Σεπτεμβρίου 28, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επι τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του για τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης, είπε ότι οι Σερβο-Αλβανικές σχέσεις «πρέπει να επιλυθούν μια και καλή» και ότι σε ότι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, «ένας δύσκολος συμβιβασμός δεν σημαίνει ότι μόνο η μία πλευρά είναι ικανοποιημένη», και ότι ο συμβιβασμός είναι σημαντικός, «προκειμένου όλοι να ζήσουν ειρηνικά».

ΤΙΡΑΝΑ. Η αλβανική κυβέρνηση κατέθεσε Κοινοβούλιο, το νόμο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την οποία αναγνωρίζεται η ύπαρξη οκτώ εθνικών μειονοτήτων. Της Ελληνικής, της «Μακεδονικής», της Αιγυπτιακής, των Βλάχων, των Ρομά, των Μαυροβούνιων, των Σέρβων και των Βοσνίων. Στα Τίρανα, ο Συλλόγος «Ίλιντεν» των ψευτομακεδόνων χαιρέτισε την κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ράμα και κυρίως το γεγονός ότι, «δεν υπάρχει καμία αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας».

ΣΚΟΠΙΑ. Η σχισματική Ιερά Σύνοδος της «Μακεδονικής ορθόδοξης εκκλησίας» με επίσημη ανακοίνωση της , χαιρέτισε τη συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας που υπέγραψε ο κ.Ζάεφ με τον κ.Μπορίσοφ.«Αυτό είναι ένα μοντέλο για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων του παρελθόντος ώστε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον μεταξύ των δύο αδελφών εθνών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε η «Ιερά Σύνοδος» που ελπίζει και στην δική της αναγνώριση από την Σερβικη Ορθόδοξη εκκλησία. «Τέτοιες συνθήκες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επίλυση των ανοικτών θεμάτων της Εκκλησίας και να έχουν μια εποικοδομητική αντανάκλαση στην οικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των εκκλησιαστικών δομών της περιοχής», επεσήμανε η σχισματική «Ιερά Σύνοδος».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας απέρριψε χθες την έκθεση πεπραγμένων της Κρατικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και απέλυσε το διοικητικό της Συμβούλιο. Στην απόφαση αναφέρεται ότι υπήρξε «κακοδιαχείριση» που προκάλεσε τα «αυξημένη χρέη του Ιδρύματος». Η έκθεση πεπραγμένων της Ρουμανικής Δημόσιας Τηλεόραση κατέγραψε χρέη ύψους 145 εκ. ευρώ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) έχει αποκλείσει τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ρουμανίας από τον Απρίλιο του 2016, από όλες τις υπηρεσίες της, επικαλούμενη την μη εξόφληση χρεών, από το 2007. Μετά την χθεσινή ψηφοφορία η βουλή θα διορίσει προσωρινή διοίκηση για τους επόμενους έξι μήνες.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηγέτης του «Κινήματος για Αλλαγή» Νεμπόισα Μεντόγεβιτς την ανάκληση της αναγνώρισης του δήθεν Κράτους του Κοσσυφοπεδίου και χαρακτήρισε προσβολή για τη σοβαρότητα κάθε πολίτη την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπεντζέτ Πατσόλι, ο οποίος σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε χθες είπε: «έχουμε δυσκολίες ... η σύνθεση του κοινοβουλίου μας είναι αρκετά πολύπλοκη και η επικύρωση είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή».

ΣΟΦΙΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ Γρηγόρης Στεργιούλης δήλωσε ότι ο Όμιλος που πρόσφατα αγόρασε 12 πρατήρια στη Βουλγαρία θέλει να επεκτείνει την παρουσία του στη Βουλγαρία και στη Σερβία και ότι ενδιαφέρεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΟΦΙΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, ως βάση διαπραγματεύσεων, το μνημονίο μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας στον Δούναβη, η οποία θα συνδέει τη βουλγαρική πόλη Ρούσε με την ρουμανική πόλη Γκιούργκεβο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η πολιτική άσκηση του ΝΑΤΟ «BiH 2017», που ξεκίνησε χθες το πρωί στην Τούζλα, αποσκοπεί στην βελτίωση της συνεργασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και στην ενίσχυση της ικανότητας της πολιτικής προστασίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ανακοίνωσε το Υπουργείο Ασφάλειας.

ΠΕΚΙΝΟ. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι μόνο τα κυρίαρχα κράτη που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στην Ιντερπόλ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος του «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος» (SDS ) Βούκοτα Γκοβενταρίτσα συναρτήθηκε ε με τον Ρώσο Πρέσβη στην Β-Ε στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και του είπε ότι πρέπει να αποκατασταθεί το Κράτος Δικαίου στη Σερβική Δημοκρατία που πρέπει «να διέπεται από τους νόμους, και όχι από ανθρώπους που δεν σέβονται το νόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου