Ιουλίου 21, 2017

Ο Νίμιτς βλέπει «νέα δυναμική»

Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν τη συμφωνία Βουλγαρίας - Μακεδονίας Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι βλέπει «νέα δυναμική» στην προσπάθεια του, και τόνισε ότι «το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης στα Σκόπια».
Μετά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τις δύο πλευρές, ο Νίμιτς περιμένει, εντός των επόμενων μηνών, να υπάρξουν περισσότερες επαφές «για την ανάπτυξη νέου σχεδίου για την πρόοδο».
Ο Τούρκος βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ιλντέμ Τακάν που είναι αρμόδιος για την «δημόσια διπλωματία», είπε ότι το ΝΑΤΟ θα αποστείλει πρόσκληση συμμετοχής στη Δημοκρατία της Μακεδονίας «μόλις επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος».
Στα Σκόπια, οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην, αναμενόμενη για την 2α Αυγούστου, υπογραφή του Συμφώνου Καλής Γειτονίας της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» με την Βουλγαρία. Ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστιάν Τιμονέ δήλωσε ότι η συμφωνία θα σταθεροποιήσει περαιτέρω τα Βαλκάνια και η πρέσβης της Γερμανίας Κριστίνε Άλτχάουζερ υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει προχωρήσει σε πολύ θαρραλέα βήματα, ένα εκ των οποίων είναι η αλλαγή των σχέσεων με τη Βουλγαρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου