Αυγούστου 27, 2017

Βουλγαρία: Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 140η επέτειο της μάχης της Σίπκα.

Στο μνημείο στο ύψωμα Σίπκα στα Στάρα Πλάνινα , στα 1306 μέτρα , τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των χιλιάδων Ρώσων και των βουλγάρων εθελοντών που έπεσαν μαχόμενοι για τη Βουλγαρία.
Στην τελετή, στο μνημείο που εγκαινίασε το 1934 ο τσάρος Μπόρις, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, ο Πρόεδρος της Βουλής Ντιμίταρ Γκλάφτσεφ, βουλευτές και πλήθος λαού.
Εκατοντάδες παιδιά, νέοι και ενήλικες ανέβηκαν στο ύψωμα με τα πόδια, με ποδήλατα και με αυτοκίνητα για να τιμήσουν τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στην επική μάχη για το πέρασμα Σίπκα το 1877.
«Πριν 140 χρόνια στο μέρος αυτό, κρίθηκε το αποτέλεσμα του ρώσο-τουρκικού πολέμου και η τύχη της Βουλγαρίας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στην ομιλία του.
Οι Βούλγαροι, επειδή πολέμησαν και δικοί τους, θεωρούν αυτή τη μάχη ως την αποφασιστική για την κατάρρευση της Τουρκικής Άμυνας, αν και η αποφασιστική μάχη δόθηκε τον Δεκέμβριο του 1877 στην Πλέβνα, και στην μάχη εκείνη οι Βούλγαροι ησαν απόντες. Πολέμησαν Ρώσοι και Ρουμάνοι
Στην πενθήμερη Μάχη για το πέρασμα Σίπκα πήραν μέρος 60.000 Ρώσοι και 5000 βούλγαροι. Οι νεκροί ήσαν περίπου 3500 από τους οποίους οι περισσότεροι ήσαν Ρώσοι. Οι Τούρκοι έκαναν ακόμα δυο ππροσπάθειες ανακατάλειψης του περάσματος, και η τελευταία έγινε στις 5-9 Ιανουαρίου. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Οι Βούλγαροι χρειάζονται δόξα και ιστορία.  
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου