Νοεμβρίου 11, 2017

H 11η Νοεμβρίου στην Ιστορία

1190 . O βασιλιάς της Σικελίας Ταγκρέδος υπέγραψε στη Μεσσήνη συνθήκη με τον Ριχάρδο της Αγγλίας, με την οποία απελευθέρωσε την αδελφή του Ριχάρδου Ιωάννα, συζύγου του θανόντος Γουλιέλμου Β' που ο Ταγκρέδος την είχε φυλακίσει, την επιστροφή της προίκας της την εκπλήρωση των οικονομικών υποσχέσεων του προκατόχου του προς τους Σταυροφόρους, και επέτρεπε τη διαμονή του Ριχάρδου και του Στρατού του στη Σικελία, μέχρι να ξεκινήσει για τους Αγίους Τόπους.
1202. Οι Σταυροφόροι στην υπηρεσία των Βενετών άρχισαν τις επιθέσεις κατά του Ζάνταρ της Κροατίας (Ζάρα), της οποίας οι κάτοικοί ήταν καθολικοί υπό την προστασία του βασιλιά των Ούγγρων Έμερικ. Ο Βονιφάτιος ο Μομφερατικός δεν πήρε μέρος στην εκστρατεία κατά του Ζάνταρ και πήγε να επισκεφθεί τον εξάδελφό του Φίλιππο της Σουηβίας, ο οποίος φιλοξενούσε τον συγγενή του Αλέξιο Άγγελο, γιο του ανατραπέντος αυτοκράτορα Ισαάκιου Β’ Άγγελου. Το Ζάνταρ παραδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου.

1215. Άρχισε η οικουμενική Σύνοδος της Παπικής εκκλησίας, (τέταρτη Σύνοδος του Λατερανού, που καθόρισε το δόγμα της μετουσίωσης, δηλαδή τη διαδικασία με την οποία ο άρτος και ο οίνος μετατρέπονται σε σώμα και αίμα του Χριστού.

1417. Η Σύνοδος της Κωνσταντίας εξέλεξε τον Πάπα Μαρτίνο Ε.

1480. Η μάχη του ποταμού Ούγκρα κατά την οποία ο Μεγάλος Δούκας της Μόσχας Ιβάν Γ', εμπόδισε την διάβαση στον Αχματ Χαν της Μεγάλης ορδής. Η μάχη του ποταμού Ούγκρα σηματοδότησε το τέλος του Μογγόλο-Ταταρικού ζυγού στα βόρεια και βόρειο-ανατολικά της Ρωσίας, και άρχισε η διαδικασία σχηματισμού του ενιαίου ρωσικού κράτους.

1500. Η Συνθήκη της Γρανάδας με την οποία ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας και ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας συμφώνησαν να διαμοιράσουν μεταξύ τους το Βασίλειο της Νάπολης. Η συμφωνία ήταν μυστική.
1606. Στο χωριό Ζίτβατόροκ στη Σλοβακία, κοντά στον Δούναβη υπογραφήκε η Συνθήκη ειρήνης μεταξύ αυτοκρατορίας των Αψβούργων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία έληξε ο πόλεμος του 1593-1606. Ο Αχμέτ Α αναγνώρισε τον Ροδόλφο της Αυστρίας, ως ίσο.

1673. Η Δεύτερη Μάχη του Χοτίν στην Ουκρανία κατά την οποία οι δυνάμεις της πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας νίκησαν τους Τούρκους.

1805 . Η Μάχη του Ντουρεστάιν στον Δούναβη που έληξε με νίκη στα σημεία του Κουτούζοφ, και υποχώρηση των Γάλλων. Οι απώλειες και στις δύο πλευρές ήταν περίπου ίσες. 8000 άνδρες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.

1826. (11/23 Νοεμβρίου). Ενώ η πλειοψηφία των μελών της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης βρισκόταν στην Ερμιόνη η αγγλόφιλη Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος υπό τον Α. Ζαΐμη (με τον Αναγνώστη Παπαγιαννόπουλο –Δεληγιάννη, τον Τσαμαδό, τον Χατζηαναργύρου, και τον Τρικούπη), μετέφερε την έδρα της στην Αίγινα και προσκάλεσε τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης να πάνε εκεί.

1853.Καταστροφή του οθωμανικού στόλου στη Σινώπη.

1887. Μαύρη Παρασκευή, του Σικάγο. Στην πλατεία του Σανού, «Haymarket», η αστυνομία πυροβόλησε τους εργάτες που απεργούσαν για το οκτάωρο. Σκοτώθηκαν και επτά αστυνομικοί.

1912 . Στις 11/24 Νοεμβρίου, μετά από 527 χρόνια τούρκικου ζυγού η Καστοριά απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό. Την ίδια ημέρα η Εθνοσυνέλευση των Σαμίων, που συγκάλεσε το επαναστατικό κίνημα με επικεφαλής το Σοφούλη του Σεπτέμβριου, κήρυξε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

1914.Ξεκίνησε η μάχη του Λβόβ. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αντάντ.
1918 . Στο δάσος της Κομπιέν, σε ένα βαγόνι, υπογράφηκε την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα ο τερματισμός του Α' Παγκόσμιου πόλεμου. Την ίδια ημέρα ο στρατηγός Τζόζεφ Πιλούντσκι κήρυξε την ανεξαρτησία της Πολωνίας. Η Αλσατία και Λορραίνη ανακηρύξαν την ανεξαρτησία τους ως Δημοκρατία της Αλσατίας-Λορένης, αλλά, λίγες μέρες καταλήφθηκαν από τα γαλλικά στρατεύματα.

1940. Αεροπορική επιδρομή των Βρετανών στη βάση του ιταλικού στόλου στον Τάραντα, βύθισε τρία ιταλικά θωρηκτά . Οι άγγλοι έχασαν μόνο 2 από τα 21 αεροσκάφη που πήραν μέρος στην επιδρομή. Στη μάχη Ελεύθερου Κόνιτσας

σκοτώθηκε ο στρατιώτης  Σίψας Ευάγγελος του Αθανασίου, του 4ου ΣΠ. 

1941. Άρχισαν οι εκπομπές του κομμουνιστικού ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Γιουγκοσλαβία», από τη Μόσχα.

1942.Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον έκτακτο φόρο βαρλίκ βεργκισί που αποτέλεσε μέσον φυλετικού διωγμού Ελλήνων και Αρμενίων, εξαναγκάζοντας χιλιάδες εξ αυτών, κυρίως της Κωνσταντινούπολης, σε προσφυγιά.Την ίδια ημέρα, γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν και το γαλλικό νησί της Κορσικής.

1943. Στο χωριό Σλίβοβο της Αχρίδας συγκροτήθηκε η πρώτη ταξιαρχία παρτιζάνων Μακεδονίας-Κοσσυφοπεδίου.

1944. Ο Γουίνστον Τσώρτσιλ παρακολούθησε μαζί με τον στρατηγό Ντε Γκωλ την στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία .(Champs-Elysees) . Έναρξη της Μάχης της Μπάτινα στη Σλαβονία της Κροατίας μεταξύ των υποχωρούντων Γερμανών και του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

1945. Το «Εθνικό Μέτωπο» των κομμουνιστών υπό τον Στρατάρχη Γιόσιπ Μπροζ κέρδισε με 85% τις εκλογές «μαϊμού» για τη Συντακτική Συνέλευση της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, στις οποίες οι ψηφοφόροι ψήφιζαν σε χωριστές κάλπες. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες είχαν απαγορευτεί. Η αντιπολίτευση αποχώρησε από τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οπερέτα της «κομμουνιστικής Δημοκρατίας». Παρόλα αυτά το 15% ψήφισε σε χωριστή κάλπη.

1947. Η Τουρκία έγινε μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

1950 . Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχώρησε για την Κορέα.

1952 .Στο Λος Άντζελες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η νέα εφεύρεσή της συσκευής εγγραφής βίντεο. Στις 11 Νοεμβρίου του 1952 στις 10:30 το βράδυ στην αυλή των Κεντρικών Φυλακών Σόφιας, εκτελέστηκαν οι τέσσερις καθολικοί κληρικοί, που ειχαν κατηγορηθεί για κατασκοπία . Ήταν ο επίσκοπος Εβγκένι Μποσίλκοφ και οι ιερείς Κάμεν Βίτσεφ, Πάβελ Τζίτζοφ και Ιοσαφάτ Σίσκοφ .Το 1975, ο Τόντορ Ζίβκοφ προσωπικά αναγνώρισε το έγκλημα μπροστά στον Πάπα Παύλο ΣΤ΄ στο Βατικανό. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τους αγιοποίησε το 1998.

1961.Ανακοινώθηκε η ανακάλυψη κρανίων και εργαλείων προϊστορικής εποχής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα της Μάνης.

1962 . Εγκαίνια της (παλιάς) εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.

1965. Στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), η κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας, από το βρετανικό Στέμμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, απάντησε με εμπορικές κυρώσεις.

1973. Πόλεμος Γιομ Κιπούρ . Στη Γενεύη υπό την πίεση των ΗΠΑ το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμφωνήσαν το σχέδιο έξι σημείων για την προσωρινή καταπαύση του πυρός.

1975. Η Αγκόλα μετά από πέντε αιώνες πορτογαλικής αποικιοκρατίας κήρυξε την ανεξαρτησία της . Πρώτος πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αγκόλας έγινε ο Αγκοστιν Νέτο.

1987. Ο Μπόρις Γιέλτσιν καθαιρέθηκε από Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μόσχας, λόγω καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων.

1992 . Η Αγγλικανική Εκκλησία αποφάσισε ότι οι γυναίκες μπορούν να γίνουν ιερείς.

2002. Παραδόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, την τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, το Σχέδιο Αβνάν, για την επίλυση του Κυπριακού.

2003 . Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ άρχισε διήμερη επίσκεψη στη Σερβία-Μαυροβούνιο. Ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους της Βουλγαρίας μετά από 53 χρόνια, που επισκέφθηκε επίσημα το Βελιγράδι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις στη Συρία, για την υποστήριξη της στην παλαιστινιακή αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή.

2004. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, επιβεβαίωσε το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ. Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας επικύρωσε το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λιθουανία ήταν το πρώτο κράτος της Ένωσης που υιοθέτησε το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου