Αυγούστου 13, 2017

Η 13η Αυγούστου στην Ιστορία

582. Ο Φλάβιος Μαυρίκιος Τιβέριος, ο πρώτος Βυζαντινός Αυτοκράτορας με εξολοκλήρου Ελληνική καταγωγή, ανήλθε στο θρόνο. Ο Μαυρίκιος που γεννήθηκε στην Αραβησσό της Καππαδοκίας το έτος 539 μ.Χ. και ο πατέρας του ονομαζόταν Παύλος ήταν διακεκριμένος στρατηγός και χρίστηκε διάδοχος του Τιβέριου μια εβδομάδα πριν τον θάνατο του τελευταίου, νυμφευόμενος ταυτόχρονα την κόρη του Αυτοκράτορα.

1516. Ο Φραγκίσκος Α΄ Βαλουά της Γαλλίας και ο Κάρολος της Ισπανίας υπέγραψαν τη συνθήκη του Νογιόν με την οποία οι Ισπανοί αναγνώρισαν τα δικαιώματα της Γαλλίας στο Δουκάτο του Μιλάνου, και οι Γαλλοι τα Ισπανικά δικαιώματα επί του βασιλείου της Νεαπόλεως.

1704. Στον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής, Άγγλοι και Αυστριακοί νίκησαν τους Γάλλους και τους Βαυαρούς στη μάχη του Μπλενχάιμ
1792. Η γαλλική βασιλική οικογένεια μεταφέρθηκε από την Εθνοσυνέλευση όπου εκρατείτο στη φυλακή των Ναιτών. Το φρούριο κατεδαφίστηκε το 1808 με εντολή του Ναπολέοντα.
1806. Την 1η/13 Αυγούστου άρχισε η θρυλική τριήμερη μάχη του Μίσαρ, κοντά στο Σάμπατς, κατά την οποία οι 8000 Σερβοι επαναστάτες υπό την διοίκηση του Καρατζώρτζεβιτς αντιμετώπισαν και νίκησαν 40.000 Τούρκους. Το τουρκικό πυροβολικό είχε Γάλλους αξιωματικούς. Το σερβικό Ιππικό διοικούσαν ο Λούκα Λαζάρεβιτς και ο Μίλος Ομπρένοβιτς.


1860. Δολοφονήθηκε κατά την επιβίβαση του σε πλοίο
στο λιμάνι Κότορ  ο Πρίγκηψ του Μαυροβουνίου
Ντανίλο Πέτροβιτς.
Ο δολοφόνος ήταν ο Τόντορ Κάντις από την φάρα των Μπιελοπαύλιτσι.
Ο Κνιάζ ,(πρίγκιπας) Νικόλα, ανιψιός του Ντανίλο τον διαδεχτηκε.




1868. Οι Σεισμοί (13-15/8/1868) στο Περού και στον Ισημερινό, με 40.000 νεκρούς και ζημιές 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

1900. Οι δυτικές δυνάμεις μπήκαν στο Πεκίνο, κάμπτοντας οριστικά την κινεζική αντίσταση. 

1905. Στην Νορβηγία , με δημοψήφισμα ο λαός αποφάσισε τη διάλυση της ένωσης με τη Σουηδία.

1912. Στη Σόφια ο υπολοχαγός Συμεών Πετρόφ, με ένα δθέσιο γαλλικό «Μπλεριώ 11» έκανε την πρώτη πτήση της βουλγαρικής αεροπορίας. Τα ίδια αεροπλάνα προμηθεύτηκε και ο Βενιζέλος.

1920. Κατά τον πόλεμο των Πολωνών με τους Σοβιετικούς, ο Κόκκινος Στρατός επιτέθηκε στη Βαρσοβία.

1922. Στις  05.00 της 13ης/26ης Αυγούστου 1922 άρχισε σφοδρός  βομβαρδισμός από το τουρκικό πυροβολικό των θέσεων της πρώτης και τετάρτης  Μεραρχίας  στο μέτωπο  της «Εξέχουσας» του Αφιόν Καραχισάρ, που προετοίμαζε την έφοδο του Κεμάλ.



1923. Στη Γερμανία δόθηκε η εντολή εκτύπωσης του χαρτονομίσματος των 50.000.000 μάρκων.Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας. Ιαπωνική επίθεση στη Σαγκάη .


1936. Ιδρύθηκε στη Γενεύη από εκπροσώπους από 32 χώρες το εβραϊκό Παγκόσμιο Συνέδριο .


1944. Στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης οι Γερμανοί κατέρριψαν τα Ανώγια. Κάηκαν και τα 940 σπίτια του χωριού. Οριές εμειναν μόνο οι εκκλησίες. Εκτελέστηκαν 117 κάτοικοι που βρέθηκαν εντός του χωριού. Στην καλαμαριά σε αντίποινα για την εκτέλεση από την ΟΠΛΑ του Βλαχόπουλου εκτελέστηκαν 11 ΕΑΜίτες.

1946 .Τμήματα του Μηχανοκινήτου Τάγματος της Χωροφυλακής συνεπλάκησαν στην περιοχή Αθανάτης—Κισσάβου με πολυμελή ομάδα Κ ]Σ . Μετά τρίωρο αγώνα οι Κ/Σ εκτοπίστηκαν. Συνελήφθησαν τρεις συμμορίτες και τραυματίστηκε ένας χωροφύλακας.

1947.Εκκαθαριστική επιχείρηση της Χωροφυλακής στο Πήλιο. Απώλειες συμμοριτών πέντε νεκροί και οκτώ αιχμάλωτοι.

1952. Η Γερμανία και η Ιαπωνία εντάχθηκαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

1968. Ήταν Τρίτη και 13 . Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναχώρησε από το σπίτι του στο Λαγονήσι για την Αθήνα.. Στις 7.40 η πομπή βρισκόταν στο 31ο χιλιόμετρο,όταν γιεν η έκρηξη που προκάλεσε , δύο «μικρούς κρατήρες διαμέτρου 1.10-1.20 μ. και βάθους 0,60 μ.». Θύματα ουδέν. Δράστης της απόπειρας ήταν ο Αλέκος Παναγούλης που συνελήφθη έπειτα από λίγα λεπτά. Ο Παπαδόπουλος συνέχισε προς την Αθήνα. Στις 9 προήδρευσε του Υπουργικού Συμβουλίου. Η απόπειρα ανακοινώθηκε στις 3 το απόγευμα από το Βύρωνα Σταματόπουλο.

1969. Το δεύτερο Σοβιετικό-Κινεζικό μεθοριακό επεισόδιο. Στη μεθόριο της επαρχίας Σιντσιάνγκ, (Κινέζικο Τουρκεστάν), με το Καζακστάν,κοντά στη λίμνη Ζαλανάσκολ, οι Σοβιετικοί μεθοριακοί φρουροί επιτέθηκαν σε κινεζική περίπολο που είχε εισέλθη από το προηγούμενο βράδυ στο σοβιετικό έδαφος. Οι κινέζοι είχαν 30 νεκρούς.


1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Βοσνία.



2001. Υπογράφηκε η Συμφωνία πλαίσιο της Αχρίδας, ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς.  Η συμφωνία υπογράφηκε στα Σκόπια από τον τ'οτε πρωθυπουργό Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, τον Πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι, τον αρχηγό του ЅDЅM Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τον αρχηγό του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος  Αρμπέν Τζαφέρι και τον αρχηγό του Κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας Ιμέρ Ιμέρι. Η συμωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ειδικών Εντεταλμένων της ΕΕ και των ΗΠΑ . Στην υπογραφή της παρέστη και ο τότε Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Στην Ιερουσαλήμ, εκλέχτηκε νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Μητροπολίτης Ιεραπόλεως , Ειρηναίος.

2004. Άρχισαν οι 28οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας

2008 . Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη του Γκόρι της Γεωργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου