Αυγούστου 20, 2017

Η 20η Αυγούστου στην Ιστορία


917. Ο Βυζαντινός  Στρατός υπό τον Λέοντα Φωκά υπέστη συντριπτική Ηττα από τους Βουλγάρους  στην μάχη της  Αγχίαλου.


1829.  Kατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου (1828-1829) o ρωσικός στρατός  εμφανίστηκε στις 8/20 Αυγούστου μπροστά στην Αδριανούπολη.


1870. Κατά τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο άρχισε η πολιορκία της γαλλικής Στρατιάς  του Ρήνου και του  Στρατάρχη  της Γαλλίας Φρανσουά Ασίλ Μπαζέν στο  Μετς.


1884. Μετά από τέσσερα χρόνια κατασκευής, εγκαινιάστηκε το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού του Βελιγραδίου.


1892.Η Βουλγαρική Σοσιαλδημοκρατική Ένωση  διασπάστηκε  στο Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ντιμιτάρ Μπλαγκόεφ και τη Βουλγαρική Σοσιαλδημοκρατική  Ένωση με επικεφαλής τον Γιάνκο Σάκαζοφ.


1914. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί μπήκαν  δυνάμεις στις Βρυξέλλες. Οι Τούρκοι απέλασαν τον μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο επιβιβάζοντάς τον σε διερχόμενο πλοίο.


1915. Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


1918. Η  Λετονία, η Λιθουανία και Εσθονία αναγνωρίστηκαν  από τις χώρες της Αντάντ.


1931.Στη Βουλγαρία  συνεδρίασε η βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου και πρόεδρος της  Εθνικής Συνέλευσης εξελέγη  ο Στεφάν Στεφάνοφ.



1935. Στην Μόσχα έληξαν οι εργασίες του 7ου (και τελευταίου) Παγκόσμιου Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, (Κομιντέρν), εγκρίνοντας την πολιτική των «λαϊκών μετώπων» των κομμουνιστικών και μη-κομμουνιστικών  δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί  η αυξανόμενη απειλή του φασισμού στην Ευρώπη. Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο 7ο συνέδριο αποτελούσαν οι: Στέλιος Σκλάβαινας, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Μιχάλης Τυρίμος, Μιχάλης Σινάκος, Δημήτρης Σακαρέλος, Νίκος Πλουμπίδης και Ανδρέας Τσίπας. Συνολικά πήραν μέρος  513 αντιπροσώποι, από 65 Κομμουνιστικά Κόμματα και 19 Εργατικές Ομοσπονδίες.

1940. Στην Πόλη του Μεξικού ο ισπανός Κομμουνιστής Ραμόν Μερκάντερ, με το ψευδώνυμο Ζακ Μορνάρ  τραυματίστηκε θανάσιμα τον Λεβ Νταβίντοβιτς Μπρονστάιν με μια ορειβατική σκαπάνη. Ο Σκατόψυχος ψόφησε  την επόμενη μέρα.

1943. Σφοδρός Αγγλο-αμερικανικός βομβαρδισμός του Πλέβεν της Βουλγαρίας.


1949 . Στην Ουγγαρία η Εθνοσυνέλευση άλλαξε το όνομα της χώρας σε Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας.



1950 . Η Απαγωγή της Τασούλας Πετρακογεώργη. Στις 20 Αυγούστου του 1950 ο 34χρονος Κώστας Κεφαλογιάννης «έκλεψε» την 20χρονη Τασούλα από τον κινηματογράφο «Οασις» στο Ηράκλειο της Κρήτης.  Ο 34χρονος από τα Ανώγεια ήταν αδελφός του Μανόλη, τότε βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και η Τασούλα, κόρη του Γιώργη Πετρακογιώργη, βουλευτή των Φιλελευθέρων. Η «απαγωγή της Τασούλας» έφερε την Κρήτη σε απόσταση αναπνοής από την εμφύλια σύρραξη και  προκάλεσε  κινητοποίηση του στρατού στη Μεγαλόνησο.

1961. Ο Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε ότι θα απόσχει των εκλογών, εάν αυτές δεν διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

1965. Ορκίστηκε  κυβέρνηση των Αποστατών υπό τον ΕΑΜίτη Ηλία Τσιριμώκο. Οι "Λαμπράκηδες" στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται όλη τη νύχτα με την αστυνομία. 

1968. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μπήκε στην Τσεχοσλοβακία και κατέλυσε  την «Άνοιξη της Πράγας».

1973. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος χορήγησε  γενική αμνηστία, και απένειμε  χάρη και στον Αλέξανδρο Παναγούλη και ταυτόχρονα ήρθη  ο στρατιωτικός νόμος στην Αθήνα και Πειραιά. Παράλληλα παραγράφηκαν  όλα τα πολιτικά αδικήματα  και τα αδικηματα που είχαν διαπραχθεί από ανακριτικές Αρχές και όργανα.

1991 . Στη Μόσχα, ο Μπόρις Γιέλτσιν επέβαλε  απαγόρευση της κυκλοφορίας, και  ανέλαβε τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ που βρίσκονται στη Ρωσία. Παρά την απαγόρευση , περισσότεροι από 100.000 μοσχοβίτες διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο της Σοβιετικής Ένωσης κατά του πραξικοπήματος, Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής Δημοκρατίας της Εσθονίας κήρυξ  την ανεξαρτησία της Χώρας  από την ΕΣΣΔ.

1993. Έπειτα από μυστικές συνομιλίες, υπογράφηκαν στη Νορβηγία οι Συμφωνίες του Όσλο, για το Παλαιστινιακό.

1994. Στο  Πάλε, η Σερβική  Δημοκρατίας  και της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα υπέγραψαν έγγραφο  για την ένταξη τους  στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1996. Τα ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν το  Γκρόζνι της Τσετσενίας.  Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εν όψει της μάχης του Γκροζνι.

1997.Η Ελληνίδα ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου  ανακοίνωσε  στην Αυστραλία την ανακάλυψη εμβολίου κατά του καρκίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου