Ιουνίου 22, 2017

Η μητέρα και η Κόρη μαζί

Ο Μπορίσοφ και ο Αγκίμ Ζάεφ αγκαλιαστήκαν μπροστά στο μνημείο του Σαμουήλ στη Σόφια, που ήταν Αρμένης.
Ο Αγκίμ, μετά την πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, πήγε στη μητέρα Σόφια, ψάχνοντας τον δρόμο για την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που περνάει από την Αθήνα.
Από τη Σόφια ο Ζάεφ κάλεσε και τους άλλους γείτονες να στηρίξουν τη ψευτο-Μακεδονία στην επίτευξη του ευρωατλαντικού της μέλλοντος. Πίσω από αυτή την έκκληση κρύβεται η ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης για εξομάλυνση των σχέσεών με την Ελλάδα, αλλά και με την Σερβία, την οποία κατηγορεί για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της, και με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο , με τα οποία υπήρξαν οξύτατες αντιθέσεις για την αλβανική πλατφόρμα.
Στη Σόφια, ο Αγκίμ Ζάεφ δήλωσε ότι «η Μακεδονία κλείνει ένα κεφάλαιο στην ιστορία του εθνικισμού και του μίσους, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ευρωπαϊκού μέλλοντος για όλους». Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η υπογραφή στις 2 Αυγούστου, τότε γιορτάζεται η Εξέγερση του Ιλίντεν, η Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που αναβάλλεται εδώ και χρόνια.
Η επιλογή της 2ης Αυγούστου αποτελεί αναμφισβήτητη ένδειξη της δέσμευσης για από κοινού γιορτασμό κοινών ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων. Τέτοια αποφασιστικότητα επέδειξαν οι δυο πρωθυπουργοί αφού υποκλίθηκαν στο μνημείο του Σαμουήλ στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
Ο Σαμουήλ έχει μνημείο και στα Σκόπια όπου πολιτικοί και ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο ηγεμόνας είναι δικός τους εθνικός ήρωας. Προφανώς, όμως, ο δρόμος προς τον κοινό γιορτασμό δεν έχει ακόμα καθαριστεί πλήρως γιατί ο Μπορίσοφ είπε ότι αφού οι υπουργοί Εξωτερικών της Σόφιας και των Σκοπίων κάνουν την τελευταία εξέταση της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας πριν από την υπογραφή της, οι δυο πρωθυπουργοί θα αποφασίσουν το τι σημαίνει «κοινή ιστορία» και για ποιες συγκεκριμένες περιόδους του παρελθόντος γίνεται λόγος.  

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE εξέφρασε «ζωηρή ανησυχία» για την πρόθεση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να υπογράψει συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και απαίτησε, «να εξηγήσει ο Ζαεφ στο λαό τι συμφωνήθηκε στην συνάντηση με το Μπόικο Μπορίσοφ στη Σόφια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου