Νοεμβρίου 13, 2017

Η 13η Νοεμβρίου/31η Οκτωβρίου στην Ιστορία

1002. Ο Άγγλος βασιλιάς Έθελρεντ του Ουέσσεξ διέταξε τη θανάτωση όλων των Δανών στην Αγγλία.

1093 .Οι Άγγλοι νίκησαν τους Σκωτσέζους στη μάχη του Άνικ. Ο Μάλκολμ Γ΄ και ο γιος του, Εδουάρδος, σκοτώθηκαν.

1474 . Η μάχη του Ερικούτ μεταξύ των Συμμάχων του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΧΙ, και της Συμμαχίας του Κάρολου της Βουργουνδίας. Νίκησαν οι Ελβετοί και αυστριακοί στρατιώτες των Συμμάχων του Λουδοβίκου.

1475. Η μάχη του Πλάντα στην Ελβετία όπου οι γερμανόφωνοι νίκησαν τα στρατεύματα της Σαβοΐας.

1502 . Η Ενετική Γερουσία έδωσε στον εκδότη Άλδο Μανούτιο το μονοπώλιο να χρησιμοποιεί πλάγιους χαρακτήρες.

1553. Η καθολική Μαρία Α΄ Τυδώρ της Αγγλίας καταδίκασε σε θάνατο τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι Τόμας Κράνμερ.

1646 . Οι Ενετοί παρέδωσαν το Ρέθυμνο στον Ντελή Χουσεΐν Πασά.

1708. Κατά τη διάρκεια της Βορείου Πολέμου τα ρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μενσικοφ κατέλαβαν το Μπατούριν έδρα του προδότη Χατμάνου Ιβάν Μαζέπα. Ο Ιβάν Μαζέπα στη Μάχη της Πολτάβα, εγκατέλειψε με το στρατό του τον τσάρο Πέτρο και τάχθηκε με το μέρος του καρόλου της Σουηδίας και έκτοτε παρέμεινε το συνώνυμο του δικούς μας Εφιάλτη για τους Ρώσους .Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει αναθεματίσει από τις αρχές του 18ου αιώνα και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ‘άρση του αναθέματος.

1857. Στις 13/25 Νοεμβρίου Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη .

1887. Συγκρούσεις των Μαρξιστών με την αστυνομία στο Λονδίνο σε διαδήλωση για την ανεργία. Πολλοί τραυματίες. Έμεινε στην ιστορία σαν Ματωμένη Κυριακή.

1902. Η Περσία υπέγραψε συνθήκη με τη Ρωσία για προτιμησιακά τιμολόγια που επέβαλαν διακρίσεις στα βρετανικά αγαθά.

1910. Στο Μεξικό, εκδηλώθηκε η επανάσταση των αγροτών με ηγέτες τον Πάντσο Βίγια και τον Εμιλιάνο Ζαπάτα . Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1917, σκοτώθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

1916 . Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε η μάχη του Σομ.

1917 . Στο Μπακού το Σοβιέτ των εργατών ανέλαβε την εξουσία. Οι Κοζάκοι του στρατηγού Κρασνόφ ηττήθηκαν από τους Κόκκινους και έληξε η προσπάθεια του 13ου συντάγματος (26 Οκτωβρίου /8 Νοέμβριου - 31 Οκτωβρίου/13 Νοεμβρίου) να μπεί στην Αγία Πετρούπολη και να αποκαταστήσει την ισχή της προσωρινής κυβέρνησης του Κερένσκι. Στη Φιλανδία ξεκίνησε γενική απεργία. Στο Παρίσι σχημάτισε κυβέρνηση ο Ζώρζ Κλεμανσώ
1918 . Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου,τα Συμμαχικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, και ο στόλος της Αντάντ αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Στη ναυτική συμμαχική μοίρα, συμμετείχαν και τα ελληνικά θωρηκτά «Κιλκίς» και «Αβέρωφ», που αγκυροβόλησαν μπροστά από τα ανάκτορα του Ντόλμα Μπακτσέ, ώστε η ελληνική σημαία να είναι πλέον ορατή από την Αγία Σοφία. Στα μάτια των Ελλήνων της Πόλης ήταν τα πρώτα Ελληνικά Πολεμικό πλοία που αγκυροβόλησαν στην Κωνσταντινούπολη μετά από το 1453! Την ιδια ημέρα ο βελγικός Στρατός εισήλθε στις Βρυξέλλες. Με ψήφισμα της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Μπολσεβίκων ακυρώθηκε η συνθήκητου Μπρεστ-Λιτόφσκ .

1929. Άρχισε να λειτουργεί στη Βασιλεία η Bank for International Settlements για να διαχειριστεί τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.

1936. Η Γερμανία και η Ιταλία αναγνώρισαν την κυβέρνηση του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο στην Ισπανία.

1940. 17η ημέρα του Πολέμου. Ο Κατσιμήτρος έδωσε στο 5/42 διαταγή προέλασης προς την γενική κατεύθυνση Κοκλιοί-Μονή Σωσσίνου, Στην Αθήνα υπογράφηκε η απόφαση για τη συγκρότηση του «Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών» με πρώτο Διοικητή τον Σαμιακό Λοχαγό Μάρκο Κλαδάκη. Στο μέτωπο της Θεσπρωτίας τα χαράματα της 13ης Νοεμβρίου 1940 εμφανίστηκαν στον Λόφο Προφήτης Ηλίας Κρύας Βρύσης, άνδρες του 240 Συντάγματος Πρεβέζης με Διοικητή τον Ταγματάρχη Τζίμα .
Το απόσπασμα Λιούμπα είχε περάσει υποχωρώντας ατάκτως από την Κρύα Βρύση στις 2 Νοεμβρίου. Στις 3 την κατέλαβε το ιταλικό ιππικό και στις 4 εμφανίστηκαν οι αλβανοί Τσέτες.

1941. Το βρετανικό αεροπλανοφόρο "HMS Ark Royal" τορπιλίστηκε κοντά στο Γιβραλτάρ από το γερμανικό υποβρύχιο U-81 και βυθίστηκε.

1942. Μετά από μακρά μάχη με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς οι Βρετανοί κατέλαβαν το Τομπρούκ. Άρχισε η ναυμαχία στο Γκουανταλκανάλ.

1943. Έληξε η Μάχη του Κιέβου με νικη των Σοβιετικών.

1944 . Οι Παρτιζάνοι του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μπήκαν στα Σκόπια μετά την παράδοση των Βουλγάρων.

1945. Ο στρατηγός Ντε Γκώλ έλαβε τις ψήφους 555 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης ως Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλίας στην οποία μετείχαν και πέντε κομμουνιστές υπουργοί. Στην Βουλγαρία το Πατριωτικό Μέτωπο με επικεφαλής τους κομμουνιστές κέρδισε τις «εκλογές» τις οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση.

1960.Αρχισε ένοπλη αντικυβερνητική εξέγερση στη Γουατεμάλα.

1966. Ο ισραηλινός στρατός διέσχισε το ιορδανικό σύνορα κοντά στη Χεβρώνα και κατέστρεψε το χωριό Σάμου που είχε 4.000 κατοίκους.

1970. Στη Συρία ο Χαφέζ αλ-Άσαντ με στρατιωτικό πραξικόπημα κατέλαβε την εξουσία.

1971.Το αμερικανικό διαστημικό όχημα Mariner 9 τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Άρη και έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από έναν άλλο πλανήτη.

1974. Στις ΗΠΑ, στην Οκλαχόμα , βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της η ακτιβίστρια Κάρεν Σιλκγουντ, που είχε μηνύσει την πολυεθνική Kerr-McGee, στης οποίας το  πυρηνικό εργοστάσιο εργαζόταν , και μολύνθηκε. 

1974 . Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κατηγόρησε το Σιωνισμό ως κύρια αιτία των συγκρούσεων στην περιοχή.

1976. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υιοθέτησε ψήφισμα για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και για την επιστροφή των προσφύγων στον τόπο τους.

1980 . Το αμερικανικό διαστημόπλοιο Voyager1 έστειλε τις πρώτες εικόνες του Κρόνου.

1985.Το ηφαίστειο Ρουίς εξερράγη στην Κολομβία. Προκαλώντας το θάνατο 23 χιλιάδων στην πιο θανατηφόρα ηφαιστειακή καταστροφή του 20ου αιώνα.

1986. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν παραδέχθηκε το ενδεχόμενο μιας μυστικής συμφωνίας σχετικά με τις παραδόσεις των αμερικανικών όπλων προς το Ιράν.

1987. Δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της Ολομέλειας της Κομματικής Οργάνωσης της Μόσχας στην οποία ο Γκορμπατσόφ είπε : «Σύντροφε Γέλτσιν βάζετε την προσωπική σας φιλοδοξία πάνω από τα συμφέροντα του κόμματος ..."

1991. Εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειψαν Ντουμπρόβνικ μετά την εκεχειρία που συμφωνήσαν ο ομοσπονδιακός στρατός ( JNA) και οι κροατικές δυνάμεις.

1992 .Η Ολλανδία επικύρωσε τη συνθήκη του Μάαστριχ.

1994. Οι Σουηδοί ψηφίσαν στο δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 52,2 % .

2000.Αναστάλλη η λειτουργία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε συσταθεί το 1948 με τη συνθήκη των Βερσαλιών, με σκοπό την κοινή άμυνα, ως ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ.

2001. Οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν αμαχητί την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, επιτρέποντας την κατάληψη της από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις της «Βόρειας Συμμαχίας».Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επέτρεπε τη δημιουργία στρατοδικείων για να δικαστούν αλλοδαποί για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές πράξεις κατά των ΗΠΑ.

2002.Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας από τη βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Πρεστιζ», που μετέφερε 70.000 τόνους πετρελαίου.

2015 .Τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 352 τραυματίστηκαν από μια σειρά συγχρονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου