Ιουνίου 28, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τον «Οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει την πΓΔΜ σε προ-ενταξιακές συνομιλίες, και τόνισε ότι ο «Οδικός χάρτης», θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου, και θα καλύπτει όλες τις μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς όπως το Κράτος Δικαίου κανόνας δικαίου, τις ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές και την Ελευθερία του Τύπου. Ο Επίτροπος συμμετείχε στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο, όπως είπε ο Ζάεφ, καθόρισε «τους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους των μεταρρυθμίσεων». Ο Ζάεφ είπε πως ελπίζει ,οι προ-ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή να αρχίσουν το φθινόπωρο. Ο Γκρουέφσκι που επίσης συναντήθηκε με τον Χαν δήλωσε ότι το VMRO-DPMNE «θα υποστηρίξει όλες τις μεταρρυθμίσεις που αυτό θα κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών».

ΣΚΟΠΙΑ. Η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση», (ЅDЅM), σε ανακοίνωση της για τα μεγάλα έργα του Γκρουέφσκι τόνισε ότι η «διεφθαρμένη κυβέρνηση του VMRO-DPMNE», τα τελευταία 11 χρόνια, έχει κάνει τεράστια ζημιά στα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους. Πίσω από τα λεγόμενα έργα υποδομής του VMRO-DPMNE, υπάρχει μόνο το έγκλημα και η διαφθορά και απόδειξη αυτού είναι οι έρευνες της Ειδικής Εισαγγελέως για τους αυτοκινητόδρομους Κίτσεβο-Οχρίδα και Μιλαντίνοβτσι-Στιπ, καθώς και οι κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ντεμίρ Καπία-Σμόκβιτσα». «Οι ζημιές θα αποκατασταθούν, αλλά θα αποδοθούν ευθύνες για οποιαδήποτε πράξη αντίθετη με τα συμφέροντα της κοινωνίας», ανάφερε η δήλωση της ЅDЅM.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος Γιοχάνις , μία ώρα μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον διορισμό του νέου Πρωθυπουργού, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι αποδέχθηκε την πρόταση του κυβερνώντος συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE), για τον πρωην υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Τουρισμού κ. Μιχάι Τουντόσε. Η όλη διαδικασία είχε τυπικό χαρακτήρα. Η αντιπροσωπεία του κυβερνώντος Συνασπισμού, από τους κκ. Ντραγκνέα και Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο Κοτροτσένι και αφού ανακοίνωσαν στον Πρόεδρο τον υποψήφιο τους, τον Μιχάι Τουντόσε και έφυγαν μετά από 15 λεπτά. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις στον Τύπο. 15 λεπτά έμεινε και η αξιωματική αντιπολίτευση (PNL) και ο επικεφαλής του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος , κ. Ορμπάν δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι το Κόμμα θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης μόνο εάν είχε την πλειοψηφία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Άρχισαν χθες στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Σερβίας με την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι είναι λογικό ο διάλογος Βελιγραδίου -Πρίστινας να επαναληφθεί στο επίπεδο των Προέδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου