Οκτωβρίου 28, 2017

Ο Ντόντικ καταγγέλλει τις παρανομίες σε βάρος της σερβικής οντότητας

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ με στην επιστολή του με την οποία διαβίβασε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την 18η έκθεση προς το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν παράνομο μετασχηματισμό του συνταγματικού συστήματος που εγγυάται
η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και ζήτησε την μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Επιστολή του Ντόντικ επισημαίνει επίσης το πρόβλημα με τις προσπάθειες μεταγραφής της ιδιοκτησίας της Σερβικής Δημοκρατίας στα στρατιωτικά στρατόπεδα και εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για την απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης, την οποία ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας υποβάλλει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, περιγράφεται η παράνομη ανατροπή της αποκεντρωμένης συνταγματικής δομής της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, την παραβίαση των συμβατικών δικαιωμάτων και των μηχανισμών προστασίας της Σερβικής Δημοκρατίας και του σερβικού λαού και επιδείνωση της δυσλειτουργικότητας του κράτους. «Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει καταφύγει εδώ χρόνια σε παράνομες αποφάσεις και εξαναγκασμούς, εφαρμόζοντας έτσι το σχέδιο του Ισλαμιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης και άλλων Βοσνιακών κομμάτων για συγκεντρωτική εξουσία. Δεδομένου ότι οι ονομαζόμενες εξουσίες της Βόννης του Ύπατου έχουν απαξιωθεί και δεν εφαρμόζονται πια, το SDA έχει καταφύγει στα δικαστικά όργανα του κράτους τα οποία ελέγχει , όπως το παράνομα δημιουργηθέν Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και το Γραφείο της εισαγγελίας , που υπονομεύουν περαιτέρω την συνταγματική αυτονομία των δύο οντοτήτων», τονίζεται στην επιστολή Ντόντικ.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης υπογραμμίζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και της κατάργησης των ξένων δικαστών. «Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1995 , οι αλλοδαποί δικαστές έπρεπε να παραμείνουν μόνον για μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι νόμιμο , λόγω της έλλειψης ανεξαρτησίας, και της παρουσίας των ξένων δικαστών. Οι ξένοι δικαστές συμμαχούν με τους Βόσνιους δικαστές που ακολουθούν την ατζέντα του Ύπατου Εκπροσώπου και του SDA. Η παρουσία των ξένων δικαστών δεν είναι συμβατή με την Κυριαρχία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», αναφέρει η επιστολή Ντόντικ.

Στο τρίτο μέρος της έκθεσης περιγράφεται το γιατί οι μουσουλμάνοι επιδιώκουν η Σερβική Δημοκρατία να μεταβιβάσει την κυριότητα της στα στρατιωτικές στρατόπεδα και εξηγείται γιατί αυτό είναι παράνομ και θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση.

Το τέταρτο μέρος της έκθεσης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει την άποψή της σχετικά με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και το δικαίωμα να καλέσει δυνητικά δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα.

Στο πέμπτο μέρος τονίζεται η ανάγκη για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τονίζεται ότι το SDA χρησιμοποιεί για να επιβάλει την πολιτική του ατζέντα, και επισημαίνεται ότι η εισαγγελίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης εδώ και χρόνια διατάσσει έρευνες και ασκεί διώξεις που δεν στηρίζονται στους νόμους , αλλά σε πολιτική βούληση. «Οι δικαστικοί θεσμοί σε κρατικό επίπεδο συνεχίζουν την πολιτική διακρίσεων κατά των Σέρβων που υπήρξαν θύματα εγκλημάτων πολέμου. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η επαίσχυντη αθώωση του Νάσερ Όριτς από το Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», τόνισε ο Ντόντικ προς τον Γκουτιέρες.

Στο έκτο μέρος της έκθεσης υπογραμμίζεται η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε το Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκή και διεθνή πρότυπα.

Το έβδομο μέρος της έκθεσης ασχολείται με αυξανόμενη ανησυχία της Ευρώπης επειδή η Βοσνία και Ερζεγοβίνη μετατρέπεται σε ένα «ασφαλές καταφύγιο» για τζιχαντιστές και επισημαίνει ότι το SDA που εμπνέεται από την ισλαμιστική ιδεολογία, προσκάλεσε τους Μουτζαχεντίν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια του πολέμου και συνεχίζει να διατηρεί στενούς δεσμούς με ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Το όγδοο κεφάλαιο αναφέρεται στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εισηγήθηκε η ΕΕ,  και στο ένατο Κεφάλαιο διατυπώνεται η απαίτηση η διεθνής κοινότητα να τηρεί την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και ζητά το κλήσιμο επιτέλουςτου γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου