Ιουνίου 22, 2017

Κοσσυφοπέδιο- Μετόχι

Ο Μουσταφάς θέλει την πρωθυπουργία

Η Αυτοδιάθεση (VV) κάλεσε χθες τη Δημοκρατική Λίγκα, (LDK) σε διάλογο πριν από την ανακοίνωση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο επικεφαλής της Αυτοδιάθεσης (Vetevendosje), Βίσαρ Γέμερι δήλωσε ότι , «οι εκλογές της 11ης Ιουνίου ήταν ένα σημείο καμπής στο πολιτικό τοπίο του Κοσσυφοπεδίου» ότι, «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει τη βούληση του λαού», και πρόσθεσε: «Εάν κρίνουμε από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της LDK με επικεφαλής τον κ. Μουσταφά ότι είναι προφανές, έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Ο κ. Ισα Μουστάφά απαντώντας από την τηλεοπτική εκπομπή του «Ρουβίκωνας», της Τ/Ο KTV, είπε ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Λίγκας σε οποιοδήποτε συνασπισμό είναι να έχει τη θεση του πρωθυπουργού. «Μπορούμε να συζητήσουμε τους όρους του συνασπισμού με όλους, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η LDK θα έχει τον πρωθυπουργό», είπε..
Ο κ. Μουσταφά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Χαραντινάι και τον Λιμάι, αλλά επέμεινε ότι δεν θα συνεργαστεί με το PDK. Η θέση αυτή απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από την «Αυτοδιάθεση».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Σκόντραν Χότι απάντησε ,«δεν διαπραγματευόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο την θέληση των πολιτών», και τόνισε ότι ,«ο λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα καθοδηγείται από την «Αυτοδιάθεση» με πρωθυπουργό τον Αλμπίν Κούρτι».
«Τα αποτελέσματα των εκλογών της 11ης Ιουνίου επιβεβαίωσαν την ανάγκη για αλλαγή στην κυβέρνηση».
Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι αν αναλάβει πρωθυπουργός, θα συγκροτήσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας με την μεσολάβηση της ΕΕ.
Ο Κούρτι είπε ότι δεν είναι εναντίον του διαλόγου και της συμφιλίωσης, αλλά ότι οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας του άφησαν την εντύπωση ότι «αντί για την εξομάλυνση των σχέσεων, στην ουσία απλά βαθαίνουν τον ανταγωνισμό, και τις εθνοτικές διαιρέσεις».

Ο Ιταλός Διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ, (KFOR), Τζιοβάνι Φούνγκο, «προειδοποίησε χθες τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο, και ότι η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή είναι πολύ ασταθής». «Κάθε μέρα το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με πολιτικές και εθνοτικές εντάσεις, θρησκευτικό εξτρεμισμό, προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και με την η επιρροή της Ρωσίας», είπε ο Ιταλός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών Κομμάτων και τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής όρισε την 22α Οκτωβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου