Σεπτεμβρίου 08, 2017

Η 8η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

1298. Άρχισε η καταστρεπτική για τους Ενετούς ναυμαχία της νήσου Κούρτσολα στις Δαλματικές ακτές με τους Γενουάτες που διοικούσε ο ναύαρχος Ντόρια.
Ο ναύαροχς των Ενετών Ανδρέα Ντάντολο, σκοτωθηκε στη μάχη. Ο πιο διάσημος αιχμάλωτος πολέμου ήταν ο Μάρκο Πόλο.

1331. Ο 23χρονος Στέφανος Ούρος Δ Ντούσαν Νέμανιτς, στέφθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ντανίλο βασιλιάς των Σέρβων, στο Κάστρο του Σβρίρτσιν στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπέδιου.

1380. Ο μεγάλος πρίγκιπας της Μόσχας Ντμίτρι Ντονσκόι νίκησε στη μάχη του Κουλίκοβο τους Μογγόλους της Χρυσής Ορδής και τους Τατάρους σταματώντας την προέλασή τους.

1479. Οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στη Ζάκυνθο που στο το τέλος του Βενετο-Τουρκικού πολέμου το 1478 , έμεινε εκτός της ειρηνευτικής συνθήκης των εμπολέμων και την κατέλαβαν.

1514. Οι Λιθουανοί και οι Πολωνοί νίκησαν τους Ρώσους του μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας στη μάχη του Όρσα.

1565. Οι Τούρκοι έλυσαν την πολιορκία της Μάλτας (που είχε ξεκίνησει στις 18 Μαΐου). Οι Οθωμανοί άρουν την πολιορκία της Μάλτας που ξεκίνησε στις 18 Μαΐου.

1566. Δύο ημέρες μετά το θάνατο του Σουλτάνου Σουλεϊμάν οι Οθωμανοί κατέλαβαν εξ εφόδου το φρούριο του Σέγκετ στην Κροατία, σκοτώνοντας τους τελευταίους 600 υπασπιστές.

1655 . Μία μικρή δύναμη υπό τη διοίκηση του Καρόλου Γουσταύου της Σουηδίας κατέλαβε χωρίς αντίσταση τη Βαρσοβία.

1731. Ο επίσκοπος Βησσαρίων Πάβλοβιτς άνοιξε το Νόβι Σαντ, το πρωτο σερβικό Γυμνάσιο.

1796. Οι Γάλλοι υπό τον Ναπολέοντα νίκησαν τα αυστριακά στρατεύματα στο Μπασάνο ντελ Γκράπα της Βενετίας.

1805. Οι Αυστριακοί εισέβαλαν στη Βαυαρία.

1831. Τα ρωσικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του στρατηγού Πάσκεβιτς μετά από τριήμερη μάχη στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 9.000 Πολωνοί μπήκαν στην Βαρσοβία.

1855. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, συνθηκολόγησαν οι Ρώσοι στο φρούριο της Σεβαστούπολης, μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολιορκίας.

1870. 60.000 στρατιώτες από το Βασίλειο της Ιταλίας, υπό τις διαταγές του στρατηγού Καντόρνα συνέκλιναν για την κατάληψη της Ρώμης.

1926. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έγινε δεκτή εντάσσεται στην Κοινωνία των Εθνών. Το Βασίλειο της Βουλγαρίας έλαβε από Αγγλικές και αμερικανικές Τράπεζες το λεγόμενο «πρόσφυγικό δάνειο 3 326 000 λιρών Αγγλίας, που χρησιμοποιήθηκε, υπό τον έλεγχο της κοινωνίας των Εθνών, για τη στέγαση των προσφύγων.

1943.Ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ανακοίνωσε την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιταλίας .Το Πρίντεζι έγινε η έδρα της κυβέρνησης του Βασίλειου της Ιταλίας.

1944. Ο ΕΛΑΣ αφού περικύκλωσε τον Πύργο εξαπέλυσε επίθεση, μετά από την άρνηση του εκεί Τάγματος Ασφαλείας, υπό την Διοίκηση του ταγματάρχη Κοκκώνη, να παραδοθεί. Ανακηρύχθηκε η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι πρώτες γερμανικές ρουκέτες V2, έπεσαν στο Λονδίνο. Οι Γερμανοί μέχρι το τέλος του πολέμου, έριξαν πάνω από 1.000 ρουκέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων 600 συνέβη στο Λονδίνο. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο άλσος Χαϊδαρίου 28 Έλληνες κρατούμενους , μεταξύ των οποίων και τη Λέλα Καραγιάννη.

1946. Σε δημοψήφισμα στη Βουλγαρία, το 92,72% ψήφισε υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας και ίδρυσης της «Λαϊκής Δημοκρατίας».
1991. Δημοψήφισμα στην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το οποίο εγκρίνεται η Ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου