Αυγούστου 30, 2017

Η 30η Αυγούστου στην Ιστορία

1040. Ο Πέταρ Δελεάνος στέφθηκε Τσάρος
των Βουλγάρων στο Βελιγράδι ξεκινώντας
την εξέγερση κατά της βυζαντινής κυριαρχίας.


1282. Ο Πέτρος της Αραγονίας, ενώ πήγαινε
με το στόλο του στην Τύνιδα αποβιβάστηκε
στο Τράπανι, αποδεχόμενος πρόσκληση
των κατοίκων του Παλέρμο, να βοηθήσει
στον αγώνα κατά του Καρόλου του Ανδεγαυού


1721.Με την υπογραφή στις 30 Αυγούστου/10 Σεπτεμβρίου της συνθήκης ειρήνης του Νίισταντ, τερματίστηκε ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος. Η συνθήκη ήταν ένας θρίαμβος του Μεγάλου Πέτρου .Αναγνωρίζονταν η προσάρτηση της Εσθονίας, της Ίνγκριας και του μεγαλύτερου τμήματος της Καρελίας. Προσαρτούσε επίσης μια σειρά από σημαντικές πόλεις όπως η Ρίγα, η Νάρβα και το Βίμποργκ, καθώς και κάποια νησιά στη Βαλτική. Ως αντάλλαγμα επέστρεφε τη Φινλανδία.

1757. Κατά τον επταετή πόλεμο, 70.000 Ρωσοι υπό τις διαταγές του στρατάρχη Στεπάν Απράκσιν, νίκησαν στην ανατολική Πρωσία στο σημερινό Καλίνινγκραντ το πρωσικό στρατό που είχε περίπου 30.000.

1787. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ της Γαλλίας διέλυσε το κοινοβούλιο.

1799 .Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Συνασπισμού κατά της Γαλλικής Επανάστασης μια μοίρα του στόλου της Βαταβιανης Δημοκρατίας, (Ολλανδία) παραδόθηκε στις βρετανικές δυνάμεις με τη συνθηκολόγηση του Βλίετερ.

1813. Η μάχη της Κουλμ κατά την οποία 32.000 Γάλλοι υπό τις διαταγές του στρατηγού Βανντάμ νικήθηκαν από τους 54 000 άνδρες του συνασπισμού της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μπάρκλειντε Τόλι

1832.Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίστηκαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού κόλπου και απορρίφτηκαν τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.

1870 . Κατά τον γαλλο-πρωσικό Πόλεμο έγινε στις γαλλικές Αρδέννες η Μάχη του Μπομόν-Μουζόν κατά την οποία οι Γάλλοι αιφνιδιάστηκαν έχασαν 7500 άνδρες και 42 πυροβόλα.

1918 .Έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν. Τον πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας. Στη δολοφονική απόπειρα πρωταγωνίστησαν οι εβραίες αδελφές Φάνια και Ντόρα Καπλάν, αμφότερες μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος. Στη συνέχεια ο Μωυσής Ουρίτσκι εξέδωσε το διάταγμα γα την κόκκινη τρομοκρατία.

1921. Στη Δημοκρατία Βαϊμάρης δημοσιεύτηκε το διάταγμα για την προστασία της Δημοκρατίας

1939. Κηρύχτηκε γενική επιστράτευση στην Πολωνία.

1940 . Στη Βιέννη ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας , με διαιτητές Γερμανούς, και Ιταλούς για την ρύθμιση των εδαφικών ζητημάτων . Η Ρουμανία επέστρεψε τη νότια Δοβρουτσά τη Βουλγαρία, και μέρος της Τρανσυλβανίας στην Ουγγαρία.

1943. Οι Ιταλοί εκτέλεσαν στην Καστανιά της Σάμου 17 νομιμόφρονες πολίτες και καλοί οικογενειάρχες. Εκτελέσεις έγιναν την ίδια ημέρα στο ύψωμα «Μελεγάκη», στους Κοσμαδαίους, ενώ εκτελέστηκαν και 4 άτομα στον Μαραθόκαμπο.

1944. Ο Σοβιετικός Στρατός κατέλαβε τις πετρελαιοπηγές στο Πλοέστι της Ρουμανίας. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις μπήκαν θριαμβευτικά στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς γαλλική πρωτεύουσα.

1945. Διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβερνηση Βούλγαρη ο Πέτρος Γουναράκης .Οι Βρετανικές δυνάμεις εισήλθαν στο Χονγκ Κονγκ.

1948. Επίθεση των Κ/Σ στην Δημητσάνα που την υπεράσπιζαν 200 χωροφύλακες και 160 ΜΑΥδες, τους οποίους συνέδραμαν και 60 πολίτες της Δημητσάνης με επικεφαλής τον ιερέα Ανδρέα Βωβό. Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 05.00 το πρωί και στις 12.00 οι Κ/Σ υποχώρησαν επειδή πλησίαζαν, ένα τάγμα της 72ης Ταξιαρχίας και μια Μοίρα Ορεινών Καταδρομών. Οι Κ/Σ είχαν 117 νεκρούς και 24 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι αμυνόμενοι είχαν 11 νεκρούς και 55 τραυματίες από τους οποίους πέθαναν αργότερα άλλοι 6.

1964 . Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του πανεπιστήμιο της Πάτρας.

1992. Ο Στρατός της Ρεπούμπλικα Σιρπσκα διέκοψε τη πολιορκία των μουσουλμάνων της Γκοράζντε, που κράτησε πέντε μήνες.

1995.Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ συνέχισαν τις επιθέσεις σε σερβικές θέσεις στη Βοσνία.

2003 .Βυθίστηκε στη Θάλασσα του Μπαρέντς κατά τη ρυμούλκηση του για διάλυση το παροπλισμένο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-159 με αποτέλεσμα την απώλεια 9 ναυτών.

2008 . Η Λιβύη υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για αποζημιώσεις από την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου