Σεπτεμβρίου 30, 2017

H 30η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

1439. Επιδρομή Τούρκων Ιππέων έφθασε μέχρι το Φριούλι.

1499. Τούρκοι επιδρομείς κατέστρεψαν την Κάσαρα κοντά στο Ούντινε.

1520. Ο Σουλεϊμάν ο πρώτος που είναι γνωστός ως Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής από τους Γάλλους και ως Νομοθέτης από τους Οθωμανούς ανέβηκε στο θρόνο.

1636. Ισχυρός σεισμός μεγέθους πιθανώς 7,1 Ρίχτερ έπληξε την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Νεκροί και οι τραυματίες.

1744. Κατά τον πόλεμο της Αυστριακή διαδοχής οι δυνάμεις του βασιλείου της Σαρδηνίας με τις οποίες συνεπραταν και 4000 Αυστριακοί ηττήθηκαν από τους Γάλλους και Ισπανούς στη μάχη της Μαντόνα ντελ Ολμο.

1745.Κατα τον δεύτερο πόλεμο για τη Σιλεσία μεταξύ του πρωσικού στρατού υπό τον Φρειδερίκο Β΄ και του ενωμένου αυστρο-σαξωνικού στρατού, υπό τον Κάρολο Αλέξανδρο της Λωρραίνης έγινε η Μάχη του Σορ, το σημερινό Τρουτνόφ στην Τσεχία, κατά την οποία ηττήθηκαν οι Αυστριακοί και οι Σάξωνες.

1773. Το Κοινοβούλιο της Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας απεδεχθη και ενέκρινε την πρώτη κατάτμηση της Πολωνίας.

1791 .Στο Παρίσι έγινε η τελευταία συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Οι βουλευτές επεφήμησαν τον βασιλιά. Ο λαός τον Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο.

1858. Σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη Σόφια.

1876 . Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου ενέκρινε τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

1879. Στη Βουλγαρία έγιναν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές.

1884. Υπογράφηκε τελωνειακή συμφωνία μεταξύ του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1911. Ο μητροπολίτης Γρεβενών,
Αιμιλιανός (Λαζαρίδης),
δολοφονήθηκε
από τους Βουλγάρους , ενώ πήγαινε
για να λειτουργήσει
στο χωριό Γκριντάδες.
Μαζί του δολοφονήθηκαν 
από τους κομιτατζήδες ο διάκονος Δημήτριος
και ο αγωγιάτης Αθανάσιος.
Μετά από έρευνες των κατοίκων
βρέθηκε το σώμα του Αιμιλιανού
μέσα στο δάσος στις 6 Οκτωβρίου 1911. Κηδεύτηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1911 στα Γρεβενά.




1912. Η Σερβία και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν επιστράτευση ενόψει του Βαλκανικού Πολέμου.

1915. Ο Σερβος στρατιώτης Ράντογιε Λιούτοβατς έγινε ο πρώτος στρατιώτης που κατέρριψε αεροπλάνο με πυρά εδάφους-αέρος

1922. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συμφωνία των Αγγλων, τωμ Γάλλων και των Ιταλών με τον Ινονού στη Διάσκεψης των Μουδανιών, με την οποία δόθηκε στους Τούρκους η Ανατολική Θράκη .

1923. Στη Βουλγαρία συνετρίβει η κομμουνιστική εξέγερση.

1938 . Έληξε η διάσκεψη του Μονάχου .Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ να προσαρτήσει τη Σουδητία για να αποτρέψει το μεγάλο ευρωπαϊκό πόλεμο. Κάτω από την πίεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, η Τσεχική κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμφωνήσει.

1939. Ο Βλάντισλάβ Σικόρσκι διορίστηκε πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της Πολωνίας.

1941. Το Σώμα Πάντσερ 2 υπό τον Χάιντς Γκουντέριαν εξαπέλυσε τη γερμανική επίθεση για την κατάληψη της Μόσχας. Γερμανών.

1949 .Έληξε η «αερογέφυρα» προς το αποκλεισμένο από τους; Σοβιετικούς Δυτικό Βερολίνου κατά την οποία αμερικανικά και η βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 277.264 πτήσεις μεταφεροντας 2.323.738 τόνους τροφίμων.

1954. Ματαιώθηκε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άμυνας, διότι η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να υποβάλει το γαλλικό Στρατό σε Ανώτατη Ευρωπαϊκη Διοίκηση.

1960 . Η κυβέρνηση της ΕΡΕ ανακοίνωσε την έκδοση λαχειοφόρου ομολογιακού δανείου 750.000.000 δραχμών, με ρήτρα δολαρίου και με επιτόκιο 5%.

1965.Οι κομμουνιστές επεχείρησαν πραξικόπημα για την κατάληψη της εξουσίας στην Ινδονησία, το οποίο συνετρίβει από τον στρατηγό Σουχάρτο και οδηγεί σε μία μαζική αντικομμουνιστική εκκαθάριση, με περισσότερους από 500.000 νεκρούς.

1966. Αποφυλακίστηκαν από τις φυλακές Σπαντάου ο μεταμεληθείς αρχιτεκτωνας του Γ.Ράιχ Άλμπερτ Σπέερ και ο επικεφαλής της Νεολαίας του Χίτλερ Μπάλντουρ φον Σίραχ, που εξέτισε όλη την ποινή του.Στην Αθήνα δημοσιεύτηκε το βούλευμα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1970. Ο Ρίτσαρντ Νίξον έφτασε στο Βελιγράδι, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη Γιουγκοσλαβία.

1979 . Ο Παναμάς ανέλαβε από τις ΗΠΑ τον έλεγχο της Ζώνης της Διώρυγας.

1986. Ισραηλινοί πράκτορες απήγαγαν από τη Ρώμη τον ισραηλινό πυρηνικό επιστήμονα Μορντεχάι Βανούνου.

1988 . Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο «Χέρφιλντ» του Λονδίνου.

1989.Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ανακοίνωσε από το μπαλκόνι της γερμανικής Πρεσβείας στην Πράγα πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και χιλιάδες πρόσφυγες της Ανατολικής Γερμανίας στις γερμανικές πρεσβείες της Πράγας και της Βαρσοβίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

1991. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπέδιο σε παράνομο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους του Κοσσυφοπεδίου. Την ίδια ημέρα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αϊτή ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.

1992. Οι πρόεδροι της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας Ντόμπιτσα Τσόσιτς και Φράνιο Τούτζμαν αναλάβαν τη δέσμευση να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επίλυσουν τα επίμαχα ζητήματα μεσω διαπραγματεύσεων. Την ίδια ημέρα στη Μόσχα μπήκε σε εφαρμογή το εβραϊκό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση με «κουπόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου