Σεπτεμβρίου 23, 2017

Ειδήσεις επί τροχάδην

Βουκουρέστι. Η Εθνικη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας, το DNA, κάλεσε την μουσουλμάνα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεβίλ Σαιντέχ απ' τη μειονότητα των Τατάρων και την ενημέρωσε ότι είναι ύποπτη σε υπόθεση διαφθοράς μόσχευμα. Η Σαιντέχ που εχει και το χαρτοφυλάκιο της Περιφερειακής Ανάπτυξης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες, επειδή η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Η Σαιντέχ ήταν η πρώτη επιλογή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για τη θεση του πρωθυπουργού , αλλά η υποψηφιότητά της απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Γιοχάνις. Η εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έχουν καλέσει για τις έρευνες κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες πολλά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργούς τον Σορίν Γκριντεάνου και τον Βίκτορ Πόντα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι απόφαση της Πρίστινα να αποσύρει την αίτηση ένταξης στην Interpol είναι μια διπλωματική νίκη της Σερβίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε πως η Πρίστινα δεν μπορεί να νικήσει τη Σερβία ούτε στη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η επικεφαλής της κλινικής Νευρο-Ογκολογίας του Σερβικού ιατρικού Κέντρου, Ντάνιτσα Γκρούισιτς, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην υγεία του πληθυσμού της Σερβίας πρέπει να προσδιορίζεται επιστημονικά μετά που θα πρέπει να κατατεθούν αγωγές στα δικαστήρια.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . Ο Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ I, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συναίνεση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία σχετικά με τη συνέχιση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι συναντήθηκε με τον φίλο του πρώην Πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς με τον οποίο συνδέεται με παντοτινή φιλία και του υποσχέθηκε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πάψει να φροντίζει τη «μικρή κροατική κοινότητα».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ραμούς Χαραντινάι αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση για την απαλλοτρίωση υπέρ του δημόσιου της ακίνητης περιουσίας, του χιονοδρομικού κέντρου στην Μπρέζοβιτσα. Η απόφαση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Μαυροβούνιο. Ο Πρωθυπουργός ο Ντούσκο Μάρκοβιτς ακολουθώντας τις Οδηγίες του Εσθονού της Φρειδερίκης, δήλωσε έτοιμος για συζήτηση με την αντιπολίτευση, αλλά μόνο εντός των θεσμικών οργάνων. «Η πρόσκληση για διάλογο με την αντιπολίτευση είναι ανοικτή. Τους έχω καλέσει σε διάλογο από τις 28 Νοεμβρίου, αλλά μποϋκοτάρουν τα θεσμικά όργανα για τα οποία εξελέγησαν και πρέπει να σέβονται», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
«Η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Δεν θα απαντήσουμε σε τελεσίγραφα με ημερομηνίες για νέες εκλογές. Εάν επιστρέψουν στα θεσμικά όργανα θα έχουμε ένα διάλογο που θα ανοίξει το θέμα των εκλογών, αυτός ήταν σαφές»,είπε.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με την Eurostat 685 άτομα κατέθεσαν αίτηση παροχής άσυλου στη Βουλγαρία το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπεντζέτ Πατσόλι συναντήθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη με την υπουργό Εξωτερικών της Κένυα ΑμαναΜοχάμεντ και μετά έγραψε στο Facebook:«Πιστεύουμε ότι η Κένυα θα αναγνωρίσει σύντομα το Κοσσυφοπέδιο».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κράτος Δικαίου άνοιξε το δρόμο στους έχοντες ποινικό μητρώο για να μετέχουν στις εκλογές. Ύστερα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή , (CEC) ανακάλεσε την απόφαση της για τον αποκλεισμό 87 υποψήφιων από τις δημοτικές εκλογές, επειδή είχαν ποινικό Μητρώο. Η Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Βαλντέτε Ντάκα σε δήλωση της είπε:«Είμαστε υποχρεωμένοι να ακυρώσουμε αποκλεισμού 87 υποψήφιων .Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενεργήσε σύμφωνα με το δίκαιο και εφάρμοσε το νόμο για τις γενικές εκλογές και τοπικές εκλογές και ήταν υποχρεωμένη να ενεργήσει όπως ενήργησε. Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εν τω μεταξύ, το μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής από το Δημοκρατικό Κόμμα Μπετίμ Γκιόσι σημείωσε ότι η απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου επιτρέπει σε όλους εκείνους που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα αλλά και εγκλήματα να μετέχουν στις εκλογές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε από τη Νεα Υόρκη ότι αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο επίσκεχη του στην Ουκρανία σε ένδειξη δυσαρέσκειας για το νόμο που το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας που περιορίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε μειονοτικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανικής. Σύμφωνα με το νέο νόμο, μετά την πέμπτη τάξη, όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται στα Ουκρανικά. Στην Ουκρανία ζουν περίπου 400.000 Ρουμάνοι. Ο κ. Κλάους Γιοχάνις είπε ότι συναρτήθηκε τυχαία στους διαδρόμους του ΟΗΕ και ότι «φυσικά χαιρέτησε ο ένας τον άλλον», ότι , «του τα είπε όλα αυτά», και ότι «θα ήθελε να δει κάποια πρόοδο με τον εκπαιδευτικό νόμο».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ομοσπονδία των συνδικάτων της Σερβικης Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι το καλάθι της νοικοκυράς με τετραμελή οικογένεια κόστιζε τον Αύγουστο στη Σερβική Δημοκρατία 1.850 BAM, και ότι ο μέσος καθαρός μισθός του Αυγούστου ήταν 832 BAM καλύπτοντας μόνο το 44,96%.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ .Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ντάμπαρ και Βοσνίας, Χρυσόστομος , δήλωσε ότι ο σερβικός λαός θα πρέπει να συνεχιστεί την παράδοση της οικοδόμησης εκκλησιών και μοναστηριών και για να αντισταθμίσει αυτα που δεν έχουν χτιστεί εδώ δεκαετίες και όσα καταστράφηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου