Ιουνίου 23, 2017

Βαλκανικό τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποδοκίμασε τις προσπάθειες αξιωματούχων των ΗΠΑ να κατηγορήσουν το Ρωσο-Σερβικό κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Νίς ως κέντρο κατασκόπων, λέγοντας ότι είναι «απολύτως αδιανόητες», «παράλογες», και «παρατραβηγμένες κατηγορίες» βγαλμένες από τις χειρότερες παραδόσεις του ψυχρού πολέμου και τόνισε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία κλήθηκε περισσότερο από μία φορά για να επισκεφθείτε το Κέντρο. Οι Αμερικανοί και στο παρελθόν ακολουθούσαν την εξής τακτική:«Δεν βλέπουμε με τα μάτια τους , γιατί αν το κάνουν δεν μπορούν να φαντασιώνονται πια», είπε η κ. Ζαχάροβα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η δίκη των 14 που κατηγορούνται για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης Τζουκάνοβιτς, προκειμένου να αποτραπεί η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει στις 19 Ιουλίου. Ο αρχι-τέκτων της υπόθεσης ειδικός εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα, Μίλιβόι Κάτνιτς που προέρχεται από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, δήλωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για το (υποτιθέμενο) πραξικόπημα είναι «αδιάσειστα».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μιλούτιν Τζουκάνοβιτς από το Δημοκρατικό Μέτωπο, (DF) , δήλωσε ότι η Αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου, «θα πρέπει να μεταφέρει τις διαμαρτυρίες της στους δρόμους και να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που μπήκε στην Αλβανία κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους έχει αυξηθεί με 9,5%, σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με την αλβανική Στατιστική Υπηρεσία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας θα διορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό μέχρι τη Δευτέρα. Ο νέος πρωθυπουργός θα έχει δέκα ημέρες για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση που θα προτείνει.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Επίτροπος Χαν θα φθάσει τη Δευτέρα στα Σκόπια, και θα χαλάσει την αργία των Αλβανών για το ραμαζάνι. Οι νέοι ηγέτες της πΓΔΜ υπόσχονται να εργαστούν σκληρά και γρήγορα για τις μεταρρυθμίσεις, που ζήτησε η ΕΕ. Η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ ακύρωσε τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει με το δορυφορικό CNN και το δορυφορικό BBC οι προηγούμενοι για διαφημίσεις που προέβαλαν τον Τουρισμό και τις Επενδύσεις. Ο Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι με αυτές και άλλες περικοπές που έγιναν τις τελευταίες 15 ημέρες θα εξοικονομηθούν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία, το 2016, το 23% των Βουλγάρων, (1 638 700, άτομα), ζούσε με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, που ήταν 157 ευρώ το μήνα, ανά άτομο.

ΣΟΦΙΑ. Μετά από κοινή επιχείρηση της Διεύθυνσης Καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της Ειδικής Εισαγγελίας, στις πόλεις Πέτριτς και Σαντάνσκι, στη Νότια Βουλγαρία, εξουδετερώθηκε συμμορία που διακινούσε πλαστά ευρώ και ναρκωτικά. Η συμμορία λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 2016 και τα μέλη της εισήγαγαν σε μεγάλες ποσότητες πλαστά χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ από την Ιταλία και τα πουλούσαν στη Βουλγαρία, κυρίως στο Πέτριτς και Σαντάνσκι, κατά 20% φθηνότερα. Η συμμορία ασχολούταν, επίσης, με την διακίνηση αλβανικής μαριχουάνας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Βουλευτής της «Αυτοδιάθεσης» Σκίπε Παντίνα δήλωσε ότι « το Κοσσυφοπέδιο επί του παρόντος δεν χρειάζεται Οικουμενική κυβέρνηση», ότι, «η χώρα αυτή χρειάζεται επίσης ισχυρή αντιπολίτευση», και ότι «οι εκλογές έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι ζητούν αλλαγή.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Εφετείο επικύρωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα σε εννέα μουσουλμάνους πολίτες που κατηγορήθηκαν για οργάνωση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Μολδαβία αρνήθηκε να εκδώσει θεωρήσεις για τους παίκτες του τένις Κοσσυφοπεδίου που θα έπαιζαν για το Κύπελλο της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σύλλογος των οικογενειών των απαχθέντων και δολοφονημένων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι τίμησε τη 19η επέτειο από την απαγωγή των εννέα σέρβων ανθρακωρύχων από το Μπελάσεβατς.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Β/Ε Σενάντ Σόφτιτς δήλωσε ότι τα επιτόκια στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν είναι πιθανό να αυξηθούν όσο συνεχίζεται στη ζώνη του ευρώ η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.
Τα μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου της Β/Ε συμφώνησαν χθες να παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στην εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μέτρων και υποχρεώσεων από τα παραρτήματα της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Υπουργός Οικονομικών, της Σερβικης Δημοκρατίας Ζόραν Τεγκέλτια, είπε ότι στη συνεδρίαση του Δημοσιονομικού Συμβούλιου δεν ελήφθη καμία απόφαση.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Η κυβέρνηση της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας παρατείνεται το πάγωμα των προσλήψεων στην διοίκηση, και τους οργανισμούς της οντότητα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου