Ιουνίου 30, 2017

Ούτε ο Στόλτενμπεργκ δεν τον σταματά

Ο Μετασχηματισμός της Δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορεί να σταματήσει δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, κατά τη συνάντηση του με αντιπροσωπεία από την Αϊόβα, υπό τον πολιτειακό υπουργό Γεωργίας Τίμοθι Ορ και τον διοικητή της Εθνικής Φρουράς της Αϊόβα ηγεσία του Bill Northey.
«Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι για πάντα μοναδικές και η συνεργασία μας με την Αϊόβα είναι αντανάκλαση των σχέσεων αυτών», είπε. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς της Αϊόβα και της Δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου.
Ο Θάτσι δήλωσε ότι ο μετασχηματισμός της KSF σε στρατό είναι συνταγματικό δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στη διαδικασία αυτή και ότι «ο μετασχηματισμός δεν τον σταματά» . «Θα πραγματοποιήσουμε τον μετασχηματισμό της KSF κατά συντονισμένο τρόπο», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι, «Χωρίς τη συγκατάθεση των εθνικών μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων και η σερβική, δεν είναι δυνατή η μετατροπή των δυνάμεων ασφάλειας του Κοσσόβου σε κανονικό στρατό», και συμπλήρωσε: «Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου όσον αφορά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία στρατού στο Κόσσοβο δίχως να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη συγκατάθεση των μειονοτήτων που ζουν στην επικράτειά του. Η δημιουργία στρατού πρέπει να περάσει από κοινοβουλευτική διαδικασία και πρέπει να λαμβάνει υπόψη το Σύνταγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου