Ιουνίου 08, 2017

H 8η Ιουνίου στην Ιστορία

1191. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αποβιβάστηκε στην Άκκα στην Παλαιστίνη.

1509.Μετά από πολιορκία που διήρκεσε δέκα χρόνια, παραδόθηκε στην Φλωρεντία η Πίζα.

1638. Μεγάλος σεισμός έπληξε την Καλαβρία.

1783 . Ξεκίνησε η ενεργοποίηση του ηφαίστειου Λάκι στην Ισλανδία που συνεχίστηκε για 8 μήνες, και προκάλεσε επτά χρόνια λιμού.
1794 .Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος στο πεδίο του Άρεως στο Παρίσι εγκαινίασε τη Λατρεία του Υπέρτατου Όντος, τη νέα επίσημη θρησκεία της Γαλλικής Επανάστασης.

1859. Κατά τον δευτερο πόλεμο της Ιταλικής ανεξαρτησίας, ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ και ο βασιλιάς του Πεδεμοντίου, της Σαβοΐας και της Σαρδηνίας Βιττόριο Εμμανουέλε Β έκαναν θριαμβευτική είσοδο στο Μιλάνο. Την ίδια ημέρα, 10 χιλιόμετρα από το Μιλάνο έγινε η μάχη του μελεγκνάνο με τους υποχωρούντες Αυστριακούς.

1867. Στέψη του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ ως βασιλιά της Ουγγαρίας μετά τον Αυστρο-ουγγρικό συμβιβασμό. (Ausgleich).

1921. Η ΑΝΤΑΝΤ (Λουντ Τζώρτζ) πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση την κατάπαυση των εχθροπραξιών, στη Μικρά Ασία, και την ειρήνευση με την Τουρκία, αλλά αξίωνε από την Ελλάδα να δεθεί πρώτα άνευ όρων την ειρηνευση και μετά να μάθει του όρους !

1940. Τα γερμανικά Καταδρομικά «Σάρνχορστ» και «Γκνάιζεναου» βύθισαν στα νορβηγικά ύδατα βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Γκλόριους» και δυο Νορβηγικά.Σκοτωθηκαν περισσότεροι από 1.500. Η Ρουμανία κάλεσε υπό όπλα πέντε κλάσεις εφέδρων.

1941. Βρετανικές δυνάμεις και μονάδες της Ελεύθερης Γαλλίας εισέβαλαν στη Συρία για να αποτρέψουν τη δημιουργία εκεί βάσης του Άξονα.

1949.Δημοσιεύτηκε το "1984" του Προμηθέα Τζωρτζ Όργουελ.

1964. Ο ΕΑΜίτης Ηλίας Τσιριμώκος, συγκρότησε «σοσιαλιστική τάση» στο εσωτερικό της Ένωσης Κέντρου.

1965. Στο 604ο τάγμα πεζικού στο Κιλκίς, ο σχιζοφρενής στρατιώτης, ο Β. Τσαλαπατάνης επιτέθηκε με χειροβομβίδες στους φαντάρους που κοιμόντουσαν στο θάλαμο του Πέντε νεκροί και 19 τραυματίες. Ο Στρατός των ΗΠΑ στο Νότιο Βιετνάμ έλαβε την άδεια να αναλάβει επιθετικές επιχειρήσεις.

1967.Πόλεμος των Έξι Ημερών: Το αμερικανικό πλοίο Λίμπερτι δέχθηκε επίθεση από την ισραηλινή αεροπορία, με απολογισμό 34 νεκρούς και 171 τραυματίες.

1986. Παρά τις κατηγορίες για τη θητεία του στο Γερμανικό Στρατό και για τη συμμετοχή του σεεγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα , ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ εξελέγη πρόεδρος της Αυστρίας.

1989. Το ερευνητικό σκάφος του Ωκεανογράφου Ρόμπερτ Μπάλαρντ εντόπισε το ναυάγιο του γερμανικού θωρηκτού «Μπίσμαρκ».

1992.Στο Αζερμπαϊτζάν ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 7ης Ιουνίου. οι εθνικιστές του Λαϊκού Μετώπου κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές. Ο ισλαμιστής ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου Αμπουλφέζ Ελτσίμπει εκλέχτηκε με 60,9%. Οι Μουσουλμάνοι του Σεράγιεβο επιτέθηκαν στους Σέρβους στο Πάλε και σκότωσαν 14 Σέρβους στρατώτες. Σε άλλη επίθεση στο χωριό Ίλιας της Μπάνια Λούκα σκοτώθηκαν 32 Σέρβοι.

1993. Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γερμανία σκοτώθηκε ο 28χρονος Ντράζεν Πέτροβις. Οι Μουσουλμάνοι μπήκαν σε χωριό κοντά στο Τράβνικ, και σκότωσαν 37 Κροάτες.

1995. Μια ομάδα αμερικανών πεζοναυτών ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διάσωση του , Σκοτ Ο Γκρέιντι , του οποίου το είχε κατατριφθεί από τον Σερβοβόσνιο στρατό έξι ημέρες νωρίτερα αεροπλάνο στη βορειοδυτική Βοσνία Στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα διόρισε ως νέο πρωθυπουργό τον Γεβγκέν Μαρτσούκ.

2000 . Η 17 Νοέμβρη εκτέλεσε στη Λεωφόρο Κηφισίας τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου