Σεπτεμβρίου 15, 2017

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Οι Σέρβοι χάρη στον Βούτσιτς και την Φρειδερίκη απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή

Η αστυνομία του Κράτους Δικαίου του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε χθες επιδρομές στα Γραφεία του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας στο Πρίζρεν την Πρίστινα, το Πετς , την Γκνιλάνε και την Μίτροβιτσα, και διέκοψε τις προσπάθειες «Παράνομης Σερβικής απογραφής».
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε πολλά άτομα που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού κατά τη στιγμή των επιδρομών, και κατέσχεσε έγγραφα.
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι «Κατασχέθηκαν έγγραφα που είναι ύποπτα ότι σχετίζονται με παράνομη απογραφή», και ότι, «σύμφωνα με το νόμο, μια απογραφή πρέπει να διενεργείται από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου» είπε το δελτίο τύπου της αστυνομίας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι, στη Σερβική Μιτροβίτσα οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση.

Η Γενική Γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι , Ντράγκισα Μούργκανιτς δήλωσε ότι η επιδρομή στα Γραφεία του Ερυθρού Σταυρού η σύλληψη των υπαλλήλων του Σερβικού Ερυθρού Σταυρού, και η κατάσχεση των εγγράφων από την αστυνομία θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο έργο της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Το Γραφείο της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη των μελών του Σερβικού Ερυθρού Σταυρού στο Κοσσυφοπέδιο που «θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη των κοινωνικά ευάλωτων ατόμων και ζήτησε από τους εκπροσώπους της διεθνούς Κοινότητας να σταματήσουν τον εκφοβισμό από τους Αλβανούς του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα η εισαγγελία της Πρίστνα ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι ο προερχόμενος από τη Σερβική Λίστα Υπουργός Γεωργίας, Νέναντ Ρίκαλο, είχε εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων το 1998 και το 1999. Η μάχη των εντυπώσεων.

Ο ευρισκόμενος στις ΗΠΑ πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε σττν αλβανική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής ότι θα εργαστεί στο πλαίσιο του νέου διαλόγου «για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων», και, «για την ειρήνη μεταξύ των δύο λαών» , διότι, «αυτό είναι προς το συμφέρον του Κοσσυφοπεδίου, της Σερβίας, και της περιοχής», ότι , «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος του ΟΗΕ».
«Σχετικά με την αναγνώριση από τη Σερβία», είπε ότι, «αυτό θα συμβεί στο εγγύς μέλλον», ότι η αλβανική πλευρά , «δεν μπορεί να επιβάλει χρονικά πλαίσια στη δική τους ατζέντα όσον αφορά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, από τους Σερβικούς θεσμούς που θα αποφασίσουν», και τόνισε πως, «είναι βέβαιο ότι το σημερινό status quo δεν διευκολύνει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σερβων». Στον κ. Θάστι απάντησε αμέσως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς που κάλεσε τον κ. Θάτσι να ξυπνήσει και επανέλαβε ότι «η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», και τόνισε ότι, «μόνο ο διάλογος και ο συμβιβασμός μπορεί να οδηγήσει σε μια μόνιμη λύση».
«Τα Τελεσίγραφα και η εξαπάτηση δεν θα αποδώσουν», δήλωσε ο Ντάτσιτς.
Στο Στρασβούργο , σε συνάντηση μελών του Σερβικού Κοινοβουλίου, με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Ευρωβουλευτές υποστήριξαν τα αίτημα της σερβικής αντιπροσωπείας να αρχίσει η υλοποίηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών για τη σύσταση της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων.

Η «Αυτοδιάθεση» θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα

Η Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης της Πρίστινα από την Αυτοδιάθεση κ. Αίντα Ντεργκούτι σε συνέντευξή στην «Epoka e Re», χαιρέτησε την απόφαση του Χαραντινάι να αποπέμψει την Επιτροπή οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο, και δήλωσε ότι το κόμμα της θα συνεργαστεί με τη σημερινή κυβέρνηση στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά προειδοποίησε ότι η «εξάρτηση» της κυβέρνησης τη Σερβικη Λίστα «απειλεί τα συμφέροντα του Κοσσυφοπεδίου».

Τα οικονομικά

Το αμερικανικό Επιμελητήριο του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να επιδείξει «μεγαλύτερη δυναμική στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα με τελευταία στατιστικά στοιχεία , παρά το γεγονός ότι η ετήσια οικονομική ανάπτυξη είναι στο 3,5%, το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 28,7%, και το 17,6% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με 1,82 ευρώ την ημέρα , και το 5,2% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, με 1,30 ευρώ την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου