Αυγούστου 17, 2017

Tο Συμβούλιο Aσφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο

Νέα Υόρκη .Το Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε την τελευταία έκθεση γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες σχετικά με την δράση της UNMIK και τη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, είπε ότι  «η Σερβία θέλει μια μόνιμη λύση για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου», και ότι,  «ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι ο σεβασμός τόσο των συμφερόντων  των Σέρβων όσο και Αλβανών.
Ο επικεφαλής της UNMIK Ζαχίρ Τανίν χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Σέρβου Πρόεδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς  διάλογο  για το Κόσσοβο και το Μετόχι και αναφέρθηκε  στην  «επείγουσα επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».
Ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην  έκθεση του ανέφερε ότι «ο διάλογος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις», ότι «η πρόοδος δεν ήταν αρκετή, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού της Κοινότητας των  σερβικών  δήμων», και κάλεσε τις δύο πλευρές να αναβιώσουν τη διαδικασία».
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον  ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε ότι, «το σχέδιο Κοσσυφοπέδιο  συνεχίζει  να αποτυγχάνει», και πως «η Πρίστινα αρνείται  να εκτελέσει τις συμφωνίες  των Βρυξέλλων χωρίς να υποστεί κυρώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου