Νοεμβρίου 24, 2017

Ο Χαραντινάι θέλει διαιτησία για τα σύνορα του Κοσσόβου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε, ότι η συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο δεν είναι καλή και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πρίστινα και η Ποντγκόριτσα θα συμφωνήσουν σε διεθνή διαιτησία για τη χάραξή τους. Σύμφωνα με τον Χαραντινάι, «η υπάρχουσα συμφωνία δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου κι αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη διεθνή διαιτησία ή για διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με το Μαυροβούνιο».
Ο αδελφός του πρωθυπουργού Νταούτ Χαραντινάι δήλωσε ότι «σέβεται τις ΗΠΑ», «αλλά τα σύνορα του Κοσσόβου είναι στην Κούλα», και κάλεσε και αυτός τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την ιδέα για την επαναδιαπραγμάτευση των συνόρων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε την επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Πρίστινα και το Πρίζρεν. Μετά την καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων, ο υποψήφιος της «Σερβικής Λίστας» Μπόζινταρ Ντεγιάνοβιτς είναι ο νέος δήμαρχος του Δήμου Κλοκότ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η «Σερβική Λίστα» δήλωσε ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για τον Στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς δεν εκφράζει τους Σέρβους Υπουργούς.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΆΙΡΕΣ. Ο σέρβος υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς εκτίμησε ότι μετα την απόφαση της Γουινέας-Μπισσάου και του Σουρινάμ για ανάκληση της απόφασης για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, θα αποδειχτεί ότι η λίστα της Πρίστινα των 114 χωρών που την αναγνωρίζουν ήταν «ένα πολύχρωμο ψέμα», και ότι «τελικά ο αριθμός θα πέσει κάτω από τις 100».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι βουλευτές του Κυβερνώντος Συνασπισμού (του Ουτσεκά) αποχώρησαν χθες από τη σύνοδο της Συνέλευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόσφατο σκάνδαλο με την αποστολή της EULEX. Ο βουλευτής του PDK Μεμλί Κράσνικι κάλεσε όλους τους βουλευτές να τους ακολουθήσουν. Η Συνέλευση της Πρίστινα θα συνεδριάσει σήμερα στις 11.00. Ο Αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αυτοδιάθεσης , Γκλάουκ Κονιούφτσα, δήλωσε ότι η απόφαση του κυβερνώντος συνασπισμού να αποχωρίσουν από την σύνοδο λόγω του σκανδάλου της EULEX σχετίζεται στην πραγματικότητα με το ειδικό δικαστήριο, που θα δικάσει τα μέλη του ΟΥΤΣΕΚΑ. «Τώρα που βλέπουν την επικείμενη καταιγίδα από το ειδικό δικαστήριο, είναι έτοιμοι να κάψουν το Κοσσυφοπεδίου αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατήρι», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου