την «Αυτοδιάθεση» για μετά τις εκλογές

Ο μεγαλοεργολάβος Μπεντζέτ Πατσόλι, (AKR), αποκάλυψε ότι είχε συχνές συναντήσεις με τη «Vetevendosje» τους τελευταίους τρεις μήνες και ότι συνεργάστηκε πολύ καλά μαζί τους Κι τόνισε ότι , «η συνεργασία με τη «Vetevendosje» θα συνεχίσει μετά τις εκλογές.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της «Αυτοδιάθεσης» , Αλμπίν Κούρτι, παρουσιάστηκε χθες στην Πρίστινα, το πολιτικό πρόγραμμα του Κόμματος του και τους υποψηφίων για τις προσεχείς εκλογές. Ο Κούρτι ανακοίνωσε τρεις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις εάν εκλεγεί: 1) Θα διαλύσει τον οργανισμό ιδιωτικοποίησης και θα το αντικαταστήσει με το Εθνικό Κρατικό Ταμείο που θα Διαχειρίζεται τη Δημόσια περιουσία , 2) Θα ιδρύσει έναν οργανισμό Ανάπτυξης και 3) μια Αναπτυξιακή Τράπεζα ανάπτυξης. Ο Αλμπίν Κούρτι, παραμένει υποψήφιος για πρωθυπουργός , δεδομένου ότι το δικαστήριο στην Πρίστινα, ανέστειλε προσωρινά το ένταλμα για τη σύλληψή του, λόγω της καταδίκης του για τα επεισόδια και τη ρίψη δακρυγόνων στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Κάντρι Βέσελι και ο υποψήφιος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι πήγαν και μίλησαν σε φοιτητές. Ο Βέσελι είπε ότι όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, δεν θέλουν να χάνεται ο χρόνος και ζητούν εδώ και τώρα, αποφάσεις, οικονομική ανάπτυξη, και Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Μαζί με τον Ραμούς, έχουμε το θάρρος να παίρνουμε αποφάσεις», είπε ο Βέσελι.
Ο Χαραντινάι μετα πήγε στο Πριζνεν, όπου υποσχέθηκε στους ακροατές του, «κατάργηση της βίζας για την Ευρώπη σε τρεις μήνες», αλλά επέμενε ότι «η συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο έχει πεθάνει». 
Ο Βρετανός Πρέσβης στην Πρίστινα εκδηλώθηκε υπέρ της κίνησης «μαυρίστε τους εγκληματίες», που ζητάει από τους πολίτες να μην ψηφίσουν αυτούς που έχουν ποινικό μητρώο». Στο Βελιγράδι ο Αλέξανδρος Βούτσιτς δέχτηκε εκπρόσωπους της «Σερβικής Λίστας» του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας υποστηρίζει τη συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές του Κοσσυφοπεδίου, και ότι « πρέπει όλοι ψηφίζουν για τη «Σερβική Λίστα». «Η διασπορά της σερβικής ψήφου είναι καλή μόνο για τους Αλβανούς», είπε.
Ο Σλαβκο Σίμιτς, από τη «Σερβική Λίστα », είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Λίστας μπόρεσε να εμποδίσει τους νόμους εναντίον του σερβικού πληθυσμού, όταν όλοι έδρασαν ενωμένοι, αλλά τόνισε ότι «ορισμένα άτομα ήταν όργανα της Πρίστινα». (Στις εκλογές έχουν δηλώσει συμμετοχή 6 σερβικά Κόμματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου