Σεπτεμβρίου 15, 2017

BJRM-πΓΔΜ : Ο νόμος για τις γλώσσες

Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου άρχισε η συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη χρήση των γλωσσών. Ο εισηγητής του VMRO-DPMNE, Ίλια Ντιμόφσκι κατηγόρησε του Αλβανούς και το DUI ότι με αυτό το νόμο εκβιάζουν τον Ζάεφ και τους Σοσιαλδημοκράτες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. «Ο νόμος περί των γλωσσών είναι αντισυνταγματικός και υπερβαίνει τη συμφωνία-πλαίσιο της Αχρίδας και αντιπροσωπεύει ένα πολιτικό εκβιασμό του DUI προς την SDSM», είπε ο Ντιμόφσκι.
Από το DUI  απάντησαν ότι «το πρόβλημα δεν είναι η γλώσσα, αλλά το εθνικό μίσος» και ο Πέτρε Σιγκέλοφ  κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να ωφεληθεί πολιτικά «τζογάροντας» σε ευαίσθητα θέματα και σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Κοτσιγιάντσιτς, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συμβουλευτεί την Επιτροπή της Βενετίας σχετικά με το σχέδιο νόμου και θα πρέπει να περιμένουμε τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας».

ΣΚΟΠΙΑ. Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε τα ονόματα 37 υποψηφίων Δημάρχων. Οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν τη συνεργασία με αλβανούς στα ψηφοδέλτια τους σε 22 Δήμους.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο επιχειρηματίας αντιπρόεδρος Κωτσο Αγκούτσεφ ανακοίνωσαν πακέτο μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη, υψηλότερους μισθούς, και νέες θέσεις εργασίας. Με τα νέα μέτρα δεν θα δίνονται επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις με μισθούς λιγότερο από 18.000 δηνάρια. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε σκάνδαλο Αγκούτσεφ διότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να κερδίσει η εταιρία του διαγωνισμό 2,6 εκ, ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου