Αυγούστου 26, 2017

Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων σήμερα στο Δυρράχιο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα είναι σήμερα ο οικοδεσπότης στην άτυπη σύνοδο των πρωθυπουργών των Δυτικών Βαλκανίων στο Δυρράχιο.

Στη συνάντηση, θα συμμετέχουν ο (υπηρεσιακός) πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο Μαυροβούνιος Ντούσκο Μάρκοβιτς, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς , ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς , ο (παιδονόμος) Επίτροπος Καλής Γειτονίας Γιοχάνες Χαν και ο χρηματοδότης Κύριλλος Μούλερ, ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Θα συζητηθούν «θέματα σχετικά με την εμβάθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, με έμφαση στην οικονομία και το εμπόριο». Αναμένεται οι πρωθυπουργοί να συζητήσουν για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του πολυετούς σχεδίου δράσης», για την «νέα Γιουγκοσλαβία», «την Περιφερειακή Οικονομική Ζώνη που είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής της Τεργέστης.


Επίσης, θα συζητηθούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της «Διαδικασίας του Βερολίνου» και οι μελλοντικές προοπτικές της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Οι πρωθυπουργοί των Δυτικών Βαλκανίων σε κοινή τους δήλωση  τόνισαν τη σημασία της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που ανέλαβαν με το σχέδιο δράση για την εμβάθυνση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο κατά τη σύνοδο κορυφής της Τεργέστης, και απηύθυναν έκκληση για δομημένο διάλογο μεταξύ των έξι οικονομιών και του ιδιωτικού τομέα.
Η Πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε στο Δυρράχιο ότι η περιφερειακή συνεργασία, η οικοδόμηση σχέσεων με τους γείτονες και η ένταξη στην ΕΕ είναι οι προτεραιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου της.
Ο Επίτροπος για την πολιτική Καλής γειτονίας και τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν δήλωσε  πολύ ικανοποιημένος σχετικά με τη «γρήγορη και εύκολη λύση της κρίσης μεταξύ Σερβίας και πΓΔΜ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου