Σεπτεμβρίου 26, 2017

Η 26η Σεπτεμβρίου στην ιστορία

1186 . Ο Μέγας Ζουπάνος της Ράσκας Στέφανος ο Φτωχός, (Νεμάνια), υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ντουμπρόβνικ.

1371. Οι Τούρκοι που διοικούσε ο Λάλα Σαχίν μπέης νίκησαν το σερβικό στρατό και τους συμμάχους τους μάχη του Έβρου, (Μαρίτσα), που έγινε κοντά στο Ορμένιο. Έπεσαν μαχόμενοι ο βασιλιάς των Σερβων Βουκάσιν και ο αδελφός του διοικητής των Σερρών δεσπότης Ιωάννης Ουγκλέσης.

1423. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο σφαγή 1400 Άγγλων που έπεσαν σε ενέδρα των Γάλλων, που ειχαν μόνο έναν νεκρό.

1617. Mε τη Μεσολάβηση του Καρδιναλίου των Παρισίων Κλέσλ υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ του Φερδινάνδου των Αψβούργων και της Βενετίας, η οποία όμως άφησε έξω το ζήτημα των συνόρων και της ναυσιπολίας στην Αδριατική ενώ ο αυτοκράτορας υποσχέθηκε να καταστρέψει τα πλοία των Κροατών πειρατών.

1687. Η καταστροφή του Παρθενώνα από τον Μοροζίνη. Κατά την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Μοροζίνι , μια οβίδα χτύπησε τον Παρθενώνα τον οποίο οι πολιορκημένοι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν ως πυριτιδαποθήκη. Από τον βομβαρδισμό υπέστησαν σοβαρές ζημιές και τα Προπύλαια.

1815. Η Ρωσία, η Αυστρία και η Πρωσία συνυπέγραψαν στη Βιέννη το πρωτόκολλο της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας στόχος ήταν να καταστολή των ιακωβίνικων κινημάτων στην Ευρώπη. Εκτός Συμμαχίας έμειναν οι Βρετανοί , ο Πάπας και ο Σουλτάνος.

1916 .Ο Βενιζέλος σχημάτισε κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη και μπήκε στον Πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.

1918. Άρχισε η μεγάλη επίθεση τω Συμμάχων σε όλο το Δυτικό Μέτωπο στην οποία μετείχαν 1200000 αμερικανοί. Κύριος στόχος η διέλευση του ποταμού Μόζα ή Μεύση και η κατάληψη της Αργκόν. Μετά από 47 ημέρες η Γερμανία ζήτησε ανακωχή στις 11 Νοεμβρίου.

1943 . Η Γερμανική αεροπορία βύθισε στη Λέρο το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα.

1944.Υπογράφηκε η Συμφωνία της Καζέρτας, βάσει της οποίας ο ΕΛΑΣ τέθηκε υπό τις διαταγές του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι.

1950. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Έθνων ανακατέλαβαν τη Σεούλ.

1960. Η ομιλία του Πρόεδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κράτησε 4 ώρες και 29 λεπτά. Την ίδια ήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεμαχία στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ρίτσαρντ Νίξον αντιμετώπισε τον Τζων Κεννεντυ.

1963. Διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου.

1964 . Απεσταλμένοι της Καθολικής Εκκλησίας παρέδωσαν στην Πάτρα, την κάρα του Απόστολου Ανδρέα.

1967. Ο πρόεδρος των ΑΧΕΠΑ Α. Φασσέας, επισκέφθηκε την Ελλάδα συνοδευόμενος από τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Τζον Μπρεδήμας, και επλεξε το εγκώμιο της στρατιωτικής κυβέρνησης «η οποία μάχεται τον κομμουνισμόν και παραμένει πιστός σύμμαχος του δυτικού κόσμου».

1983. Ο σοβιετικός αντιπτέραρχος Στάνισλαβ Πετρόφ απέτρεψε ένα πυρηνικό πόλεμο, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την αναφορά του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

1989 .Η «17 Νοέμβρη» εκτέλεσε στο Κολωνάκι τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη.

1994.Διαγράφηκε από τη ΝΔ ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος επειδή σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το θέμα της ΑΓΕΤ.

2000 .Το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» βυθίστηκε στ’ ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.

2004 .Στην Eλβετία με δημοψήφισμα, απορρίφθηκε με 52% και για τρίτη φορά από το 1984 η προσπάθεια να διευκολυνθεί η απόκτηση της ελβετικής υπηκοότητας από τους μετανάστες. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου