Οκτωβρίου 30, 2017

πΓΔΜ-BJRM: Θριάμβευσαν οι θαυμαστές του «Περικλή»

Η Κυβερνώσα κοινοπραξία επισφράγισε τη νίκη της στις αυτοδιοικητικές εκλογές της πΓΔΜ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, (SDSM), στο δεύτερο γύρο κέρδισαν σε 18 από τους 35 δήμους , και η αλβανική Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση, (DUI), σε 11.
Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε ότι οι εκλογές ήσαν νόθες. Λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ο Νίκολα Γκρουέφσκι με μια δραματική ομιλία, είπε ότι το VMRO-DPMNE δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα, και ότι οι εκλογές ήταν αντιδημοκρατικές, ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία , παρατυπίες και ότι η αστυνομία τρομοκράτησε τους ψηφοφόρους. 
«Λόγω του βιασμού της Δημοκρατίας και του κράτους, το VMRO-DPMNE δεν αναγνωρίζει τις εκλογές», είπε και ζήτησε νέες Εκλογές άμεσα, θέτοντας επτά όρους για να εξασφαλιστεί ελεύθερη και δίκαιη ψηφοφορία. Μεταξύ των όρων του Γκρουέφσκι είναι η απομάκρυνση του επικεφαλής της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής και ο διορισμός ειδικού εισαγγελέα που θα ερευνήσει τις παρατυπίες στις γενικές εκλογές του περασμένου έτους και στις τοπικές εκλογές.

Ο Ζάεφ απάντησε ότι «αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τους πολίτες της Μακεδονίας», ότι οι εκλογές ήταν, «γιορτή της δημοκρατίας», ότι έγιναν , «δημοκρατικές δίκαιες και καθαρές εκλογές», στις οποίες εκφράστηκε,
«η πραγματική εικόνα της βούλησης του λαού», που ψήφισε για , «αλλαγή, και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους», για μια «δίκαιη και οικονομικά ευημερούσα Μακεδονία», που θα είναι «κοινό σπίτι και πατρίδα», και που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ζάεφ κάλεσε το VMRO-DPMNE να επανεξετάσει τη στάση του. «Ελπίζω να βρουν τον τρόπο για να συμπεριφέρονται ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα και να συμμετάσχουν και να συμβάλουν εποικοδομητικά στη μεταρρύθμιση. Κάνω έκκληση προς την ηγεσία του VMRO-DPMNE να θέσει τα συμφέροντα των πολιτών, πάνω από όλα», δήλωσε ο Ζάεφ.
Ο επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας του DUI Άρμπερ Αντέμι δήλωσε ότι «η Εκτίμηση του Κόμματος είναι ότι οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και ότι οι πολίτες εξέφρασαν ελεύθερα τη θέλησή τους». «Η κυβέρνηση της Μακεδονίας απέδειξε την ικανότητα της για τη διοργάνωση δημοκρατικών εκλογών», είπε.

Οι σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους χθεσινούς 18 και τους 39 από τον πρώτο γύρο εξέλεξαν 57 Δημάρχους στους 81 δήμους της πΓΔΜ.
Το VMRO-DPMNE χθες πλειοψήφησε μόνο σε δύο δήμους .Συνολικά, το πρώην κυβερνών κόμμα εξέλεξε πέντε Δημάρχους.
Η SDSM κατάφερε να κερδίσει και στο Στιπ, το «Κάστρο» του VMRO-DPMNE.
Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος επικράτησε και στους Δήμους των Σκοπίων «Γαζί Μπαμπά» και «Ξυνό Νερό». (Κίσελα Βόντα).
Το DUI κέρδισε νίκησε τους ανταγωνιστές του τη «Συμμαχία» και το κίνημα «ΜΠΕΣΑ», σε 11 δήμους. Στο Τετοβο επανεξελέγη η κ. Τεούτα Αρίφι ενώ ο υποψήφιος του κ. Αχμέτι κατάφερε την έκπληξη και κέρδισε στη Στρούγκα τον ηγέτη της Συμμαχίας Ζιγιάντιν Σέλα.
Η «Συμμαχία» κατάφερε να κερδίσει το Γκόστιβαρ. Έναν δήμαρχο έβγαλε η Μπέσα και ένας ήταν Ανεξάρτητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου