Σεπτεμβρίου 13, 2017

Η 13η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

533. Στη Βόρεια Αφρική, αυτοκρατορικός Στρατός υπό τον Βελισάριο νίκησε τους Βανδάλους και τον Γελίμερο στη μάχη του Δέκιμου, κοντά στην Καρχηδόνα. Η μάχη είχε αποφασιστική σημασία για την επανένταξη της Βόρειας Αφρικής στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

864.Στη Βενετία μετά τα θυρανοίξια της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία δολοφονηθηκε ο 13ος  δόγης Πιέτρο Τραντόνικο.

1541. Μετά από τρία χρόνια εξορίας, ο Ιωάννης Καλβίνος επέστρεψε στη Γενεύη.

1743. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Βορμς ανάμεσα στην μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία και το Βασίλειο της Σαρδηνίας, για την αντιμετώπιση της Γαλλικης Επιρροής και την αποκατάσταση των σχέσεων της Μαρίας Θηρεσίας και του βασιλιά Κάρολου Γ΄ Εμμανουήλ της Σαρδηνίας. Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης, η Μαρία Θηρεσία συμφώνησε να δοθεί στον βασιλιά της Σαρδηνίας, το Δουκάτο της Πάρμας και της Πιατσέντσα, και ανέλαβε να διατηρήσει 30.000 άνδρες στην Ιταλία υπό την εντολή της Σαρδηνίας. Η Βρετανία να καταβάλλει στον Κάρολου Γ΄ Εμμανουήλ ετήσια επιδότηση ύψους 200.000 λιρών, υπό την προϋπόθεση ότι η Σαρδηνία θα είχε προσλάβει 45.000 άνδρες. Εκτός από αυτές τις οικονομικές συνθήκες , η Βρετανία συμφώνησε να στείλει έναν στόλο στη Μεσόγειο.

1791. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας αποδέχθηκε  το Σύνταγμα.

1812. Τη νύχτα της 1/13ης Σεπτεμβρίου ο Κουτούζοφ αποφάσισε να εγκαταλείψει αμαχητί τη Μόσχα, ενώ ο Ναπολέων βρίσκεται 30 χλμ μακρυά.

1842. Η Εθνοσυνέλευση του Πριγκιπάτου της Σερβίας, αφού προηγουμένως είχε καθαιρέσει τον πρίγκιπα Μιχαίλο Ομπρένοβιτς, ο οποίος στη συνέχεια κατέφυγε στην Αυστρία, αναγόρευσε ως πρίγκιπα τον Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς, το γιο του ηγέτη της πρώτης σερβικής εξέγερσης Καραντζόρντζε.

1844. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ εγκαινίασε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

1872. Ο Ιλαρίων Μακαριουπόλεως ενθρονίστηκε πανηγυρικά ως Μητροπολίτης του Τάρνοβο.

1882. Κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης τα βρετανικά στρατεύματα νίκησαν τον αιγυπτιακό στρατό στο Τελ ελ Κεμπίρ και συνέχισαν την κατάκτηση της Αιγύπτου και του Σουδάν.

1908. Στο Μαυροβούνιο έγινε το πρωτο σιδηροδρομικό δρομολόγιο από το Βιρπαζάρ στο Σκόδρα στο Μπαρ.

1916 . Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του απέπλευσαν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε επικρατήσει το Κίνημα Εθνικής Άμυνας.

1923. Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ισπανία. Ο στρατηγός Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα, με την έγκριση του βασιλιά Αλφόνσου Η΄Alfonso επέβαλε δικτατορία.

1931. O Αυστριακός Ομοσπονδιακός στρατός σταμάτησε την πορεία προς τη Βιεννη από την Στυρία των οπαδών το Βάλτερ Πφρίμερ.

1933.Με το σύνθημα «να νικήσουμε την πείνα και το κρύο» ο καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ κήρυξε την εκστρατεία για την ανακούφιση και την υποστήριξη των ανέργων κατά το χειμώνα.

1940. Οι Ιταλοί εξαπέλυσαν την επίθεση στην Αίγυπτο που την ετοίμαζαν από τις 8 Αυγούστου, η οποία όμως σταμάτησε δυο μέρες μετά, ύστερα από «προέλαση» μόλις 100 χλμ, στο χωριό Σίντι Μπαράνι , λόγω έλλειψης ανεφοδιασμού σε καύσιμα και νερό.

1943. Το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης», υπό τον Αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή , αποβίβασε άγημα στο Καστελλόριζο και ύψωσε την Ελληνική Σημαία . Το υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης», βυθίστηκε κοντά στη νήσο Σκιάθο μετά από εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο. Στην Κίνα ο στρατηγός Τσιάνγκ Κάι Σεκ αναγορεύτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

1950.Εγινε η πρώτη μεταπολεμική απογραφή στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Απογράφηκαν 47,3 εκατομμύρια κάτοικοι.

1953.Ο Νικίτα Χρουστσώφ ανέλαβε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1955.Στη Μόσχα, έληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης με μία συμφωνία σχετικά με τον επαναπατρισμό των τελευταίων 9.628 επιζώντων γερμανών αιχμαλώτων πολέμου και την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων.

1962. Οι κομματικές πηγές κατηγόρησαν το Νίκο Ζαχαριάδη οτι διαπραγματεύεται την επιστροφή του στην Ελλάδα με τον εκεί Έλληνα πρέσβη και ότι απεργάζεται την ίδρυση νέου Κ.Κ.Ε.

1971. Σκοτώθηκε στην Μογγολία ο υπουργός άμυνας και θεωρουμενος διάδχος του Μαο Λιν Μπιάο , προσπαθώντας, να διαφύγει στη Σοβιετική Ένωση μαζί με την οικογένεια του με ένα Τριντέν της Ντε Χάβιλαντ. Στις 9:46 πμ την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου με εντολή του Ροκφέλλερ η αστυνομία εισέβαλε στις φυλακής «Αττικα» της Νέας Υόρκης διακόπτοντας την εξέγερση των φυλακισμένων. Σκοτώθηκαν 23 φυλακισμένοι και 10 όμηροι.

1986. Φονικός σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την Καλαμάτα . Η ώρα ήταν 20:21. Σκοτώθηκαν 22 άτομα και πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες. Οι ζημιές ήταν επίσης πολλές, σε σπίτια και δημόσια κτήρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας δημιουργήθηκε η ΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα.

1988. Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απέρριψε την προσχώρηση στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες .

1990. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η ΕΣΣΔ υπέγραψαν μια και Συνθήκη Συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας η ΕΣΣΔ θα λάμβανε 13 δισεκατομμύρια Γερμανικά Μάρκα μέχρι το 1994, για την κάλυψη των εξόφων απόσυρσης και μετεγκατάστασης του Κόκκινου Στρατού από την Ανατολική Γερμανία.

1991. Η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Αφγανιστάν.

1993. Ο Γιτζάκ Ράμπιν και ο Γιασέρ Αραφάτ υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον την συμφωνία του Όσλο. που προέβλεπε την παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση στα κατεχόμενα εδάφη.

1995. Υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη η Ενδιάμεση Συμφωνία με την πΓΔΜ με την οποία έληξε το εμπάργκο που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας και ο Σ. Τσερβενκόφσκι. Στη Βοσνία οι Μουσουλμάνοι εξαπέλυσαν την επίθεση «Sana '95» με την οποία κατέλαβαν τις πόλεις της Μποσάνσκι Πέτροβατς, Κλιουτς, Μποσάνσκα Κρουπα, και Σάνσκι Μοστ.

1998.Εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

1999 .Τρομοκρατική επίθεση των Τσετσένων. Ανατίναξαν πολυκατοικία και σκότωσαν 130 κατοίκους.

2006. Συνελήφθη ο καταζητούμενος για 16 χρόνια Νίκος Παλαιοκώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου