Αυγούστου 28, 2017

Αλβανία: Το μικρό και ευέλικτο σχήμα του κ.Ράμα

Από σήμερα πιάνει δουλειά, η κυβέρνηση «Ράμα 2». 11 υπουργοί και δυο Επικρατείας ή άνευ χαρτοφυλακίου, μια αντιπρόεδρος. Μαζί με τον Ράμα 15.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε 19.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα που συνεδρίασε σε Ξενοδοχείο των Τιράνων τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι η οικονομολόγος και νέοεκλεγείσα βουλευτής Σκόδρας, Σενίντα Μέση. Έξι υπουργεία δόθηκαν σε γυναίκες. Σχεδόν το 50%.
Καταργήθηκε το Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης και δημιουργήθηκε υπουργείο Αλβανικής Διασποράς που το ανέλαβε ο Παντελής Μάικο.
«Νέα Ιδέα» το φρέσκο υπουργείο «Προστασίας της Επιχειρηματικότητας» που το ανέλαβε η επικεφαλής του Οργανισμού Επιστροφής ιδιοκτησίας και αποζημίωσης, Σονίλα Κάτο.
Τσάρος της Οικονομίας ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Αρμπέν Αχμετάι που πήρε και το Γενικό Λογιστήριο. Υπουργός Εξωτερικών παρέμεινε ο Ντιτμίρ Μπουσάτι και στο υπουργείο Εσωτερικών επανήλθε ο Φατμίρ Τζάφα.
Άλλο υπερυπουργείο είναι το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών, το οποίο θα ανάλαβε ο Δαμιανός Γκικνούρι.
Ο νέος υπουργός για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη θα είναι ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, Νίκο Πελέσι.
Το Υπουργείο Παιδείας που απορρόφησε τον Αθλητισμό και τη Νεολαία θα εξακολουθήσει να διοικείται από την Λιντίτα Νικόλα.
Το Υπουργείο Υγείας που επεκτάθηκε και σε Κοινωνικών Υπηρεσιών θα το διευθύνει η Οργκέτα Μαναστηρλίου. Το υπουργείο Πολιτισμού θα κατευθύνεται από Μιρέλα Κουμπάρο , το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την Ετίλντα Γκιονάι και το Υπουργείο Άμυνας από την Ντάνα Χάσκα και ο Μπλέντι Κλος θα είναι υπουργός τουρισμού και του περιβάλλοντος.

Ο Ράμα είπε ότι οι υπουργοί πρέπει να κυβερνούν μαζί με το λαό και ότι οι λέξεις-κλειδιά της νέας κυβέρνησης του θα είναι «δουλειά και ευημερία», και ότι καθήκον της κυβέρνησης είναι να πάει την ανάπτυξη στο 5%.
Πρόεδρος της νέας Βουλής θα προταθεί ο Γκράμμο Ρούτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου