Αυγούστου 26, 2017

O Πουστρόν πήγε στη Βουλγαρία , είδε και απήλθε

Μέχρι και ο ευρώ-Ασπαρούχ γύρισε πλευρό στο κυβούρι του. Ο Πουστρόν στάθηκε στο πλευρό της ευρω-βουλγαρίας, και τους είπε «Ουί» για την Σέγκεν και την ευρωζώνη.
Μετά τη συνάντηση του Πτέραρχου της Βουλγαρίας και του Πουστρόν στη Βάρνα, στην κρατική έπαυλη «Ευξίνοφγκραντ», ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, είπε ότι θεωρεί την επίσκεψη του Πουστρόν , ως ένδειξη ανόδου της ποιότητας των σχέσεων με τη Γαλλία.
Ο Ράντεφ δήλωσε ότι περιμένει από τη Γαλλία να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν, στον ΟΟΣΑ και στην «ζώνη προετοιμασίας» για την ευρωζώνη.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε την σύμπτωση των θέσεων των δύο χωρών σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά για τους εργαζόμενους στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευρωπαϊκή άμυνα και τη μετανάστευση, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις απόψεις της Βουλγαρίας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά τη συνάντησή του, με τον Μπόικο Μπορίσοφ ο Πουστρόν δήλωσε: «Επιθυμία της Βουλγαρίας και του πρωθυπουργού Μπόικο Μπόρισοφ, είναι να γίνει η Βουλγαρία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι και η επιθυμία της Γαλλίας».
Ο Πουστρόν ότι η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την ένταξή της στο Σένγκεν από το 2011 και ότι θα «έπρεπε ήδη να είναι μέλος».
«Θέλω, μέχρι τα τέλη του έτους, να συμμετέχει η Βουλγαρία σε όλες τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση στην οικονομία και τη χρηματοδότηση εντός της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Τόνισε επίσης, ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για τους εργαζομένων, έτσι ώστε στην ίδια χώρα, για την ίδια εργασία, οι εργαζόμενοι να παίρνουν την ίδια αμοιβή. «Πρέπει να θέσουμε τέλος στα όρια μεταξύ Ανατολής και Δύσης και η Βουλγαρία θα πρέπει να αγωνιστεί για την ισχυρότερη ένταξη στην οικονομία και στη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μάκρον. 
  Στη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του Προέδρου της Γαλλίας συζητήθηκαν, επίσης, θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, τη διδασκαλία των γαλλικών, τη συνεργασία στη βιομηχανία, την άμυνα και την ασφάλεια. 
Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την είσοδό της στο Σένγκεν και ελπίζει ότι θα γίνει μέλος της ζώνης στο διάστημα των επόμενων 2-3 ετών, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας για την υποστήριξή του στη Βουλγαρία σε ότι αφορά στην είσοδό της στην «αίθουσα αναμονής της Ευρωζώνης».
Όπως είπε, η Βουλγαρία έχει περάσει με επιτυχία όλα τα στρες-τεστ.
Ο προϋπολογισμός της είναι πλεονασματικός, έχει το πιο μικρό εξωτερικό χρέος της πρώτης τριάδας χωρών, σταθερό χρηματοοικονομικό απόθεμα, συναλλαγματικό συμβούλιο και διαθέτει μεγάλο απόθεμα στη Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας. «Έχουμε κάνει την απαραίτητη προετοιμασία για να μην κινδυνεύσουμε στην ευρωζώνη», είπε ο Μπορίσοφ, ο οποίος κάτι ψιθύρισε για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σαφή κριτήρια και κάθε χώρα της ΕΕ να επιδιώκει να συμμορφώνεται μ’ αυτά». 
  Από τη Βάρνα ο Πουστρόν με τις Νέες Ιδέες, σχολιάζοντας τις διαφορές μεταξύ των θέσεων των ευρωπαϊκών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ,σχετικά με το θέμα του κοινωνικού ντάμπινγκ, είπε ότι η πολωνική κυβέρνηση με τις απόψεις της για το μέλλον της Ευρώπης, συμβάλλει στην περιθωριοποίησή και αυτοαπομόνωση της Πολωνίας, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Βαρσοβίας, δεν είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης.
Σε απάντηση, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βάστσικοβσκι είπε ότι η χώρα του δεν είναι απομονωμένη και ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Πολωνία. «Στέκομαι εδώ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρουμανίας και πριν λίγο αποχαιρέτησα το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι η Πολωνία δεν είναι απομονωμένη, δεν αυτό-απομονώνεται και κανείς δεν την έχει απομονώσει. Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν δεν παρακολουθεί προσεκτικά τα νέα και δεν ξέρει τι συμβαίνει σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης», δήλωσε ο (νατοικός υπουργός Εξωτερικών την Πολωνίας.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Πουστρόν και η γηραιά σύζυγός του Μπριζίτ αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Βάρνας όπου τους ξεπροβόδισε ο Μπόικο, ο τέως μπράβος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου