Σεπτεμβρίου 27, 2017

H 27η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

1529.Άρχισε η Πρώτη πολιορκία της Βιέννης από τον Σουλεϊμάν Α΄ τον Νομοθετη.

1590 .Ο Πάπας Ουρβανός Ζ΄ πέθανε 12 ημέρες μετά την εκλογή του.

1605 .Οι Σουηδοί νικήθηκαν από την Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία στη μάχη του Κίρχολμ.

1650.Έκρηξη του ηφαιστείου Κολούμπος βορειανατολικά της Σαντορίνης και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από αυτήν και σε βάθος 500 μέτρων.

1669. Μετά την αποτυχία του Μοντσενίγου να ανεφοδιάσει τον Χάνδακα τον Αύγουστο καπετάνιος των Ενετικών δυνάμεων Φραντσέσκο Μοροζίνι, απέμεινε με 3.600 άνδρες και λιγοστά εφόδια για να υπερασπιστεί το φρούριο. Επομένως, αποδεχθεί τους όρους και παραδόθηκε στον Μεγάλος Βεζίρη Αχμέτ Κιοπρουλή, της στις 27 Σεπτεμβρίου 1669. Με τη συνθηκολόγηση οι Χριστιανοί είχαν τη δυνατότητα να φύγουν με ό, τι θα μπορούσαν να μεταφέρουν ενώ Βενετία διατήρησε τη Γραμβούσα, τη Σούδα και τη Σπιναλόγκα.

1831 . Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου/9 Οκτωβρίου. Η δολοφονία στο Ναύπλιο του Εθνάρχη Ιωάννη Καποδίστρια.

1864 . Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια δολοφονίας του Έλληνα Μητροπολίτη Τάρνοβου ο βούλγαρος δολοφόνος Χατζή Ντιμίταρ δραπέτευσε στην Βλαχία.

1922. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ παραιτήθηκε από το θρόνο του υπέρ του μεγαλύτερου γιου του, Γεώργιου Β'.

1923. Αποχώρησαν οι ιταλικές δυνάμεις από την Κέρκυρα.

1936.Έναρξη των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

1939. Μετά από τρεις ημέρες βομβαρδισμών, η πόλη Βαρσοβία παραδόθηκε στους Γερμανούς.

1940 .Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία υπέγραψαν στο Βερολίνο το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα Βερολίνου-Ρώμης-Τόκιο.

1941.Ιδρύθηκε από την SoE, το Κ.Κ.Ε. και άλλους συνοδοιπόρους το ΕΑΜ.

1947. Στη Βαρσοβία, ιδρύθηκε Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων , Κομινφόρμ. Η Κομινφόρμ δημιουργήθηκε από τα ΚΚ Σοβιετικής Ένωσης,ΚΚ Βουλγαρίας, το Κόμμα Εργαζομένων Ουγγαρίας, το Ενιαίο Εργατικό Κόμμα Πολωνίας, το Εργατικό Κόμμα Ρουμανίας, το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας και τα ΚΚ Ιταλίας και Γαλλίας, και ήταν η απάντηση στην αμερικανική ιμπεριαλιστική επίθεση στην Ευρώπη με τη διακήρυξη του δόγματος Τρούμαν και του σχεδίου Μάρσαλ. Μέχρι την άνοιξη του 1948 η έδρα της Κομινφόρμ ήταν στο Βελιγράδι, στη συνέχεια, στο Βουκουρέστι.

1951. Ο ιρανικός στρατός κατέλαβε το βρετανικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Αμπαντάν, η οποία στη συνέχεια εθνικοποιήθηκε επίσημα.

1952.Η Σοβιετική Ένωση απέρριψε την συνθήκη με την Αυστρία.

1962. Στην Υεμένη, ο στρατός ανέτρεψε τη μοναρχία και ανακήρυξε τη δημοκρατία με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Αμπντουλάχ αλ Σαλάλα.

1963.Παραιτήθηκε η υπηρεσιακή η κυβέρνηση Πιπινέλη και η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης δόθηκε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Στυλιανό Μαυρομιχάλη.

1964 . Η Επιτροπή Γουώρεν, μετά από έρευνα δέκα μηνών ανακοίνωσε ότι Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν ο μοναδικός δολοφόνος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζων Κεννεντυ.

1967. Ο κ . Παναγιώτης Κανελλόπουλος έκανε δηλώσεις στους ξένους ανταποκριτές.

1989 . Βρόμικο 89. Η Βουλή αποφάσισε με 166 υπέρ, 121 κατά, και 7 λευκά την παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά του Ανδρέα Παπανδρέου .

1995. Η Βρετανία και Αργεντινή, 13 χρόνια μετά τον πόλεμο των Φόκλαντ, υπογράψαν συμφωνία για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νοτιοδυτικό Ατλαντικό.Τα Σκόπια έγιναν δεκτά στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το όνομα πΓΔΜ.

1996. Οι φονταμενταλιστές ισλαμικού κ Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, και απαγχόνισαν τον κομμουνιστή πρώην αρχηγός του κράτους Νατζιμπουλά. Την εξουσία ανέλαβε ντε φάκτο ηγέτης ο Μουλάς Μοχάμετ Ομάρ.

1998. Στις γενικές εκλογές στη Γερμανία, έχασαν μετά από 16 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες και Κολ και νέος καγκελάριος ανεδείχθη ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ που υποσχέθηκε να δώσει δουλειά στους άνεργους.

2001. Ο ηγέτης των αλβανών ανταρτών στα Σκόπια, Αλί Αχμέτι ανακοίνωσε τη διάλυση του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού.

2004.Τραγωδία στα Καμένα Βούρλα, Λεωφορείο με μαθητές από το Λύκειο Φαρκαδώνας Τρικάλων συγκρούστηκε με νταλίκα στο πέταλο του Μαλιακού.7 Νεκροί.

2006. Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μομτσίλο Κράισνικ καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε 27 χρόνια φυλάκισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου