Νοεμβρίου 24, 2017

Η 24η Νοεμβρίου στην Ιστορία

380 . Θριαμβευτική είσοδος του Θεοδόσιου Α΄ στην Κωνσταντινούπολη. μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση των Γότθων.

885.Πολιορκία του Παρισιού από τους Βίκινγκς.

1429. Εκατονταετής Πόλεμος. Η Ιωάννα της Λωραίνης πολιόρκησε ανεπιτυχώς τη Λα Σαριτέ-σιρ-Λουάρ.

1542. Μάχη μεταξύ Άγγλων και Σκοτσέζων στο Σόλγουέι Μός. O Στρατός του Ερρίκου του 8ου νίκησε τον Τζέιμς τον 5ο.

1587.Κατά τον όγδοο θρησκευτικό πόλεμο των τριών Ερρίκων, (Ερρίκος Γ’ του Βαλουά, Ερρίκος των Βουρβόνων και Ερρίκος της Γκιζ.) ανάμεσα σε καθολικούς και Προτεστάντες η μάχη στο Auneau.
1643. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο τα Βαυαρικά και τα Αυτοκρατορικά προσέβαλαν το χειμερινό στρατόπεδο των Γάλλων στο Tούτλινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβεργη .Σκότωσαν 3-4.000 και έπιασαν 7000 αιχμαλώτους.

1823. 24 Νοεμβρίου/ 5 Δεκεμβρίου. Οι αγγλόφιλοι στο βουλευτικό καθαίρεσαν τον μινίστρο της Οικονομίας Χαραλάμπης Περούκα και τον υπουργό των Εσωτερικών Ανδρέα Μεταξά 1826.

24 Νοεμβρίου/ 5 Δεκεμβρίου. Η καταστρεπτική για τους Τούρκους μάχη της Αράχωβας. 300 τουρκικά κεφάλια, μεταξύ τους και αυτά του Μουσταμπέη και του Κεχαγιαμπέη, στήθηκαν ως τρόπαιο στην θέση Πλόβαρμα σε απόδοση δικαιοσύνης για την σφαγή του Μεσολογγίου. Ο Καραϊσκάκης απέδωσε την νίκη του στην βοήθεια του Αϊ-Γιώργη.

1859. Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσίευσε το έργο του «Η καταγωγή των ειδών».

1905. Έναρξη της εξέγερσης των Ναυτών Σεβαστούπολη με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Πιότρ Σμιντ.

1912. 24 Νοεμβρίου/7 Δεκεμβρίου . Ο Ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Τένεδο, ενώ απόσπασμα από 2 Τάγματα Πεζικού και μία Πυροβολαρχία αποβιβάστηκε και απελευθέρωσε τους Αγίους Σαράντα.

1914. Ο Μουσολίνι αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας.

1915. Οι Βούλγαροι κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.

1920. 24 Νοεμβρίου/7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την επιστροφή του Κωνσταντίνου , (διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου / 5 Δεκεμβρίου 1920), που ανακοίνωσε
η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη , το 98% του Ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας. Παρά την αποχή των Βενιζελικών ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ήταν κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές της 25ηςΟκτωβρίου/7 Νοεμβρίου.

1940 . Το Γ’ Σ.Σ. προωθήθηκε από την Κορυτσά και απελευθέρωσε τη Μοσχόπολη και τις περιοχές Βυθκούκι, Καστάνιανη, Κακρύκαμπος, και Ακροράχη. Η Σλοβακία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο.

1941. Στη Σερβία οι Γερμανοί επιτέθηκαν στους Παρτιζάνους στην Ούζιτσε. 1943. Ο δεύτερος βομβαρδισμός της Σόφιας από το βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη.
1953. Ο υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του Παπάγου,
Σπ. Μαρκεζίνης, ανακοίνωσε την νέα δραχμή . Η ισοτιμία δραχμής-δολαρίου έγινε ένα δολάριο προς τριάντα δραχμές και όχι προς τριάντα χιλιάδες, όπως ήταν προηγουμένως. Κόβονται κέρματα από 5λεπτο μέχρι 10δραχμο.Εκδίδεται εσωτερικό προαιρετικό δάνειο.

1956. Ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ για την αποκατάσταση της «εθνικής αυτονομίας» της Καλμικίας, της Ινγκουσετίας, της Δημοκρατίας της Μπαλκάρια, της Δημοκρατίας των Καρατσάι – Τσερκεσίων και της Δημοκρατίας της Τσετσενίας.

1961. Δήλωση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων.

1963. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη του, (22 Νοεμβρίου 1963) ο πράκτορας της Cia Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον προέδρο Τζον Φ. Κέννεντυ εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση, από τον Τζακ Ρούμπι , κατά τη μεταγωγή του στη φυλακή.

1966. Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1969. Η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επικύρωσαν τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Προσθαλασσώθηκε το «Απόλλων 12».

1972. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ υιοθέτησε ψήφισμα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1974 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ και ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ συμφώνησαν στο Βλαδιβοστόκ για τον περιορισμό των επιθετικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

1987.Παραιτήθηκε μετά την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Σημίτης.

1989. Βελούδινη επανάσταση. Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων στην Πράγα, παρατήθηκε το σύνολο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας.

1992. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αφαιρέσει το όνομα “Μακεδονία” από το όνομά της, προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση.

1993. Στην Κίνα, ανακαλύφθηκε αρχαία Ελληνική πόλη, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

1995. Στην Ιρλανδία με δημοψήφισμα νομιμοποιήθηκε το διαζύγιο.

1998. Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απομάκρυνε των Αρχηγό του Γιουγκοσλαβικού Επιτελείου Μομτσίλο Πέρισιτς.

2000. Περίπου 900.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, κατα των τρομοκρατικών ενεργειών της ETA. Στο κεφάλι της πορείας ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ . Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα μετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάγκρεμπ. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Σέρβου επίσημου στην Κροατία από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

2003.Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γλασκόβης, καταδίκασε σε 27 χρόνια φυλάκισης τον πράκτορα των λυβικών μυστικών υπηρεσιών Αμπτνελ Μπασετ Αλί αλ-Μεγκράχι, που δήλωσε ένοχος για την καταστροφή του αεροσκάφους της Παναμέρικαν πάνω από τη λίμνη Lockerbie της Σκωτίας, το 1998.

2015 . Η Τουρκική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24 στα σύνορα με τη Συρία και σκοτώθηκε ο ένας από τους δύο πιλότους Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τύνιδα και σε ξενοδοχείο στη πόλη Αλ-Αρίς της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου