Οκτωβρίου 27, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποφάσισε χθες να διαβιβάσει στον αρμόδιο εισαγγελέα πειθαρχικής δίωξης , την έκθεση του Κέντρου Έρευνας Εγκλημάτων Πολέμου της Σερβικής Δημοκρατίας μαζί με τα πρακτικά της συζήτησης, για τους δικαστές που υπήρξαν στρατοδίκες του μουσουλμανικού στρατού και διέταξαν τη φυλάκιση και το βασανισμό Σέρβων. Ο Πρόεδρος του Ανώτατου δικαστικού και εισαγγελικού Συμβουλίου, Μίλαν Τεγκέλτια δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης , το Συμβούλιο των Υπουργών και το Κοινοβούλιο να συμπληρωθεί επειγόντως το άρθρο 44 του νόμου περί ου Ανωτάτου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση ενός δικαστή ή εισαγγελέα από το γραφείο του χωρίς να ολοκληρωθεί προηγουμένως η πειθαρχική διαδικασία. Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Εγκλημάτων Πολέμου της Σερβικής, Μίλοραντ Κόιτς δήλωσε ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικούς Συμβουλίου άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας σχετικά με το έργο της δικαιοσύνης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.


ΤΑΛΙΝ. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς μίλησε στο Ταλίν με την Πρόεδρο της Εσθονίας, την Κέρστι Κάλιουλαϊντ, για την διαδικασία της Ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Τσόβιτς είπε ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη προσηλωμένη στην ενίσχυση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και ότι όλα τα θεσμικά όργανα εφαρμόζουν της «προϋποθέσεις του Ταλίν» και θα ενεργοποιηθεί από το τέλος του έτους το σχέδιο δράσης με το ΝΑΤΟ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της UNMIK στο Κόσσοβο Ζαχίρ Τανίν και τόνισε ότι η Σερβία επιμένει στην διατηρήσει της υπάρχουσας διαδικασίας για τη συζήτηση στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της έκθεσης σχετικά με το έργο της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε απάντηση των δηλώσεων του Μπράιαν συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σερβία, Αλέξανδρο Τσεπούριν, και συμφωνήσαν να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για τον πανηγυρικό εορτασμό της 180ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.


ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ ζήτησε με δηλώσεις του υπεύθυνη στάση από όλους απέναντι στα προβλήματα της εθνικής ασφάλειας, και είπε ότι τον ανησυχούν οι εντάσεις ποτ εκδηλώνονται. «Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες απεργούν και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας ανέστειλαν προγραμματισμένες πτήσεις», είπε. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας πήρε το μέρος των πιλότων και χαρακτήρισε ως «κατανοητή» την απογοήτευση τους που έχει, «κοινωνικές, τεχνικές και ψυχολογικές» αιτίες. Νωρίτερα χθες η Επιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας σχετικά με την πρόσφατη στάση των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας που αρνήθηκαν να εκτελέσουν προγραμματισμένες πτήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ, κατέθεσε ότι «οι πιλότοι δεν γνώριζαν τα σχέδια του υπουργείου για την επισκευή των MіG και την αγορά νέων αεροσκαφών». 

ΣΚΟΠΙΑ. Η Εισαγγελία της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα με βάση τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αντιπολίτευσης Νίκολα Γκρουέφσκι για εκλογικές παρατυπίες και για υποκλοπή των συνομιλιών του από την κυβέρνηση.

ΣΟΦΙΑ. Η  υπουργός της Δικαιοσύνης της Σερβίας  Νέλα Κουμπούροβιτς, που μετέχει στην διάσκεψη των υπουργών δικαιοσύνης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι η ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος είναι ένας από τους κύριους στόχους του Σερβικού Υπουργείου Δικαιοσύνης όπως ορίζεται από το κεφάλαιο 23 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η κ. Κουμπούροβιτς συναντήθηκε και με τον υπουργό Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου , Ζόραν Παζίν και συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κοινή Επιτροπή για την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έφτασε στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο την Πέμπτη το βράδυ για μια επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της σερβικής οντότητας και η αντιπολίτευση πρέπει να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ζητήματα στρατηγικής σημασίας για εθνικό συμφέρον, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα τέτοια προοπτική οπότε τη λύση θα την δώσει ο λαός στις επόμενες εκλογές. Η κ. Τσβιγιάνοβιτς είπε ακόμα ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι καλύτερη φέτος από ό, τι την ίδια περίοδο πέρσι και ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Η σερβική κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας για την ίδρυση της Κοινότητας Μεταφορών των δυτικών Βαλκανίων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά το άνοιγμα των προσφορών για την εξαγορά της άλλοτε κολοσσιαίας Γιουγκοσλαβικής φαρμακευτικής εταιρίας «Γκαλένικα» ανακοινώθηκε ότι η «EMS» της Βραζιλίας μεσω της θυγατρικής της «Aelius» που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο προσέφερε 16 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του 93.7% της «Γκαλένικα».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου και οικονομικών σχέσεων, Μίρκο Σάροβιτς, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος εταίρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και ότι οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων προς την Τουρκία θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρωθυπουργός Μιχάι Τουντόζε δήλωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος θα είναι κάτω του 2,97% και όχι άνω του 4%, όπως ανακοινώθηκε από τον φιλελεύθερο Ευρωβουλευτή Ντανιέλ Μπούντα.
Σε ερώτηση αν είναι δυσαρεστημένος από υπουργό οικονομικών Ίων Μίσα ο πρωθυπουργός διέψευσε τις πληροφορίες και είπε ότι «δεν είναι αλήθεια,ότι σκοπεύει να ζητήσει την αντικατάσταση του».


\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου