Αυγούστου 28, 2017

Η 28η Αυγούστου στην Ιστορία

1619. Ο Φερδινάνδος Β' εκλέγεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1826.Στις 28 Αυγούστου/ 9 Σεπτεμβρίου ο Ιμπραήμ, προσπάθησε με 4.000 άνδρες να μπει στη Μάνη από την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου. Οι μανιάτες με τους Μαυρομιαχαλαίους τους Γιατράκους, τον Ηλία Κατσάκο, και τον Ηλία Τσαλαφατίνο. οχυρώθηκαν στην τοποθεσία Πολυάραβος, 26 χιλιόμετρα βόρεια του Γυθείου, σε υψόμετρο 840 μέτρων στο όρος Ζίζαλι. Ο Ιμπραήμ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά μέτωπο που αποκρούστηκαν με επιτυχία. Οι Αιγύπτιοι είχαν 200 νεκρούς κι ο ι Μανιάτες μόνο 9. Οι Αιγύπτιοι υποχώρησαν στις 30 Αυγούστου/11 Σεπτεμβρίου. Οι συνολικές απώλειες των Αράβων στην τριήμερη μάχη ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες, των δε Ελλήνων 28 νεκροί και 75 τραυματίες.

1849. Έπειτα από ένα μήνα πολιορκίας, οι Αυστριακοί υπό τις διαταγές του Γιόχαν Ραντέσκι ξεπεράσαν την αντίσταση των Ιταλών και κατέλαβαν τη Βενετία, που είχε αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητη, το Μάρτιο του 1848.

1904. Ο ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Παύλος Μελάς που ορίστηκε από το Μακεδονικό Κομιτάτο αρχηγός όλων των ανταρτικών σωμάτων στην Δυτική Μακεδονία διέσχισε την ελληνοτουρκική μεθόριο κοντά στην μονή Μερίτσας στην Καλαμπάκα και μαζί με 30 μακεδονομάχους.

1910. Σε ειδική συνεδρία της Βουλής στην Τσετίνιε, το πριγκιπάτο του Μαυροβούνιου ανακηρύχθηκε σε βασίλειο υπό την προστασία της Ρωσίας , και ο Πρίγκιπας Νικόλαος Πέτροβιτς έγινε βασιλιάς. 

1914.Στη ναυμαχία της Ελιγολάνδης, οι Γερμανοί έχασαν τρία ελαφρά καταδρομικά και ένα αντιτορπιλικό. Οι άγγλοι δεν είχαν απώλειες 1916. Η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρουμανία .

1922. Άρχισε από τις 11.00 το πρωί στην Σμύρνη από την αρμενική συνοικία η οργανωμένη καταστροφή, λεηλασία και σφαγή. Ο Μουσταφά Κεμάλ διόρισε τον Νουρεντίν Πασά ως στρατιωτικό διοικητή. Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, κατακρεουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο. Ο Σοβιετικός διπλωμάτης Αράλωφ απέστελλε θερμή συγχαρητήρια επιστολή στον Κεμάλ για την επιτυχία των τουρκικών δυνάμεων. Στην Αθήνα παραιτήθηκε η κυβέρνηση Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη και ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Νικόλαος Τριανταφυλλάκος.

1924. Στη Γεωργία ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον της σοβιετικής κατοχής

1939.Στη Γερμανία άρχισε η διανομή δελτίων τροφίμων και καυσίμων.

1941. Με διάταγμα του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ διατάχτηκε η μεταφορά στη Σιβηρία των Γερμανών του Βόλγα.

1943.Γενική απεργία στη Δανία εναντίον της Γερμανικής κατοχής

1946: Τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ Γ. Ιωαννίδης και Π. Ρούσος πήγαν στη Σόφια, και έδωσαν στην Δημητρώφ έκθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ, προς τον Στάλιν, για την κατάσταση στην Ελλάδα, τις προοπτικές και τις ανάγκες του ένοπλου λαϊκού κινήματος.

1948. Ξεκίνησε η επιχείρηση «Ταύρος» του Εθνικού Στρατού για την εκκαθάριση από τους Κ/Σ της Μουργκάνας.

1949. Από το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου άρχισε η σύμπτυξη των δυνάμεων των Κομμουνιστοσυμμοριτών  προς το κέντρο του μετώπου και η οργάνωση της υποχώρησης προς την Αλβανία.

1969. Ο Χένρι Τάσκα διορίστηκε νέος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα στη θεση του Φ.Τάλμποτ.

1971. Έκλεισαν οι φυλακές Αβέρωφ.

1987. Ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια, το Υπουργικό Συμβουλίο αποφάσισε την άρση του εμπολέμου με την Αλβανία.

1991. Στην ΕΣΣΔ οι βουλευτές του Σοβιέτ ψήφισαν ομόφωνα την καθαίρεση της κυβέρνησης , λόγω της ανάμιξης υπουργών στο αποτυχημένο πραξικόπημα

1994. Σε δημοψήφισμα, οι Σέρβοι της Βοσνίας με 94% απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο της Ομάδας Επαφής.

1995. Έκρηξη βόμβας στην αγορά «Μερκάλε» του Σεράγεβο, σκότωσε 37 μουσουλμάνους καταναλωτές. Οι αμερικανοί κατηγόρησαν τους Σέρβους , και δύο μέρες αργότερα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν θέσεις του Στρατού της Δημοκρατίας της Σερβίας.

2001. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανακοίνωσε ότι συγκεντρώθηκαν 3.008.901 υπογραφές υπέρ του δημοψηφίσματος για το αν θα πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου