Οκτωβρίου 20, 2017

Ειδήσεις επί τροχάδην

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Χάγης, επιβεβαίωσε ότι το δικαστήριο θα σταματήσει επίσημα εργάζεται στις 31 Δεκεμβρίου.

ΣΟΦΙΑ. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπή, (AJC) Δαβίδ Xάρρις, σε συνέντευξη στην βουλγαρική εφημερίδα «24 Ωρες», είπε ότι κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, και την Υπουργό Εξωτερικών, με μέλη της εβραϊκής κοινότητας, και με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ. «Είμαστε πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουμε τη Βουλγαρία να γίνει μέρος τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της διατλαντικής κοινότητας. Γι αυτό το λόγο ενθουσιαστήκαμε από το γεγονός ότι η Βουλγαρία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ,» είπε ο κ. Δαβίδ Χάρρις και πρόσθεσε ότι ως ένας (Πατριώτης) Αμερικανός, ελπίζει ότι τα (μεταχειρισμένα) F-16 θα είναι τελικά το αεροπλάνο που θα επιλεγεί για τον εκσυγχρονισμό της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου , (DF), Αντρίγια Μάντιτς, δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστήριου της Πόντγκορίτσα, με την οποία καταδικάστηκε βουλευτής Μίλαν Κνέζεβιτς σε επτά μήνες φυλάκιση επειδή έσπρωξε ένα αστυνομικό, αποτελεί επίθεση του καθεστώτος εναντίον του Μετώπου.

ΣΚΟΠΙΑ . Προφυλακίστηκαν για 30 ημέρες δέκα ύποπτοι για απόπειρα δολοφονίας του Ζιγιάντιν Σέλα στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε χθες την αύξηση των κατώτατων συντάξεων και το νόμο για τις ξένες επενδύσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Συνελήφθησαν με βάσει ένταλμα της Ιντερπόλ οι καταζητούμενοι από τον Ύπατο Μπέιλι και την μανδάμ Κάτιτσα σκοπιανοί πράκτορες Γκόραν Γκρουέφσκι και Νίκολα Μποσκόσκι, που οποίοι διέφευγαν τη σύλληψη για τρείς μήνες. Οι δυο καταζητούμενοι είχαν κατηγορηθεί από την Κάτιτσα, του Κράτους Δικαίου, οτι συμμετείχαν στις παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην πΓΔΜ και στις 18 Ιουλίου, το ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων διέταξε την προφυλάκιση τους. Επειδή όμως καθυστέρησε η έκδοση του εντάλματος για 24 ώρες μπόρεσαν και εγκατέλειψαν την πΓΔΜ και εγκαταστάθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα. Το Υπουργείο Εσωτερικών στα Σκόπια δήλωσε χθες ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τη σύλληψή τους, αλλά, μόλις αυτό συμβεί, θα κάνει τις πρέπουσες ενέργειες για την έκδοση τους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι Στρατηγοί και οι ανώτεροι αξιωματικοί του Γιουγκοσλαβικού Στρατού (VJ) που διοίκησαν μεγάλες μονάδες κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1998-99 στο Κοσσυφοπέδιο θα διδάξουν στη στρατιωτική ακαδημία του Βελιγραδίου, όπως έγραψε η εφημερίδα «Vecernje Νovosti».Ο Υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι στους πρώην διοικητές θα πρέπει να δοθεί« ρόλος» στην στρατιωτική εκπαίδευση. «Έχουμε προβλέψει ότι εξέχοντες διοικητές που πολέμησαν θα δώσουν διαλέξεις στους δοκίμους, αλλά στους υπηρετούντες αξιωματικούς. «Οι στρατηγοί που πολέμησαν έχουν πολλά να διδάξουν στους νεότερους συναδέλφους τους», είπε ο Βούλιν και πρόσθεσε ότι, «κατά κάποιο τρόπο, αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε μια αδικία που έγινε σε αυτά τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με την «Vecernje Νovosti», μεταξύ εκείνων που θα επιστρέψουν ως Λέκτορες είναι ο τέως διοικητής του τρίτου σώματος στρατού, στρατηγός Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, που τον φυλάκισε το ΝΑΤΟ στη Χάγη. Επίσης θα διδάξει ο απόστρατος στρατηγός Μπόζινταρ Ντέλιτς που τωρα είναι μέλος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), του Σεσελι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο στρατός της Σερβίας είναι ισχυρότερος σήμερα από ότι πριν από τρία με τέσσερα χρόνια, και ότι μια διαφορετική εικόνα της Σερβίας και μια διαφορετική δύναμη του στρατού , θα παρουσιαστούν σήμερα στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι το συμφέρον του Βελιγραδίου είναι να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Γερμανία, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία και την επιρροή του Βερολίνου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της διεθνούς πολιτικής.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ο Μιχαήλ Κωσταράκο, και δήλωσε ότι στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας είναι να διατηρήσει το καθεστώς του στρατιωτικά ουδέτερου κράτους.

ΣΟΦΙΑ. Αυξήσεις στη ζούλα δίνει ο Μπορίσωφ. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «αύξηση», η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ης κυβερνήσεως, επαναπροσδιορίστηκαν οι μισθοί των υφυπουργών και των επικεφαλής των πολιτικών Γραφείων των υπουργών . Με το νέο «σύστημα» οι υφυπουργοί θα πάρουν αύξηση 2000 λέβα. Ο Μπόρισοφ έτσι ανακάλεσε προηγούμενη δίκη του απόφαση με την οποία επέβαλε ανώτατο όριο για τους μισθούς των υφυπουργών τα 1.600 λέβα.

ΜΟΣΤΑΡ. Ο ηγέτης των Κροατών Ντράγκαν Τσόβιτς είπε ότι το θέμα της συνταγματικότητας των Σέρβων στο καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα «αξίζει περισσότερη προσοχή από αυτή που μπορεί να του της δοθεί κατά την προεκλογική περίοδο».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Περίπου 8000 εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας διαμαρτυρήθηκαν χθες στο Βουκουρέστι για τον νόμο για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου