Σεπτεμβρίου 25, 2017

Μπουγιουρουμού: Την άνοιξη τα σπουδαία

Ο Ζαεφ περιμένει προτάσεις για το όνομα
της πΓΔΜαπό τον Νίμιτς

Ο Πρωθυπουργός  της Μπουγιουρουμού Ζόραν Ζάεφ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, για τις εντυπώσεις του από τη συμμετοχή του στη 72η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ,είπε ότι, περιμένει νέες ιδέες περί του ονόματος από τον κ. Νίμιτς εντός του 2018.
«Προς το παρόν, οικοδομούμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να βοηθήσουμε να επιλυθεί η σοβαρή διαφωνία περί του ονόματος. Αυτή τη στιγμή, οι δύο χώρες συζητούν την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης που μπορεί να είναι χρήσιμα όταν έρθει η ώρα να συζητήσουν το θέμα. Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε καμία συζήτηση των βασικών θεμάτων. Δεν είμαι έτοιμος να συζητήσω θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητα μας. Πάντως ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, έχουν επισκεφθεί Ελλάδα και αξίζει τον κόπο να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε η Μακεδονία να κινηθεί προς την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση», είπε ο Ζάεφ.
Στην ερώτηση εάν η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», περιλαμβάνεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι «τα σχόλια πάνε πάρα πολύ μακριά» και ότι «αυτή τη στιγμή, δεν επιτρέπεται καμία πρόκληση από τη μακεδονική πλευρά», και κατέληξε λέγοντας:
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το πρόβλημα, γιατί αυτό σημαίνει αυτόματη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως είπε ο Ζάεφ , την επόμενη άνοιξη, η ΕΕ θα προσκαλέσει κάποιες από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. «Μέχρι την επόμενη άνοιξη, θέλω η Μακεδονία να είναι μία από τις χώρες που θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Μέχρι τότε ή από τα μέσα του 2018, είναι λογικό να αναμένουμε νέες ιδέες σχετικά με το όνομα από τον διαμεσολαβητή», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου