Σεπτεμβρίου 16, 2017

Εντολές από το διευθυντήριο των Βρυξελλών

Επίτροπος Χαν: Να βρεθεί μόνιμη λύση για το Κοσσυφοπέδιο


Η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα είναι ένα θέμα που επηρεάζει άμεσα την περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας στην ενταξιακή διαδικασία, είπε ο Επίτροπος Χάν στο Βελιγράδι και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Βούτσιτς για εσωτερικό διάλογο στη Σερβία σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.
«Η ΕΕ περιμένει να δει μόνιμη και αμετάκλητη αλλαγή στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα», κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα , « ΕΕ: Στρατηγική εταιρική σχέση για το Μέλλον». «Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλουμε να εισαγάγετε αυτό το θέμα από την πίσω πόρτα της ΕΕ», τόνισε και εξήγησε ότι δεν εχειετοιμη λύση αλλά η σερβική κοινωνία πρέπει να αποφασίσει αφού, «επικεντρωθεί στην ευρύτερη στρατηγική εικόνα».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ολόκληρη η περιοχή υποτίθεται ότι είναι στην ΕΕ και ότι ο ενιαίος οικονομικός και πολιτικός χώρος στην Ευρωπαϊκή ήπειρο δεν θα είναι πλήρης χωρίς τη συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Σέρβος πρωθυπουργός (Χ)άνα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της στις Βρυξέλλες θα γίνει στις 10 και 11 Οκτώβριου και θα έχει συνομιλίες για τα περαιτέρω βήματα στην πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Σύλλογος των οικογενειών των απαχθέντων και αγνοουμένων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. και το Μετόχι απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χάν και στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάιλ Σκόττ ,τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς δικαιοσύνη για τα θύματα της Σερβίας.

H βουλευτίνα της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK) Βιόσα Οσμάνι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Χαραντινάι ότι δεχθηκε βιαστικά τον Σερβο υπουργό Γεωργίας Νάντο Ρίκαλο πριν διερευνηθούν οι κατηγορίες εναντίον του, ότι ήταν μέλος Σερβικής παραστρατιωτικής μονάδας και συμμετείχε στην κακοποίηση ενός ζευγαριού φοιτητών στην Πρίστινα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 1998-1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου