Ιουνίου 30, 2017

πΓΔΜ-ΒJRΜ:Συλλάβατε τον Γκρουέφσκι

Η Ειδική Εισαγγελέας Κάτισα Γιάνεβα δύο ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που ειχε για την άσκηση διώξεων εξέδωσε εντάλματα για 17 υποθέσεις στις οποίες κατηγορούνται 94 πρόσωπα.

Η Ειδική Εισαγγελία, ζήτησε από τη Δικαιοσύνη τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, της πρώην υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα, του πρώην υπουργού Μεταφορών Μίλε Γιανακιέφσκι, του πρώην γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης Κύριλ Μποζινόβσκι και του πρώην Συμβούλου του Γκρουέφσκι Μάρτιν Προτούγκερ.

Όλοι τους κατηγορούνται για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που καθοδήγησε εκλογική νοθεία. Η Ειδική Εισαγγελέας ζήτησε επίσης τη σύλληψη του εξαδέλφου του Γκρουέφσκι και ο πρώην επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας Σάσο Μιγιαλκόφ της πρώην υπουργού Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Καντσέσκα Μιλέβσκα του πρώην Αντιπρόεδρου Βλάντιμιρ Πεσέβσκι, και του διευθυντή του Τ/Ο σταθμού «Sitel TV», Ντράγκαν Πάβλοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για φοροδιαφυγή.

Η Ειδική Εισαγγελέας Κάτιτσα Γιάνεβα δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι, παρά τη λήξη της προθεσμίας για την άσκηση διώξεων, το έργο της για την διερεύνηση των εν εξελίξει υποθέσεων θα συνεχιστεί καθ 'όλη την επόμενη τριετία, όπως προβλέπει. ο νόμος για την Ειδική Εισαγγελική Αρχή.

Ο κ. Γκρουέφσκι που μάλλον αιφνιδιάστηκε διότι φαίνεται ότι ειχε λάβει υποσχέσεις «έξωθεν» αντέδρασε οργισμένα στις απαγγελίες των κατηγοριών. Κάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε ότι το VMRO DPMNE,
«θα διακόψει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση», ότι οι διώξεις «είναι κλασική πολιτική σκευωρία που αποσκοπεί στην πολιτική εξόντωση 100 ανώτατων στελεχών του VMRO DPMNE», και μίλησε για την « ιστορική ευθύνη εκείνων που τώρα είναι καβάλα στο κύμα».
Ο επικεφαλής του VMRO DPMNE και πρώην Πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι θα μπορούσαν να καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης 27 ετών , αν κριθεί ένοχος και στις πέντε ξεχωριστές κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί από την αποκαλούμενη και «Μπιονσέ» ,Κάτιτσα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα της «Brima Gallup», της οποίας ο διευθυντής κλήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στις 21 Ιουνίου όπου παρέμεινε για δύο ώρες ,το 59% από τους πολίτες της Μπουγιουρουμού, εμπιστεύονται τη νέα κυβέρνηση και αναμένουν να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους, ενώ το 27% των ερωτηθέντων δηλώνουν σκεπτικοί. Τις μεγαλύτερες προσδοκίες έχουν οι μειονότητες, με πρώτη αυτή των Αλβανών, ενώ οι σλαβομακεδόνες δε δείχνουν και τόσο σίγουροι. Παρ’ όλα αυτά, το 57% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται τη νέα κυβέρνηση ενώ το 34% δεν πιστεύουν πως θα ζήσουν καλύτερα υπό τη νέα διοίκηση. Το πρακτορείο που προεκλογικά έδινε στον Ζάεφ δημοφιλία 13,1%, τώρα τον ανέβασε στο 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου