Σεπτεμβρίου 29, 2017

Βαλκανικό Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το γραφείο του Πρόεδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, με πρόσκληση του Αντιπροέδρου Μάικλ Πένς. Ο κ. Θάτσι θα ζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης του Κοσσυφοπεδίου, την οικονομική ανάπτυξη και την ένταξη στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, και την εμπλοκή της Ουάσιγκτον στις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην ηγέτης του Κινήματος Αυτοδιάθεσης, Αλμπίν Κούρτι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι ζήτησε από τον Χαραντινάι να αλλάξει γνώμη σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο. Ο Ράμα απάντησε ότι «τα σύνορα δεν καθορίζεται από απόψεις», και «σε ότι αφορά την γη», είπε: «δεν συμφωνώ να μας πάρουν τη θάλασσα, πόσο μάλλον τη γη».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS) ανακοίνωσε χθες την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των μακροοικονομικών δεικτών. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα η Σερβία ανέβηκε 11 θέσεις στην κατάταξη της ευρωστίας των τραπεζών, και εννέα θέσεις στην κατάταξη με δείκτες ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Επίσης η Σερβία ανέβηκε κατά 19 θέσεις όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οκτώ θέσεις στον δείκτη διαθεσιμότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Η Τράπεζα αναφέρθηκε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ασφαλίσεων, στην προστασία των καταναλωτών, «στον χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό», στο «χαμηλότερο έλλειμμα του προϋπολογισμού», στην «αύξηση της εθνικής αποταμίευσης» που οδήγησαν στην «βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», και την, «χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος επιμένει ότι οι υπουργοί Αμυνας και Πολτισμού ενδέχεται να απομακρυνθούν, και το γραφείο της Πρωθυπουργού απάντησε ότι, «οι τυχόν αλλαγές στη σερβική κυβέρνηση δεν αποφασίζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

ΣΟΦΙΑ. Το ΓΚΕΡΜΠ διέγραψε τον δήμαρχο του Χάσκοβο Ντόμπρι Ντελιάνοφ, μετά από μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων σχετικά με «ευνοιοκρατία» και «διαπλοκή». Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατήγγειλε την διαπάλη του κ. Ντελιάνοφ με «τον κύκλο του Χάσκοβο» και τον βουλευτή Ντέλιαν Ντόμπρεφ.
Η εφημερίδα «ΝΤΟΥΜΑ» συνδέει , «το δράμα του GERB στο Χάσκοβο με τις επιδοτήσεις του «προγράμματος ενεργειακής απόδοσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου