Ιουνίου 02, 2017

Η 2α Ιουνίου στην ιστορία

455. Ο Βασιλιάς των Βανδάλων Γεζέριχος που κατείχε την Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κορσική και τη Μάλτα, κατέλαβε τη Ρώμη την οποία αφού τη λεηλάτησε την εγκατέλειψε μετά από δύο εβδομάδες.

1098 .Μετά από αρκετούς μήνες πολιορκίας, οι σταυροφόροι υπό τον Βοιμούνδο του Τάραντα και τον Ραϋμόνδο Δ΄ της Τουλούζης κατέλαβαν τη νύχτα της 2ας Ιουνίου, την Αντιόχεια, σκαρφαλώνοντας σε αφύλακτο πύργο μιας πύλης.
Ο μουσουλμάνος διοικητής της Αντιόχειας Γιαγκί Σιγιάν πανικοβλήθηκε και εγκατέλειψε την πόλη μαζί με τη σωματοφυλακή του, ενώ ο γιος του Σαμς αντ-Ντάουλα έμεινε πίσω και οχυρώθηκε στην Ακρόπολη. Κατά τη διάρκεια της διαφυγής του ο Γιαγκί Σιγιάν έπεσε από το άλογό του και οι φρουροί του τον εγκατέλειψαν. Τον βρήκε ένας περαστικός Αρμένιος , ο οποίος αναγνωρίζοντάς τον, του έκοψε το κεφάλι και το έστειλε σαν δώρο στον Βοημούνδο ο οποίος είχε ενόρκως υποσχεθεί να παραδώσει την πόλη στον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό.
Ο Βοημούνδος του Τάραντα, αρνήθηκε τον βυζαντινό τίτλο του Δούκα της Αντιόχειας, και αυτοανακυρήχτηκε Πρίγκιπας της Αντιόχειας, ως ανεξάρτητος ηγεμών. Τα ξημερώματα της 3ης Ιουνίου 1098, μονάχα η σημαία του Βοημούνδου κυμάτιζε στα τείχη της Αντιόχειας.

1652. Κατά τον πόλεμο των Κοζάκων του Μπογκντάν Χμελνίτσκι με την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτείας έληξε η καταστροφικη για τους Καθολικούς Μάχη του Μπατόγκ, στην οποία πολέμησαν στο πλευρό των Κοζάκων και οι Τάταροι της Κριμαίας. Μετά τη μάχη εκτελεστήκαν πολλοί αιχμάλωτου συμπεριλαμβανομένων των στρατηγών των πολωνών.


1676. Κατά τον Γαλλοολλανδικό πόλεμος, ο γαλλικός στόλος συνέτριψε τον ισπανο ολλανδικό στη ναυμαχία του Παλέρμο.
Οι ΟλλανδοΙσπανοί με 27 πλοία, (17 ολλανδικά, και 10 Ισπανικά), είχαν αποφασίσει να μείνουν στο λιμάνι για επισκευές. Ο γαλλικός στόλος με 29 πλοία εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά και ειτεθηκε τη νυχτα με 6 πυρπολικά.
Οι ΟλλανδοΙσπανοί έχασαν δέκα πλοία και περίπου 2.100 ναύτες ενώ οι Γάλλοι μόνο 200. Η Γαλλία εξασφάλισε την υπεροχή τη Δυτική Μεσόγειο για το υπόλοιπο του πολέμου.

1790. Στο Αυστριακό Νόβι Σαντ  άνοιξε  το πρώτο σερβικό από τον Εμμανουήλ Γιανκοβιτς.

1793 .Στην Γαλλική Επανάσταση. Ο αρχηγός της Παρισινής Εθνοφρουράς Φρανσουά Ανριό, πολιόρκησε την εθνοσυνέλευση και συνέλαβε 22 Γιρονδίνους που υπέδειξε επιλέχθηκα ο Ζαν Πολ Μαρά.

1848. Στην Πράγα ξεκίνησε το πανσλαβικό συνέδριο σε απάντηση του γερμανικού εθνικισμού.

1878. Απόπειρα δολοφονίας στο Βερολίνο του Κάιζερ Γουλιέλμου Α΄, από
Δρ Κάρλ Νόμπιλιγκ, που έριξε δυο σφαίρες από ντουφέκι και τραυμάτισε σοβαρά τον Κάιζερ που επέζησε. Ο δολοφόνος προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Πέθανε τρεις μήνες μετά στο νοσοκομείο.

1936 . Στην Ελλάδα παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Πάλλης που ηταν υπουργός Γενικός Διοικητής Μακεδονίας στην κυβέρνηση Δεμερτζή και διορίστηκαν ο Νικόλαος Τσιπούρας ωε υπουργός Γενικός Διοικητής Μακεδονίας και ο Νικόλαος Παπαδήμας ως υφυπουργός Στρατιωτικών.

1941. Μετά την κατάληψη της Κρήτης, στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή Γερμανών αλεξιπτωτιστών, των οποίων τα πτώματα βρεθήκαν σε αποσύνθεση κοντά στο χωριό . Η εκτέλεση έγινε από ομάδα 30 αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χόρστ Τρέμπες. Τη σφαγή αποθανάτισε ο πολεμικός ανταποκριτής της Βέρμαχτ Φρνατς Πέτερ Βάιχλερ που ηταν και μάρτυρας κατηγορίας στη Νυρεμβέργη.

1946.Έγινε  το Ιταλικό δημοψήφισμα με το οποίο αποφασίστηκε η κατάργηση της Βασιλείας και η στροφή της Ιταλίας στη δημοκρατία.

1955. Ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόζιπ Μπροζ Τίτο και ο Νικητα Χρουστσόφ υπόγραψαν τη Δήλωση του Βελιγραδίου, με την οποία εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις Ε.Σ.Σ.Δ. και Γιουγκοσλαβίας, που διακόπηκαν το 1948.

1971. Ο Άγιαξ νίκησε  με 2–0 τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο στάδιο Γουέμπλεϊ.

1979. Ο Βοιτίλα επισκέφτηκε τη γενέτειρά του, την Πολωνία.

1985. Γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Τις κέρδισε ΠΑΣΟΚ κερδίζει με 45, 8% και 161 έδρες, έναντι 40,8% και 126 έδρες για τη ΝΔ, του Μητσοτάκη, 9,8% και 12 έδρες για την ΚΚΕ ΑΕ, και 1, 84% και 1 έδρα για το ΚΚΕ εσωτερικού.

1992. Οι Δανοί σε δημοψήφισμα απέρριψαν τη Συμφωνία του Μάαστριχτ. Στη Ρωσία, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν τα λείψανα του τσάρου Νικολάου και της συζύγου του Αλεξάνδρας.

1995. Ο στρατός της Ρεπούμπλικα Σρπσκα κατάρριψε ένα αμερικανικό F-16 που περιπολούσε στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

1996. Στην Αλβανία έγιναν εκλογές τις οποίες μποϋκοτάρισε  το Σοσιαλιστικό Κόμμα της  Αντιπολίτευσης . Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα έβγαλε τους 122 από τους  140 βουλευτές  στο Κοινοβούλιο.

1998. Απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Λιβύης, Καντάφι που την έμαθε ο δυτικός Τύπος αλλά την διέψευσε η Λιβύη.

1999. Κατά την 70η ημέρα των νατοικών βομβαρδισμών στη Γιουσκοσλαβία τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ προσέβαλαν με ρουκέτες τον αγωγό φυσικού αερίου. Χτύπησαν ακόμα, στο Κόσσοβο μια γέφυρα στο σύνδεε τη Τζάκοβιτσα με το Οράχοβατς και την Πριζνένη ς, τον αναμεταδότη της RTS στο όρος Κότλενικ, και στο χωριό Λίπε κοντά στο Σμεντέρεβο το ΝΑΤΟ έπληξε ένα ιδιωτικό σπίτι τραυματίζοντας δύο παιδιά. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και πάλι την Κουρσούμλια, μια γέφυρα στη Γιασένιτσα, τη σιδηροδρομική γραμμή Βέλικα Πλάνα-Μάλα Κρσνα και την Ράβνα Ρεκα στο Δεσπότοβατς με τέσσερις πυραύλους.

2000 . Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τη Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει έρευνα για τα πιθανά εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

2002. Ο «Κινέζος» Αβρούρι άρχισε επίσκεψη στην Κίνα συνοδευόμενος από πλήθος «κομπιναδόρων» που έψαχναν την ευκαιρία.

2004.Στη Σ. Αραβία οι «εξτρεμιστές» επιτεθήκαν σε αμερικανούς στο Ριάντ με απολογισμό 22 νεκρούς.

2011. Συνεχίστηκε η προσπάθεια ανατροπής του Ασαντ στη Συρία.
Η Σουνιτόαμερικανικη αντιπολίτευση ζήτησε από την Τουρκία την παραίτηση του Άσαντ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου