Σεπτεμβρίου 15, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Η βουλγαρική βουλή με ψήφους 138 υπέρ και 78 κατά ανέτρεψε το προεδρικό ΒΕΤΟ, του Πτέραρχου Ράντεφ στον νόμο για την προστασία του Περιβάλλοντος, που είχε διατυπωθεί στις 8 Αυγούστου, υπό την πίεση των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων. Μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία συμπαρατάχτηκε το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τα δικαιώματα και ελευθερίες (MRF) των Μουσουλμάνων. Ο νόμος που πρόβλεπε την επίσπευση της έκδοσης των αδειών είχε ψηφιστεί στις 27 Ιουλίου και η κυβέρνηση είχε καταγγείλει την «πράσινη μαφία», που εκβίαζε τους επενδυτές με προσφυγές στα δικαστήρια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση επισκέπτεται στο Βελιγράδι, για να επαναβεβαιώσει την προοπτική της ΕΕ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, και θα επαναλάβει την δέσμευση της ΕΕ για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και την υποστήριξη στη μεταρρυθμιστική της διαδικασία.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ. Το Συμβούλιο γονέων του δημοτικού σχολείου στον νέο αλβανικό δήμο στο Τούζι απείλησε να μποϊκοτάρει μαθήματα, αν το Υπουργείο Παιδείας δεν προσλάβει καθηγητές που μιλούν την Αλβανική γλώσσα, όπως ορίζεται από το νόμο περί μειονοτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Με αφορμή τις πληροφορίες ότι τα κινήματα του Σάσα Γιάνκοβιτς και του Βουκ Γέρεμιτς θα προτείνουν ως κοινό υποψήφιο για τη δήμαρχια του Βελιγραδίου του Ντράγκαν Τζίλας , ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στην τηλεόραση «Πινκ» ότι «συγχαίρει τον Γιάνκοβιτς και τον Γέρεμιτςγια την επιλογή των υποψηφίων» και ότι « η προεκλογική εκστρατεία θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα , αφού ο λαός θα παλέψει εναντίον του μεγιστάνα».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Αμέρ Τζίνιτς, από το χωριό Οσβε σκοτώθηκε μαχόμενος για το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία στις μάχες στο Ντέιρ εζ-Ζορ, σύμφωνα με την «Vecernji List».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η ρωσικη τράπεζα «Sberbank» θα καταθέσει αγωγή εναντίον της Κροατικής «Agrokor» προκειμένου να εισπράξει το χρέος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς και ο δήμαρχος του Βελιγραδίου Σίνισα Μάλι εγκαινίασαν το εμπορικό κέντρο «Rajiceva» στο Βελιγράδι για το οποίο ο επενδυτικός Ομιλος «Ashtrom» του Ισραήλ επένδυσε 80 εκατομμύρια ευρώ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη δήλωση του Πρέσβη της Ουκρανίας στη Σερβία για την ετεροδικία των διπλωματών ανακοίνωσε ότι τα αδικήματα που διαπράττονται από διπλωμάτες στη Σερβία δικάζονται από τα σερβικά δικαστήρια και ότι ο νόμος έχει εφαρμοστεί για όλους.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το κόμμα της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι η αφαίρεση του Σταυρού του Τσάρου Ντούσαν από τον Πύργο του ρολογιού στην Ποντγκόριτσα είναι «ένα πλήγμα για την Ορθοδοξία».

ΣΟΦΙΑ. Βουλγαρικό Δικαστήριο καταδίκασε τρεις υπηκόους Συρίας σε έξι χρόνια φυλακή για υπόθεση τρομοκρατίας. Η Σόφια ανησυχεί για τη διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας στην Ουκρανία.

ΣΟΦΙΑ. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα ανακοίνωσε, ότι από κοινού με τους υπουργούς της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας, με επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, εξέφρασαν τους φόβους τους ότι οι νομοθετικές αλλαγές στην Ουκρανία , που περιορίζουν τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στα σχολεία μετά την πέμπτη τάξη, ενδέχεται να επηρεάσουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην εκπαίδευσή τους στη μητρική τους γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου