Σεπτεμβρίου 15, 2017

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Η μάχη της Μπάνια Λούκα

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η αναταραχή στην Εθνοσυνέλευση ήταν «μια εισαγωγή στο Μακεδονικό σενάριο», λίγο πριν από τις εκλογές , ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση, ότι, «η αντιπολίτευση προσπάθησε να επιβάλει δικτατορία καταλαμβάνοντας το Κοινοβούλιο, και ότι, «το πιο σημαντικό μήνυμα που εστάλη χθες είναι ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και ότι το Κοινοβούλιο εργάστηκε αποτελεσματικά». Ο κ. Ντόντικ χαιρέτισε τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που επέδειξε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς και τόνισε ότι υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και η «πολύχρωμη επανάσταση» του SDS, του PDP και του NDP απότυχε στο πρώτο βήμα.
Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ υπερασπίστηκε τον Υπουργό Εσωτερικών, Ντράγκαν Λούκατς, του οποίου την παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση , διότι,«κάνει τη δουλειά του με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».
Η «Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» (SNSD) στην ανακοίνωση της, τόνισε ότι τα τρία κόμματα το «SDS», το«PDP» και το «NDP», απέδειξαν στο Κοινοβούλιο την ορθότητα των ρεπορτάζ σχετικά «με το Μακεδονικό σενάριο» και την ομάδα των Σόρος, που είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν χάος και καταστρέψουν τη Σερβική Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας καταδίκασε την προσπάθεια κάποιων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραλύσουν το έργο του Κοινοβουλίου, και η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε η κοινοβουλευτική μειοψηφία δεν αποφασίζει την απόλυση των υπουργών, και ότι, «στη Δημοκρατία ο πρωθυπουργός και ο κυβερνών συνασπισμός αποφασίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς απέστειλε στην Επίσημη Εφημερίδα της Σερβικής Δημοκρατίας τα συμπεράσματα της Διάσκεψης των Προέδρων και ζήτησε «να δημοσιεύουν το συντομότερο δυνατόν όλες οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου», όπως ζητούσε χθες η αντιπολίτευση.
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, είπε ότι η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον του αλλά «πρέπει να υποβληθεί νόμιμα στην Εθνική Συνέλευση».
Οι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Σερβική Δημοκρατία, Βούκοτα Γκοβεντάριτσα , Μπράνισλαβ Μπορενοβιτς, και Ντράγκαν Κάβιτς, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και είπαν ότι «θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη Νίκη», διότι, «έχουν την υποστήριξη του λαού».

Η μάχη της Γέφυρας

Ο Προεδρεύων στην τρισυπόστατη Προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης , Κροάτης Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε ότι η κατασκευή της γέφυρας Πέλιεσατς είναι προς το συμφέρον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο κροάτης υπουργός μεταφορών, Όλεγκ Μπούκοτιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την κατασκευή της γέφυρας Πέλιεσατς , και ότι οι προσφορές των αναδόχων θα γίνονται δεκτές από αύριο. Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, της Σερβικης Δημοκρατίας Νέτζο Τρινινιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι προβλήματα με την κατασκευή της γέφυρας Πέλιεσατς δεν θα είναι γίνουν εμπόδιο για την κατασκευή της γέφυρας με τη Σερβία στον ποταμό Σάβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου